Chromebooks zijn de afgelopen vijf jaar enorm in populariteit toegenomen. Ze hebben vooral naam gemaakt met de goedkopere laptops waarbij feitelijk alles via het internet gebeurd. Maar vandaag de dag gaan steeds meer mensen een Chromebook gebruiken voor veel meer dan een beetje webbrowsen. En dus ook een website bouwen met een Chromebook behoort tot de mogelijkheden.
WordPress met Chrome OS, kan dat?
Veel mensen denken onterecht dat je met een Chromebook alleen maar een beetje kan webbrowsen, mailtjes sturen of youtube-filmpjes kijken. Je ziet dat dan ook vaak geheel onterecht bij de beschrijvingen staan van Chromebooks in web/winkels.
Trap daar niet in mensen, je kan veel meer op een Chromebook!
En dus ja, ook een website bouwen is iets wat prima kan op een chromebook. Twee van de in Nederland meest gebruikte tools voor het maken van een website; WordPress.org en Wix.com zijn bij uitstek de perfecte platforms voor Chromebooks.
In beide gevallen hoef je niets lokaal op jouw computer te installeren want alles gebeurd gewoon in de cloud. Klinkt als muziek in de oren voor Chromebooks lijkt mij zo! đ
Wat is WordPress
WordPress is een zogenaamd Content Management Systeem (CMS) waarmee je een website kunt bouwen en onderhouden zonder de hulp van code- of programeertaal. Ooit begon WordPress als een simpel blog-systeem, maar inmiddels kun je met WordPress veel meer dan dat. Het is inmiddels een uitgebreid ecosysteem geworden met een block-editor, plugins en themes eromheen. WordPress werkt ook gewoon vanaf Chromebooks.
Populariteit WordPress websites
WordPress wordt tegenwoordig dan ook door veel grote (Fortune 500) bedrijven gebruikt. Met meer dan 36% is WordPress dan ook veruit de grootste speler op de markt. Met grote afstand volgt de rest zoals Joomla (2,5%), Shopify, Drupal en Squarespace. Ook het steeds populairdere Wix.com zit in de top 10 maar is met een aandeel van slecht 1,3% eigenlijk een relatief kleine speler. Daarnaast bouwt zoân 42% z’n websites nog steeds zonder enig Content Management systeem, met code/HTML-editor dus.

Andere populaire website bouwers in Nederland
WordPress en Wix zijn denk ik wel de meest populaire website builders in Nederland. Maar er zijn ook echt Nederlandse online platforms zoals Jouwweb, Site123. Daarnaast zie je ook meer internationale platforms als Squarespace, Jimdo en Joomla gebruikt worden in Nederland. En net zoals bij WordPress, kun je met al deze platforms ook gewoon werken vanaf een Chromebook.
Maar eigenlijk moeten we onderscheid maken in drie categorieën, te weten: puur HTML, WordPress en alle overige website builders. Voor dit artikel zoomen we vooral in op de verschillen tussen Wix (in veel gevallen idem aan alle andere website builders) en WordPress.
WordPress.org vs WordPress.com
Tja, dit is nogal eens verwarrend. Zelfs voor hen die weten dat er twee versies zijn. Ja zelfs zij weten vaak niet waarin de twee nu eigenlijk precies verschillen?
WordPress.org
WordPress.org – in principe âde echte WordPressâ – en is naar alle waarschijnlijkheid het populaire platform waar jij zoveel goede dingen over hebt gehoord. Het is wat mij betreft dan ook bij uitstek het platform om een website te bouwen met een Chromebook.
Het is 100% open-source en vrij (kosteloos) door iedereen te gebruiken. Alles wat je verder nog nodig hebt is een domeinnaam en web hosting. Dit noemen we dan ook wel de zogenaamde âself-hostedâ WordPress.
Er is zelfs een Chrome extension om je Admin Bar simpel in- en uit te schakelen. Dus WordPress, Google Chrome, Chrome OS en Chromebooks werken perfect samen.
WordPress.com
WordPress.com is een hosting service opgezet door by the co-founder of WordPress, Matt Mullenweg. Vanwege dezelfde naamstelling is het dus niet zo gek dat veel mensen WordPress.com verwarren met het inmens populaire platform WordPress.org.
Feitelijk is WordPress.com niet veel anders dan Wix.com. En even kort door de bocht heeft het dezelfde voor- en nadelen als Wix.com. Het is absoluut een optie als je een website wil bouwen met een Chromebook, maar ik adviseer je toch met klem om voor WordPress.org te kiezen.
