Verstuur to 20GB grote bestanden simpel weg in one-go met WeTransfer Plus. Je kunt met de meeste mailprogramma’s vaak per keer maar 5 of 10 MB aan bestanden versturen. Met Google’s Gmail ligt de grens welliswaar op 25MB, maar met WeTransfer kun je GRATIS tot 2GB (dus 80 keer zo veel) of tot 20GB data (800 keer zo veel) in één keer versturen met Wetransfer Plus dus.
Oer-Nederlands!
WeTransfer is een van oorsprong oer-Nederlands bedrijf gevestigd in Amsterdam. Opgericht in 2009 door Bas Beerens, Nalden en Rinke Visser.
In de kern is de service gratis, maar in 2012 introduceerde WeTransfer een premium versie waarover later in dit artikel meer. De premium service heeft altijd WeTransfer Plus geheten maar is sinds 16 September 2019 omgedoopt tot WeTransfer Pro. Waarschijnlijk omdat dit internationaal beter bekt.
Want inmiddels heeft WeTransfer ook vestigingen in de Vereneigde staten. In 2018 werd WeTransfer door Fast Company een van ’s werelds meest innovatieve design bedrijven genoemd.

WeTransfer heeft 45 miljoen gebruikers per maand
Maar wel oer-Nederlands dus, al roepen ze dat zelf liever niet al te hard. Want de Verenigde Staten zijn hun grootste groeimarkt en Amerikanen houden ervan om Amerikaanse diensten te gebruiken.
Er worden elke maand meer dan een miljard bestanden verstuurd, hetzij via de gratis versie of met WeTransfer Plus.
desalniettemin best wel iets om trots op te zijn als Nederlander, toch!
Wat is WeTransfer?
WeTransfer is een tool om gratis bestanden te versturen per e-mail, tot 2 GB per keer. Dus nogmaal – het is dus GRATIS, vanaf het web en ZONDER REGISTRATIE. Je kunt mails versturen aan maximaal twintig mensen per keer. De files en begeleidende berichten blijven privé, en een week beschikbaar. Daarna worden ze permanent verwijderd.
Met de gratis uitvoering van WeTransfer kun dus zoals gezegd geheel gratis, tot 2 GB aan documenten, foto’s, video’s, presentaties en andere bestanden versturen of delen met drie mensen tegelijkertijd.
WeTransfer Plus (Pro)
Let op: WeTransfer Plus is sinds 16 September 2019 omgedoopt tot WeTransfer Pro.
Mocht de Gratis 2GB niet genoeg zijn voor jou dan kun je upgraden naar WeTransfer Plus. Daarmee kun je voor 12 euro per maand tot 20 GB per keer versturen. Bij jaarlijkse facturatie krijg je 17% korting en betaal je dus 120 euro per jaar. Met WeTransfer Plus kun je op de eerste plaats dus 20GB aan files per keer versturen, in one-go! Maar daarnaast krijg je ook nog veel extra’s, o.a. 1TB (Nieuw!) online opslag. (Nieuw, want tot zo midden 2019 kreeg je naar mijn weten slechts 100GB)
Hieronder zie je in meer details welke voordelen WeTransfer Pro (voorheen dus Wetransfer Plus) heeft t.o.v. de gratis versie.
Als je heel vaak grote bestanden wil versturen dan is WeTransfer Plus een must.
Hoe kun je Upgraden naar WeTransfer Pro (voorheen Plus)
Lees hier alle actuele details over WeTransfer Pro. Of klik hier om je direct aan te melden voor WeTransfer Pro.
Hoe kun je WeTransfer Pro opzeggen?
Als je WeTransfer Pro gebruikt en je wilt het opzeggen dan ga je naar je betaalgegevens. Hier kun je je aanmelding opzeggen (Cancel subscription). Je bestanden blijven na het stoppen van je account nog 30 dagen bereikbaar.
Er zijn echter ook vergelijkbare diensten waar je zelfs bij de gratis versie geen datalimiet hebt. Dit is onderandere het geval bij SendAnywhere en TransferXL of Fromsmash, zie ook verder in dit artikel onder het hoofdstukje “Is er een WeTransfer Alternatief?”
Hoe werkt het?
Het gebruik van de gratis versie is echt werkelijk super eenvoudig. Er is zelfs geen registratie nodig.
