10-2-2021 |

Sinds enige tijd heeft Google het zogenaamde ‘Works with Chromebook’-programma gelanceerd. Het is net zoiets als het ‘Made for Google’, wat aangeeft dat een product is ontworpen en gemaakt door een gecertificeerde productpartner van Google. Of het nu een accessoire voor je Pixel is of een nieuw product dat werkt met je Nest-apparaat, je kunt er dan zeker van zijn dat het werkt met je Google-product en voldoet aan Google’s compatibiliteitsnormen.

Works with Chromebook insigne

Om duideklijk te maken dat he gaat om accessoires die werken met Chromebook zal je het volgende Chrome/OS insigne (met de welbekende kleuren) zien op de desbetreffende verpakking + het onderschrift: ‘Works with Chromebook‘ dus!

workswithchromebook

De komst van een programma zoals dit bevestigd de enorme opkomst van Chromebooks. En het pakt hiermee natuurlijk ook direct een van de zwakke plekken van het Chrome OS ecosysteem aan. want Chrome OS biedt feitelijk geen drivers zoals Windows en Mac OS dat wel hebben. Chromebooks zijn daarmee een relatief beperkt en gesloten waardoor verschillende producten niet werken. Externe geluidskaarten via DAC’s, specifieke printers, joysticks, of hele uitgebreide gamers muizen, etc.

works with chrome book kensington blog meta image

Ik wil hierbij wel benadrukken dat dit al bij aanvang een hele bewuste keuze is geweest van het Chrome OS team, want Chromebooks zijn vooral bedoeld om makkelijk mee te werken. Kortom, ze zijn simpel in gebruik, er gaat bijna nooit wat mis, onderhoud is nauwerlijks nodig, maar dat heeft dan natuurlijk ook zijn keerzijde: niet alle accessoires werken altijd op een Chromebook.

Maar daarom heeft Google nu dus het zogenaamde “Works With Chromebook”-programma. Feitelijk werkt Google samen met accessoire-fabrikanten.

Op dit moment zijn er 23 bedrijven vermeld als zogenaamde ‘Works with Chromebook’ -partners: AbleNet, Acer, Alogic, Anker, Belkin, Brydge, Cable Matters, Elecom, Epos, Hyper, HP, J5create, Kensington, Lenovo, Logitech, Plugable, Scandisc, Satechi, StarTech, Targus, Wacom en WD.

Works With Chromebook vooralsnog niet in Europa?

Wel een beetje jammer dat het programma zich vooral richt op de Amerikaanse markt.

Je ziet de ‘Works with Chromebook’-certificering namelijk wel op de nodige accessoires in de VS en Canada, en je kunt ze vooralsnog uitsluitend kopen via Amazon, Best Buy en Walmart.com.

Vooralsnog (bij grote uitzondering na) zie je de vermelding op websites of sticker/symbool op verpakkingen nog beister weinig in de Europese web/winkels. Wat overigens niet zegt dat de gelijkenamige accessoires die je hier in Nederland of Belgie koopt natuurlijk net zo compatibel zijn als in de US.

Conclusies

Producten/accessoires waarop het “Works With Chromebook” -programma betrekking heeft zijn o.a.: laders, toetsenborden, muizen, game controllers, externe hardrives, USB-hubs, SD-cards, etc. Genoeg dus om het hardware-ecosysteem van Chromebooks te versterken, en geen overbodige luxe als je het mij vraagt.

Ik hoop dan ook dat we dit logo in de toekomst op zoveel mogelijk producten (of in ieder geval de verpakking daarvan) zullen gaan zien, ook in Europa en met name in Nederland en Belgie. :)