Wix vs WordPress?
Wix is net als WordPress een CMS. Het is vooral een handige online tool waarmee je letterlijk en figuurlijk binnen een paar uur een complete website in elkaar klikt vanaf je Chromebook! Een van de voornaamste voordelen van Wix, is dat je echt werkelijk ZERO programmeerkennis nodig hebt om met je website aan de slag te gaan.

Toch doe je er goed aan op vooral ook naar WordPress te kijken. En dan bedoel ik dus WordPress.org. WordPress biedt gewoon net iets meer mogelijkheden. Je moet je weliswaar net iets meer verdiepen in de ins- en outs, maar ook WordPress heeft niet stilgestaan en wordt steeds gebruiksvriendelijker. Met de wordpress blog editor is het vrijwel net zo makkelijk om snel een website te maken of aan te passen als bij Wix. Daarentegen heb je veel meer vrijheid en de bibliotheek aan plugins is mega.

Ik ben deze website ooit begonnen vanaf mijn Chromebook bij Wix en betaalde een vast bedrag a EUR 8,50 per maand. De naam van mijn website was toen noeg chromebooknu.nl, maar ik ben dus overgestapt naar WordPress omdat ik al vrij snel tegen allerlei beperkingen aanliep.
De installatie en het gebruik van WordPress is gratis maar je moet nog wel een provider hebben voor het hosten van je website, prijzen hiervoor varieren zo tussen de EUR 5,- to 30,- per maand.
WordPress Lokaal installeren of via een Webhost
Er zijn feitelijk twee manieren om WordPress te installeren, lokaal of via een zogenaamde host. Maar op een Chromebook zijn je opties beperkt tot het installeren via een webhost.
Op een Windows PC, MAC of Linux kun je feitelijk kiezen, maar voor de meeste mensen is installtie via een webhost sowieso een beter plan.
WordPress Lokaal installeren
Lokaal betekent dat WordPress op de harde schijf van jouw computer staat en dat je toegang hebt tot de site zolang de computer aan staat. Het mag als vanzelf spreken dat dit geen optie is als jij met WordPress vanaf een Chromebook wil gaan werken.
Maar no-worries: in de meeste gevallen is het simpelweg gewoon helemaal niet nodig om WordPress lokaal op je eigen computer te installeren. Sterker nog, WordPress installties via een webhost zijn de laatste tijd meer de standaard dan de uitzondering.
WordPress installeren via een Webhost
In plaats van WordPress op jouw computer te installeren, kun je de ruimte van iemand anders huren om deze te installeren. Nogmaals, dat klinkt als muziek in de oren van een Chromebook lijkt mij! đ
Er zijn een aantal redenen waarom dit in de meeste gevallen de beste methode is, maar de belangrijkste is dat een webhost je de gemoedsrust geeft die je niet zal krijgen door te proberen WordPress lokaal te hosten. Ze doen zaken als onderhouds- en beveiligingsupdates die ervoor zorgen dat uw website niet elke nacht wordt gehackt.
Wat is de beste webhosting provider?
Of je nou vanaf een PC, Macbook of Chromebook werkt, hosting is iets waar de meeste mensen zo weinig mogelijk te maken mee willen hebben. Je wilt dus dat het in een keer goed geregeld is en als je hulp nodig hebt of iets moet regelen, dan moet dat vooral snel en makkelijk gaan.
Webhosting, prijs/kwaliteit?
Voor een beetje betrouwbare webhosting moet je rekenen op zo’n 10 tot 15 euro. Voor dat bedrag krijg je alles wat je nodig hebt. Goede ondersteuning bij vragen, SSL-certificaat, back-ups, snelheid, opslagruimte, etc.
Als jij veel verstand hebt van hosting/websites of een klein budget, dan kun je dat besparen op service, snelheid en gemak door meer dingen zelf te regelen (back-ups, caching etc). Maar let wel op met de zogenaamde budget webhosting providers! Voor alles onder 5 euro/maand geld; goedkoop is vaak duurkoop!
High-end hosting (30 – 50 euro p/m) is vooral voor de de wat grotere, zwaardere, succesvollere en complexere websites en bedrijven. Voor kleinere websites is dit zeker in het begin geen aanarader.
Beste webhosting; SiteGround
Sinds ik mijn website ‘chromebookenzo.nl’ bij WordPress heb, maak ik gebruik van SiteGround. Ze zijn een van de beste hosting providers met een verschrikkelijk goede track-record op het gebied van veiligheid en hoge scores op het gebied van klantvriendelijkheid. (geloof mij, dat is echt belangrijk!)