Lees je dat nou goed…,
‘that’s right fokes‘ – geen login en paswoord nodig!
- Ga naar www.wetransfer.com
- Klik daar op ‘Voeg bestanden toe’.
- Selecteer de bestanden die je wil gaan versturen en klik op ‘openen’.
- Er verschijnt een melding over het aantal bestanden dat geselecteerd is.
- Klik op + om meer bestanden toe te voegen.
- Klik in het vak ‘E-mail naar’ en typ het e-mailadres van de ontvanger.
- Klik in het vak ‘Je e-mailadres’ en voer jouw e-mailadres in.
- Schrijf in het vak ‘Bericht’ eventueel een toelichting.
- Klik op Versturen.
Het verloop van de upload is zichtbaar in procenten en resterende tijd. De geadresseerde ontvangt een e-mail van WeTransfer met de link naar de bestanden en eventueel jouw persoonlijke toelichting. Binnen zeven dagen moeten de bestanden worden gedownload, daarna zijn ze niet meer beschikbaar om te downloaden.
Uiteraard werkt WeTransfer Plus net zo makkelijk, maar dan met de extra’s zoals reeds besproken.
Bestanden beschikbaar maken via download link
Veel mensen weten dit niet, maar zowel bij de gratis versie van WeTransfer en WeTransfer Plus kun je er ook voor kiezen om in plaats van een mail, een downloadlink te maken. Handig indien je iemand iets via via WhatsApp, sms of sociale media wil verzenden.
Allereerst, voeg bestanden toe zoals in de eerste vijf stappen hierboven, en vervolgens;
- klik op de drie puntjes naast ‘Versturen’.
- Zet een vinkje bij Link.
- Klik op Versturen.
- Klik op Kopieer link.
- Klik op Ok.
- Plak de link in een bericht. (whatsapp, sms of social media)
Is er ook een WeTransfer App?
Jazeker…, je kunt een WeTransfer Android app downloaden in de Google Playstore en als je een iPhone of iPad gebruikt is er ook een App voor iOS.
Bovendien is er oook een WeTransfer Chrome extension in de Goole Chrome web store. Het is super eenvoudig te gebruiken, gewoon installeren en dan klik je op het WeTransfer icoontje in de rechterbovenhoek van je browser om bestanden te uploaden. Bestanden kunnen zo “Drag and drop” rechtstreeks vanuit je browser worden verstuurd naar een afzender van jouw keuze.

Je kunt deze extension ook oproepen middels de toestencombinatie: Alt+Shift+W. En verder kan je je eigen keyboard shortcuts instellen om nog sneller en efficienter te kunnen werken.
Uiteraard kun je deze WeTransfer App gebruiken voor zowel de gratis uitvoering als ook voor WeTransfer Plus.
Is er een WeTransfer Alternatief?
Absoluut, en er komen steeds meer toepassingen bij die vergelijkbare diensten leveren. Ik noem hieronder een aantal alternatieven voor zowel de gratis uitvoering als ook WeTransfer Plus;
Een WeTransfer alternatief is o.a. DropSend. Deze dienst is vrijwel identiek aan de eerdergenoemde dienst, met als verschil dat je tweemaal zoveel capaciteit krijgt, namelijk 4 GB. Een nadeel is wel dat er een limiet zit aan het gratis gebruik van deze dienst. Je mag vijf keer per maand gratis bestanden versturen. Wil je meer, dan moet je een betaald account te nemen.
Een andere dienst is SendAnywhere. Met SendAnywhere hoef je zelfs geen e-mailadres in te vullen, en je kunt tot 10GB gratis versuren. Je bestanden blijven maximaal 48 uur online staan, daarna zullen ze worden verwijderd, tenzij je de betraalde optie gebruikt voor ca. 5 euro/maand.
Misschien wel het beste WeTransfer alternatief is TransferXL. Dit is een dienst die bijzonder veel lijkt op WeTransfer, zelfs qua uiterlijk. Het grote voordeel van TransferXL is dat je, net als bij WeTransfer, geen account nodig hebt om bestanden te versturen. Je transfer kan hier tot 100GB groot zijn en er is geen beperking op het aantal bestanden. Wil jij een directory van 23GB met 1.247 foto’s en video’s versturen van je laatste reis? Geen probleem! TransferXL is tot nu toe gratis. Wel zullen ze in de toekomst advertenties toe gaan voegen en wellicht ook betaalde functionaliteit aanbieden.
