WhatsApp Web is een praktische manier om de populaire berichten-app voor smartphones te gebruiken op je desktopcomputer. In dit artikel geef ik uitleg over wat WhatsApp Web is, hoe je via je browser kunt inloggen en wat je ermee kunt doen. Lees verder om alles te weten te komen over deze handige tool.
Als je wilt weten hoe het werkt, hier is alvast een korte YouTube-video die ik specifiek over WhatsApp Web heb gemaakt. Verderop in dit artikel zal ik de stappen ook stap voor stap beschrijven in een korte how-to.
Maar laten we eerst eens kijken naar wat WhatsApp Web is, wanneer het beschikbaar kwam en waar het vandaan komt.
WhatsApp Web, wat is het?
WhatsApp Web werd gelanceerd in januari 2015, niet lang nadat WhatsApp was overgenomen door Facebook.
Aanvankelijk vereist WhatsApp een mobiel telefoonnummer om je aan te melden en was dan ook voornamelijk bedoeld als een mobiele app. WhatsApp Web, de webbrowserversie, is bedoeld als aanvulling op de mobiele app en stelt je in staat om ook berichten te ontvangen en versturen via een computer.”
Hoe werkt het?
Je typt simpelweg web.whatsapp.com in de adresbalk van je browser om naar de website te gaan.

In plaats van ‘WhatsApp Web‘, wordt de App dan ook nog wel eens ‘Web WhatsApp‘ genoemd.
Kort gezegd, is het alles wat je gewend bent van WhatsApp op je telefoon, maar dan via de webbrowser op je computer.
Deze webapp werkt praktisch op alle desktop computer platforms; Windows OS, MacOS, Linux OS en ChromeOS.
Je typt zo al je berichten op je desktop computer, laptop, Chromebook, tablet of tweede smartphone. Je kunt nieuwe chats starten, reageren op lopende gesprekken of bijvoorbeeld een groepsgesprek beginnen.
Maar vooral wanneer je wat langere WhatsApp-berichten wil versturen, doe dit dan met de WhatsApp Web App via een desktop computer, laptop of Chromebook. Dat typt gewoon een stuk fijner!


Het enige wat echt niet kan met de Web App, is videogesprekken voeren. Als je dit wilt, dan ben je genoodzaakt om de MacOS of PC-versie te installeren, of de iOS of Android versie als je op een iPad, tablet of Chromebook wil videochatten.
Inloggen en uitloggen
Het mooie is dat je dus geen download hoeft te installeren. Je gaat gewoon online via je browser naar de website en via een Whatsapp web QR-Code stel je alles in.
WhatsApp Web
Web (browser) App
Eigenlijk is de website verder vrij duidelijk, maar omdat ik toch veel vragen krijg heb ik hier beneden een stap voor stap uitleg gemaakt.
WhatsApp Web Inloggen
Het maakt overigens niet uit welke browser je gebruikt. De webdienst werkt in alle bekende programma’s zoals Google Chrome, Opera, Brave, Firefox, Safari en Edge.
Het enige wat je nodig hebt is een smartphone waar de app op is geïnstalleerd. Dat kan zowel een Google Pixel, Android of iPhone zijn.
> De drie puntjes (menu icon rechtsboven in je scherm)
> Gekoppelde apparaten
> Een apparaat koppelen
De app is nu gekoppeld aan je computer en je kunt beginnen met chatten. Dat is alles, een kind kan de was doen!
TIP: Als je wilt schakelen tussen verschillende chatgesprekken, dan kun je gebruik maken van de tabbladen-functie in je browser. Klik gewoon op het tabblad waarmee je wilt werken en je kunt meteen doorgaan met chatten.
WhatsApp Web Uitloggen
Uitloggen op WhatsApp Web is ook zo gebeurd. Als je klaar bent, klik je gewoon op het menu-icoontje in de rechterbovenhoek van het scherm en kies je “Uitloggen” uit het dropdown-menu.
Dit zorgt ervoor dat je uitgelogd bent en dat niemand anders toegang heeft tot je account. Het is altijd aan te raden om dit te doen wanneer je klaar bent met het gebruik van de WebApp.
Privacy waarschuwing: Uitloggen helpt je privacy en veiligheid te beschermen. Als je niet uitlogt, kan iemand anders die toegang heeft tot je computer mogelijk toegang krijgen tot je WhatsApp-account en de berichten die je stuurt en ontvangt. Dit kan leiden tot problemen, zoals het verspreiden van persoonlijke informatie of het ontvangen van spam-berichten.
Wat kan je wel en niet met WhatsApp Web?
De webversie van de messenger app biedt toegang tot de belangrijkste functies, zoals het versturen en ontvangen van berichten, het gebruiken van groepschats en het delen van media.
Echter, er zijn ook enkele functies die niet beschikbaar zijn met de webapplicatie. Hieronder heb ik een lijst gemaakt met de belangrijkste functies die wel en niet beschikbaar zijn op WhatsApp Web:
Functies die wel beschikbaar zijn op WhatsApp Web:
- Berichten versturen en ontvangen
- Groepschats gebruiken
- Media delen (foto’s, video’s, docs)
- Notificaties ontvangen
- Emojis en stickers gebruiken
- spraak- of videogesprekken
- Gebruik maken van de camera
- Gebruik maken van de functie ‘Status’
- Gebruik maken van de ‘Catalogus’
Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid van bepaalde functies kan variëren afhankelijk van je apparaat en de versie die je gebruikt.
Hieronder geef ik een korte toelichting van twee favoriete functies die je ook in WhatsApp Web kunt gebruiken.
Media delen met WhatsApp Web
Een van de dingen die je ook kunt doen met WhatsApp Web, gewoon vanaf je computer, is het versturen van bestanden die op je computer staan. Hier een korte uitleg over hoe je dat doet;
Bij het versturen van een willekeurig bericht naar iemand uit je contactenlijst, klik op de paperclip onderaan je scherm links van het tekstinvoerveld. Er verschijnt nu een popup met allerlei icoontjes:

WhatsApp Web bestanden delen;
1 – Foto’s en Video’s (content uit je galerij delen)
2 – Stickers (meer info hieronder bij emoticons)
3 – Camera (foto maken met ingebouwde camera)
4 – Documenten (b.v. een PDF)
5 – Contact (contactinformatie delen)
6 – Peiling* (stel een vraag/max 12 opties)
* Een poll (of peiling) is vooral handig in groepschats.
Emoticons met WhatsApp Web
Je kunt in WhatsApp Web ook gewoon gebruik maken van emoji’s om je berichten visueel op te leuken of om bepaalde emoties uit te drukken. Je kunt ze gemakkelijk toevoegen aan je berichten door op het emoji-icoontje te klikken en een emoji te selecteren uit de lijst met beschikbare emoji’s.

Gif-bestanden met WhatsApp Web
Je kunt met WhatsApp Web ook Gifjes versturen. Dit zijn korte animaties die ook vaak worden gebruikt om emoties of reacties uit te drukken in online communicatie.

Je kunt Gifjes versturen door op het emoji-icoontje te klikken en vervolgens op de tab “GIF” te klikken. Hier kun je zoeken naar gifjes door een zoekterm in te typen of door een categorie te selecteren. Als je een gifje hebt gevonden dat je wilt versturen, kun je deze selecteren en op “Versturen” klikken om het te verzenden.
Stickers met WhatsApp Web
Om stickers te gebruiken in WhatsApp Web, moet je eerst een chat openen en vervolgens op de Sticker-knop klikken, die zich bevindt naast de het tekstinvoerveld bevindt. Dit zal een menu openen met verschillende categorieën stickers, zoals Emoji, favorieten en recente stickers. Je kunt een sticker selecteren door erop te klikken en deze zal dan worden toegevoegd aan de chat.