Het âStart Upâ-pakket van SiteGround voor het hosten van een WordPress website kost normaal tien euro per maand. Echt een goede prijs voor wat je hiervoor terugkrijgt. Maar het mooie is dat je in het begin voor minimaal een jaar een actieprijs van 4 euro per maand betaald. Dus dan heb je een mega goed pakket voor een super lage prijs.
En de actieprijs is voor de eerste contractperiode. Die is minimaal één jaar, maar je kunt die ook zetten op twee of drie jaar. Je kunt dan dus voor drie jaar voor vier euro per maand een hostingpakket hebben bij een van de best beoordeelde providers ter wereld.
Bij het zogenaamde GrowBig pakket kun je meerdere websites hosten en gebruik maken van een testomgeving en instant back-ups. Super handig (en goedkoop) als je meerdere websites gaat maken. Ik ben zelf recent overgestap op dit pakket, onbeperkt websites, back-ups, emailadressen, mega snelle websites door Google Cloud servers met SSD-opslag, etc…
SiteGround is gewoon een van de populairste en best beoordeelde hostingproviders ter wereld. Zeker in de low- to mid-range prijscategorie. SiteGround wordt regelmatig vergeleken met Bluehost. Maar ondanks het feit dat Bluehost iets goedkoper kan zijn, wint SiteGround het altijd als het gaat om betrouwbaarheid, snelheid en vooral hun support.
24/7 support
Met hun 24/7 support kun je dag en nacht bellen maar ook chatten. Erg handig als je sâavonds of in het weekend op je Chromebook aan je website werkt. En als je, net als ik, geen fan bent van bellen.
Meestal ben je binnen een paar minuten geholpen, serieus… waar maak je dat nog mee vandaag de dag. De support is wel Engelstalig, dus als dat een probleem is dan kun je misschien beter kiezen voor een Nederlandse webhosting provider.
SiteGround wordt ook overigens ook aanbevolen door o.a. WordPress, Joomla en Drupal.
Website laten bouwen of zelf maken?
Veel mensen zien toch best wel op tegen het zelf maken van een website vanaf hun eigen chromebook. En dat kan ik me in veel gevallen best goed voorstellen. In dat geval kun je jou website natuurlijk ook gewoon laten bouwen.
Wat kost het om een website te laten bouwen?
Je kan een webbouwer inschakelen om een website template (een design die door meerdere websites wordt gebruikt) te installeren en alles in elkaar te zetten. Dit kost meestal zo rond de 250 tot 750 euro. Dit zijn de ‘grote’ massaproductie jongens die bovenaan in de zoekresultaten komen bij Google als jij zoekt op ‘website laten bouwen’ of iets dergelijks. Dat zijn dus bijvoorbeeld: mooinonline, vrijdagonlin en scrolla.
Bij veel zelfstandige webdesigners en kleine webdesignbureaus kun je voor 1.250 euro tot 4.000 een mooie WordPress website op maat laten maken die redelijk goed in elkaar zit (qua gebruiksvriendelijkheid en design). Ik doe het meeste zelf, maar werk ook vaak met Givni Webdesign uit Nieuwerkerk aan den IJssel voor de moeilijkere uitdagingen. Leuk detail, hier gebruiken ze ook gewoon een Chromebook om websites te bouwen! đ
Bij de grotere webdesignbureaus praat je al snel over zo’n 2.500 en 5.000 euro om een goede website laten bouwen. Je vooral voor een team met specialisten die aan jouw website werken en dat alles ook over 5 jaar gewoon nog goed werkt.
Maar goed, als je dus zelf vanaf jouw chromebook een website gaat maken en kiest voor een premium thema (template), dan heb je dezelfde look & feel als een professionele website tegen een fractie van de kosten. Denk daarbij aan zo ongeveer 50 euro (premium thema) + 5 tot 30 euro (maandelijks aan hosting). Jaarlijks zit je dan dus zo tussen de 100 en 400 euro.
Conclusies
Even heel kort door de bocht, een website laten maken kan vanaf zo’n 200 to 500 euro, maar verwacht daar geen grote resultaten van. Als je een beetje handig bent dan kan je gewoon vanaf een Chromebook je eigen website maken. Als je wil dan ben je voor het eerste jaar al klaar met 150 euro, All-Inclusive (WordPress + premium theme, webhosting en domeinnaam)
Foto credits:
Photo by Webaroo on Unsplash