En ook Fromsmash is gratis en heeft geen datalimiet. En ook al is 2GB aan gegevens behoorlijk wat, toch lang niet altijd genoeg. Bijvoorbeeld wanneer je ruw filmmateriaal wilt doorsturen, of grote ladingen vakantiefoto’s. De gigabytes lopen dan snel op en je zult meerdere downloads moeten sturen óf gaan betalen voor een account met meer limiet.
En dan een relatief nieuwe dienst voor het versturen van grote bestanden, Firefox Send. Dit WeTransfer alternatief is een nieuwe dienst van Mozilla, de maker van Firefox. In tegenstelling tot WeTransfer stuurt Firefox Send zelf geen mailtjes. Je krijgt standaard direct een link naar de bestanden die geüpload zijn en kunt die zelf verzenden. Bestanden kunnen maximaal 100 keer gedownload worden of verlopen na max. 7 dagen. Je kunt dit echter ook instellen op verlopen na 5 minuten, een uur,e en dag of 7 dagen dus.
Let wel op dat zonder Firefox-account geen houdbaarheid langer dan een dag kunt stellen. Inloggen met een dergelijk account verhoogt ook de maximale bestandsgrootte van 1 GB naar 2,5 GB. Mozilla is een stichting dus hanteert geen premium-model. Een account lijkt er dan ook puur op gericht te zijn om jou meer Firefox-diensten te laten gebruiken.
Mozilla benadrukt dat alle bestanden volledig versleuteld worden opgeslagen. De organisatie kan dus niet zien welke bestanden door gebruikers worden geüpload. Het is ook mogelijk om een wachtwoord in te stellen dat de ontvanger moet invoeren voordat een bestand gedownload mag worden.
Recent introduceerderde KPN ook een alternatoef voor WeTransfer. Opvallend hieraan is dat ze eind-tot-eind-versleuteling gebruikt, in tegenstelling tot de Nederlandse concurrent WeTransfer/Plus. Dit zorgt er voor dat alleen de afzender en de ontvanger de bestanden kunnen lezen. Wie een bestand verstuurt, krijgt een QR-code te zien en kan daar een foto van maken. Die foto kan naar de ontvanger worden gestuurd, zodat die de code kan laten scannen door de webcam. Dan kan het bestand worden vrijgegeven.
Elke verzending kan maximaal 4 GB groot zijn. De afzender kan instellen hoe lang een bestand beschikbaar is en hoe vaak het gedownload kan worden. Het design lijkt zeer sterk op dat van WeTransfer/Plus. Het is een proefversie, benadrukt KPN. De dienst is nog niet gemaakt voor grootschalig gebruik. ”We gaan bekijken hoe dit zich ontwikkelt en wat de ervaringen zijn. Verder kunnen we er nog niet op vooruitlopen”, aldus de provider.
Last but not least, diensten als Google Drive en Dropbox worden vaak vergeten al WeTransfer alternatief. Ze zijn uiteraard veel meer dan alleen een platform om bestanden te versturen. De basisversie van Google Drive krijg je gratis 15GB en bij Dropbox krijg je 2GB aan opslagruimte.
Zijn er nadelen?
WeTransfer biedt alleen een service om bestanden te versturen, geen extra’s. Maar in mijn optiek is dat eigenlijk ook wel weer een groot voordeel. Daarnaast kun je met WeTransfer Plus tegenwoordig al weer veel meer, denk hierbij aan o.a. de 100GB online opslagruimte die je krijgt bij WeTransfer Plus.
Meer over het bedrijf
Het platform is dus in 2009 door Bas Beerens samen met Nalden Ronald (nalden) Hans en Rinke Visser opgericht.
Het is feitleijk ontstaan uit de frustratie van oprichter en algemeen directeur Bas Beerens – over het niet gemakkelijk kunnen delen van grote bestanden. Nalden, die de blog nalden.net beheerde, werd benaderd door Beerens en voegde het idee toe van artistike achtergrondbeelden tijdens het versturen van bestanden.
Beerens runt ook het ontwerpadviesbureau OY Communications, waarvan WeTransfer werd ontwikkeld, aanvankelijk als OY Transfer. In 2012 richtte hij WeMarket op, een wereldwijde B2B-marktplaats voor kopers en leveranciers in elke sector.