Je kunt ook zelf stickers maken. Dat kan via de emoticon/sticker-knop maar ook via de de paperclip/media delen.
WhatsApp Web op je Chromebook?
Gebruik je een Chromebook? Dan kun je helaas geen gebruik maken van de installatie voor MacOS of PC. Maar geen zorgen, want er zijn nog steeds drie manieren om WhatsApp berichten op je Chromebook te gebruiken. Hieronder geef ik een overzicht van deze methoden, evenals de methode die niet werkt op een Chromebook.”
- WhatsApp Web via de Chrome Webbrowser ✅
- Android App voor iPhone/tablet en Chromebook ✅
- Phonehub via Chromebook, ChromeOS / instellingen ✅
- WhatsApp Desktop download, NIET voor tablet/Chromebook ❌
1. WhatsApp Web via Chrome Webbrowser
WhatApp Web werkt feitelijk op alle computer platforms, Windows, MacOS, Linux, maar dus ook op ChromeOS en dus ook Chromebooks. In- of uitloggen werkt overal hetzelfde, dus bekijk de video of volg de instructies die ik eerder in dit artikel heb uitgelegd.
Voor Chromebook gebruikers, ga naar je Chrome webbrowser en surf naar de website van Web.Whatsapp, zie (klikbare) link hieronder.
WhatsApp Web
Web (browser) App
Dit is dus geen download of installatie, maar gewoon een website.
Maar laat je niet ontmoedigen, want ik heb hier een aantal tips om de gebruikservaring te verbeteren.
Zo heb je toch het gevoel dat je niet vanuit een webbrowser werkt, maar in plaats daarvan voelt het alsof je met een traditionele native app werkt.
1.1 WhatsApp Web openen in nieuw venster
Op het moment dat alles is ingesteld en je de web app hebt geopend in de webbrowser, klik op het hamburger menu > meer hulpprogramma’s, en dan > snelle link maken.
Vervolgens kun je de app nu starten vanuit je Chromebook App-Launcher, maar dan wordt het nog steeds in een nieuw tabblad geopend. Als je nu via de App-Launcher met je rechtermuisknop klikt op de snelle link en daarna kiest voor openen in nieuw venster, wordt deze website in een nieuw, apart venster geopend.
1.2 WhatsApp Web vastzetten op de plank
Als laatste kun je ook nog een keer rechtsklikken op het App-icoontje, en selecteer vervolgens ‘vastzetten op plank’. Vanaf nu staat de app vast op de plank (aka Shelf of App-Dock) van jouw Chromebook.
2. Android App vs Whatsapp Web?
De WhatsApp Desktop installatie werkt alleen voor Mac en PC computers, niet voor Chromebooks. Maar op een Chromebook kun je dus weer wel de Android versie installeren.
WhatsApp Messenger
Android versie
(ChromeOS compatible)
Ik wil daar in dit artikel niet al te diep op ingaan, maar feitelijk is het een kwestie van simpelweg even installeren vanuit de Google Playstore, en min of meer dezelfde stappen van inloggen/koppelen aan je telefoon zoals omschreven in dit artikel voor de WhatsApp Web versie.
Een van de redenen waarom je de Android versie zou willen installeren op een Chromebook i.p.v. gewoon de web-versie te gebruiken, is omdat je via de Android installatie kunt videobellen. Dat is een van de beperkingen die de WhatsApp Web versie heeft, maar als dat iets is wat je nodig hebt dan biedt de Android-versie soelaas.
3. Phonehub vs Whatsapp Web?
Indien je ook een Pixel of Android Smartphone hebt, dan kun je op een Chromebook ook gebruik maken van de zogenaamde Phone hub die je standaard tot je beschikking hebt binnen ChromeOS.


Via de Chromebook Phone hub heb je standaard al de mogelijkheid om WhatsApp berichten te ontvangen en eventueel zelfs terug te reageren. Allemaal zo rechtstreeks vanuit je Chromebook meldingengebied, helemaal rechts onderin de taakbalk.
Ik gebruik zelf een combinatie van de phone-hub voor de meldingen, en de WhatsApp Web versie omdat die prettig werkt voor het typen, versturen en reageren op berichts die ik heb ontvangen.
4. WhatsApp Desktop vs WhatsApp Web?
Er is ook een softwareprogramma die je kunt downloaden en installeren, maar let op: deze werken alleen op PCs of Mac computers, niet op iPads, tablets of Chromebooks.
Maar ook op mijn Windows laptop heb ik zelf de WhatsApp Web App. Dit scheelt je weer een installatie, want in essentie doen beide apps praktisch hetzelfde.
Conclusies
WhatsApp Web is een handige manier om de populaire messenger te gebruiken op je desktop computer of laptop. Dit wordt gedaan door middel van een webapp die werkt op verschillende platforms, waaronder Windows, MacOS, Linux en ChromeOS.
Je kunt o.a. nieuwe chats starten, reageren op lopende gesprekken en zelfs een groepsgesprek beginnen.
Inloggen op WhatsApp Web gebeurt door middel van een QR-code die gescand wordt met de smartphone waarop WhatsApp is geïnstalleerd.
Het enige wat praktisch niet mogelijk is met WhatsApp Web, is spraak- of video gesprekken voeren. Hiervoor moet je de MacOS of PC-versie installeren of de iOS of Android-versie op een iPad, tablet of Chromebook gebruiken.
In het algemeen biedt het een gemakkelijke en efficiënte manier om te communiceren met vrienden en familie op zowel je tablet, Chromebook of Computer.
Bronnen:
WhatsApp Web Website
WhatsApp Desktop downloaden
Whatsapp Downloaden pagina
Meer Informatie over WhatsApp Web