18 januari 2021: Windows 10X is een web-first besturingssysteem, inclusief hoe je bestanden opslaat en beheert op jouw Windows 10X-device. Standaard worden alle bestanden gesynchroniseerd met je OneDrive-account in de cloud, terwijl ze ook lokaal beschikbaar zijn op het apparaat. Klinkt redelijk bekend vind je niet?

En nu is er recent een korte video gelekt op twitter waarin goed duidelijk wordt hoe Windows 10X er in de praktijk moet gaan uitzien. En net is wel duidelijk: deze nieuwe, op mobiele apparaten gerichte versie van Windows lijkt wel heel erg op een ander besturingssysteem dat steeds populairder wordt.

Ja je leest het goed, Windows hanteert een op Chromebook gebaseerde benadering voor hun nieuwe gebruikers-interface met Windows 10X. De hele look en feel is behoorlijk schaamteloos een 1op1 copie van de Chromebook. Kijk zelf maar – zie video in de twitter van Tom Warren (Senior Editor bij The Verge) hieronder.

Dit is de tweet en de bijbehorende video waarmee het allemaal begon. En veel meningen op het intenret denken er hetzelfde over; Windows 10X is Microsoft’s alternatief voor Chrome OS en daarmee gaan ze dus duidelijk de concurrentie aan met Chromebooks.

Windows 10X , Microsofts antwoord op Chrome OS?

De bepaalt niet positieve retoriek rond deze nog niet uitgebrachte versie van Windows 10X is in ieder geval niet goed voor Microsoft. Maar heeft Microsoft inderdaad moedwillig de Chrome OS-interface nageaapt of zelfs gestolen? In ieder geval lijkt Windows 10X erg veel op Chrome OS, dat is een feit.

Ik denk dat de manier waarop werken op laptops en computers gewoon heel erg aan het veranderen is. En de verschillende besturingssystemen zullen gedurende de komende jaren steeds meer naar elkaar toegroeien. Ook Chrome OS krijgt de laatste tijd steeds meer nieuwe functies die gewoon uit Android worden gehaald. Afgezien van de webgebaseerde basis en cloudgerichte werking, is Chrome OS niet echt uniek in de manier waarop het gebruikers door de gebruikersinterface leidt.

Toch krijgen Chromebooks door hun groeiende populariteit steeds meer aandacht, en dat is verdiend. In mijn ogen is het cloudgebaseerd computergebruik, webapps, containers, beveiliging, snelheid en eenvoud wat Chromebooks maakt wat ze zijn. Ik bedoel, het gaat meer om de inhoud als om de verpakking of hoe het besturingssysteem eruit ziet.

Kunnen we dit zien als een compliment?

Ja, dat denk ik wel. Het voelt toch oprecht als een compliment dat Windows 10X er zoveel werk van maakt om juist de manier waarop Chrome OS zichzelf presenteert aan gebruikers na te bootsen. Chromebooks hebben duidelijk een snaar geraakt en het lijkt erop dat ze nu ook opvallen en de concurentie wel degelijk over deschouders van Google meekijken.

Windows 10X vs Windows 10 S

Al eerdee, in 2017 werd Windows 10 S geintroduceerd door Microsoft. Dit was een soort afgeslankte versie van Windows 10. Het moest een snellere, veiligere ervaring bieden doordat gebruikers alleen software kunnen installeren vanuit de officiële Windows App Store en verplicht gebruik moesten maken van de Microsoft Edge browser. Windows 10 S wordt ook wel “Windows 10 in S-modus” genoemd en is vooral geïnstalleerd op goedkopere laptops voor scholen en studenten, waaronder ook de Microsoft Surface Laptop.

Het afgeslankte (of uitgeklede) besturingssysteem was een eerdere aanzet van Microsoft om in de klas te concurreren met Google Chromebooks en Apple iPads. Wel kun je in tegenstelling tot Windows 10X, theoretisch bij Windows 10 S als je wilt, upgraden naar Windows 10 Pro.

Nu ben ik natuurlijk als Chrome OS aanhanger bevooroordeeld, maar ik mag hopen voor alle Windows fans dat Microsoft beter werk aflevert met Windows 10X. Maar omdat Microsoft dit keer nog beter heeft (af)gekeken van Chrome OS, zijn mijn verwachtingen desalnietemin toch hooggespannen. Ba dum tss 🙂

Conclusies

Maar wat Windows 10X eigenlijk zou moeten kopiëren is het webgebaseerde karakter van Chrome OS en de toekomstgerichte manier waarop dit besturingssysteem werkt. Tot nu toe weten we niet hoeveel Microsoft daar daadwerkelijk aan heeft gewerkt. Voorlopig weten we alleen dat er veel werk is verzet om het op het eerste gezicht veel op Chrome OS te laten lijken, en dat betekent dat Microsoft potentie ziet in het platform waar wij hier allemaal grote fan van zijn. En dat is allereerst vooral vleiend.

De verwachtingen zijn dat Microsoft in de lente van 2021 de eerste apparaten met Windows 10X op de markt zal brengen. Dat wil zeggen, vooralsnog aleen voor laptops, foldables en tablets-achtige devices. Andere form-factor-support komt wellicht pas in 2022 aan de orde.