In 2012 implementeerde WeTransfer een re-design en introduceerde het WeTransfer Plus. Dit premium pakket biedt grotere bestandsoverdrachten en opslag, een adresboek en de mogelijkheid om bestanden met een wachtwoord te beveiligen.
Vanaf 2009 geheel uit eigen middelen bekostigd, begon WeTransfer in 2013 winst te maken.
Na een investering van 25 miljoen dollar, door ‘Highland Europe’ in 2015 – opende WeTransfer een Amerikaans kantoor in Venice Beach, Los Angeles. In datzelfde jaar werd Troy Carter toe gevoegd aan het bestuur van het bedrijf. Hij was daarvoor venture capitalist en talentmanager van artiesten zoals Lady Gaga en Meghan Trainor.
In 2016 kondigd WeTransfer de acquisitie van de digitale ontwerp- en innovatiestudio Present Plus aan. Opgericht in 2010 door Damian Bradfield en WeTransfer medeoprichter Nalden, concentreerde Present Plus zich op het eenvoudig en nuttig maken van technologie en het creëren van content in de hoop dat het gedeeld zou worden. Het werk trok klanten aan zoals Adidas, MR PORTER, British Airways, Sonos en Christie’s.
In september 2016 opende WeTransfer haar eerste kantoor in de Verenigde Staten, in Venice Beach, Los Angeles. Begin 2017 werd Gordon Willoughby de CEO (algemeen directeur) van het bedrijf. Hij nam het stoje over van oprichter en algemeen directeur Bas Beerens, die een stap terug deed van de dagelijkse activiteiten om Executive Chairman te worden. Gordon heeft hiervoor bij o.a. Ebay en Amazon gewerkt.
In augustus 2018 verwierf WeTransfer app-ontwikkelaar FiftyThree, wiens portfolio bestond uit de teken-app ‘Paper‘ en de presentatie-app ‘Paste‘.
Zoals het er nu naar uitziet wil het bedrijf in 2021 naar de beurs om internationaal verder te kunnen groeien. Het is vooral een signaal dat het bedrijf onafhankelijk wil blijven en niet als doel heeft om overgenomen te worden door een grote partij. Ook helpt een eventuele beursgang om toekomstige werknemers iets te kunnen bieden, waardoor het bedrijf aantrekkelijker zal zijn voor toptalent.’
Meer tools van WeTransfer
- WeTransfer (tot 2GB bestanden versturen)
- WeTransfer Plus (groter en persoonlijker, tot 20GB)
- Paste (visualiseer jouw ideeen)
- Paper (leg je ideeen vast)
- Collect (organiseer je ideeen)
Welcome to WeTransfer. Please Leave
Op 9 mei 2019 starte WeTransfer een campagne waarin ze mensen ertoe willen brengen minder tijd aan technologie te besteden. Dit omdat het de creativiteit van ons werk in de weg staat. In de nieuwe campagne ‘Please leave‘, laat ze zien hoe digitale tools een afleiding zijn geworden van de productiviteit in de creatieve sector.
Ze baseren zich hiervoor op het ‘WeTransfer Ideas Report 2018‘, waarin 10.000 mensen werden ondervraagd die in de creatieve industrie werken.
Conclusies
Iedereen kent de frustratie wel van het versturen van grote bestanden in e-mails die vervolgens terug bouncen omdat de bestanden te zwaar zijn. WeTransfer heeft dat probeleem opgelost. En er zijn inmiddels meer tools en programma’s op de markt om grote bestanden mee te versturen, maar geen één WeTransfer alternatief kan tippen aan de eenvoud van deze Nederlandse webtool. WeTransfer is gewoon snel, veilig, je hebt geen gedoe meer met registraties en het is – niet te vergeten – gratis (tot 2GB per keer). De site is overzichtelijk en stylish met mooie foto’s op de achtergrond. En je kunt het gebruiken op zowel pc’s, laptops, chromebooks, tablets en smartphones. (Chrome OS, MacOS, iOS, Android)
Kortom, WeTransfer is een simpel maar o-zo-handig tooltje.
Foto credits:
Thumbnail foto: Pixabay/Tumisu
Picture in blog: WeTransfer/Plus