Een Chromebook is een nieuw type computer die is ontworpen om dingen sneller en eenvoudiger te maken. De naam zegt het al. Wat een Chromebook anders maakt dan andere laptop-pc’s, is het Chrome OS besturingssysteem. Het werkt voornamelijk via cloudopslag en heeft meerdere beveiligingslagen. Het resultaat is een laptop van een compleet nieuwe categorie. Dus even kort samengevat “wat is een Chromebook?”, nou ze zijn vooral heel snel, super licht en winnen mega snel aan populariteit!

Wat is een Chromebook in 1 minuut

Hier is een korte video: Wat is een Chromebook? in 1 minuut uitgelegd. Nou ja, 1 minuut en 26 seconden 🙂

Het filmpje hierboven heb ik zelf gemaakt op een ASUS Chromebook C302. Ik heb de visuals gewoon in Google Presentaties gemaakt en er een voiceover (Fiverr:Jeroenmuller) aan toegevoegd met Wevideo.

In de video zeg ik dat er Chromebooks zijn tot zo’n 256GB. Maar naarmate er nieuwe en meer premium Chromebook op de markt komen, zie je ook het interne geheugen steeds groter zien worden, op dit moment tot zo’n 512GB.

Log simpelweg in op je Google-account en je hebt direct toegang tot al jouw documenten in de cloud.

WAT IS EEN CHROMEBOOK?
Nooit meer wachten
Geen handleiding nodig!
Niks meer configureren 🙂

Start je Chromebook altijd binnen 15 seconden op met de SSD schijf en je gaat vrijwel direct aan het werk.

Maar wat maakt een Chromebook anders?

Ok, nu weten we dus wat een chromebook is. En chromebooks werken dus met Chrome OS. Je kunt dit zien als een super slank besturingssysteem, dat veel sneller werkt dan traditionele besturingssystemen zoals bijvoorbeeld Windows.

Er is minder zware hardware nodig om alles gedaan te krijgen, en dus ook goedkopere Chromebooks zullen in de meeste gevallen prima volstaan. En omdat de meeste activiteit online wordt uitgevoerd, kunnen Chromebooks kosten besparen omdat ze geen traditionele optische apparaten (dvd, cd, enz.) hebben en relatief kleinere en goedkopere solid-state opslagstations gebruiken.

Aangezien de meeste acties starten vanuit de Chrome-webbrowser, worden ook heel veel activiteiten via internet uitgevoerd. Denk hierbij aan Youtube video’s of andere content bekijken, webgebaseerde kantoorsoftware gebruiken, bestanden opslaan in cloudopslag, enzovoort.

Meer over Chrome OS

Alle Chromebooks maken gebruik van het minimalistische Chrome OS van Google, gebaseerd op open-source Linux.

Chrome OS is een besturingssysteem in ontwikkeling door Google. Het is gebaseerd op de Google’s webbrowser Chrome en de opensource Linuxkernel.

Dit is een geheel nieuwe benadering om een besturingssysteem te laten functioneren: in Google Chrome OS draait de webbrowser in een nieuwe windowmanager boven op de Linuxkernel. De gebruikersinterface van Google Chrome OS wordt heel bewust minimalistisch gehouden. Hierdoor kan een computer met Google Chrome OS binnen 15 seconden opstarten.

Het is hiermee tegelijk ook een heel veilig en onderhoudsarm besturingssysteem waar gebruikers zich niet druk hoeven te maken over virussen, malware en updates. Het zo veilig omdat elke tab in een aparte sandbox draait.

Chrome OS gebruikt de webbrowser als primaire gebruikersinterface (vergelijkbaar met de manier waarop andere besturingssystemen programma’s kunnen starten vanaf de zogenaamde “desktop”). Dat is voor veel mensen nog al een aardverschuiving.

Enne, het roept allerlei vragen op zoals;

  • Is Chrome OS niet veel te beperkt in z’n mogelijkheden?
  • Kan ik dan alleen online werken?
  • En is het wel veilig!?

In een korte reactie hierop; de mogelijkheden zijn juist veel groter, je kunt zowel on- als ook offline werken, en het is sowieso veiliger als Windows!

Voordelen van een Chromebook

Er zijn immens veel voordelen, hier noem ik er een paar;

  • Kleiner, lichter (mobieler)
  • Vliegensvlug opstarten
  • Makkelijke installatie
  • Veiliger
  • Gebruiksvriendelijker
  • Lange levensduur van de batterij

Nadelen van een Chromebook

Je ziet veel (ook bij web/winkels) van de volgende nadelen vermeld in lijstjes.

  • Windows programma’s werken niet op een Chromebook.
  • App selectie gelimiteerd vergeleken met Windows-/Mac OS.
  • Geen programma’s buiten de Chrome Web Store.

Nu ben ik natuurlijk bevooroordeeld, maar ik vind deze nadelen nogal arbitrair.

“Windows programma’s werken niet op Chrome OS!”

Tja, nogal wiedus – net zoals Mac OS programma’s niet op Windows OS werken.

Maar ik snap het wel, want er zijn nu eenmaal mensen die bijna op de blind een Chromebook kopen en zich dan afvragen, he waar is de CD speler om mijn illegaal gekopieerde versie van Windows Office even op deze laptop te zetten…!?

Vraag je dus eerste eens goed af, wat is een Chromebook? Hoe werkt het besturingssysteem? Kijk wat jij op dit moment doet op je ‘oude’ Windows laptop, en hoe kun je dat kunt blijven doen op een Chromebook. In de meeste gevallen zul je merken dat er op z’n minst goede alternatieven zijn. Maar je moet het wel even allemaal goed bekijken voordat je overstapt op een Chromebook.

Wat kun je op een Chromebook?

Veel belangrijker als de vraag; “wat is een Chromebook?”, is natuurlijk…; “Wat kun je er mee doen?

Veel blogs gaan over wat je allemaal niet kan doen op een Chromebook. Maar ik vind dat de wereld op z’n kop, want je kan praktisch alles doen op een Chromebook. Sommige zaken zijn anders, dat zal ik niet ontkennen. Maar anders kan ook beter zijn, zeker op de langere termijn.

Browsen (internetten)

Het mag vanzelfspreken, want wat is een Chromebook zonder browser? 🙂 Chromebooks draaien op Chrome OS en vanzelfsprekend is Google Chrome dan ook je default browser. Via Android kun je tegenwoordig ook andere browsers installeren en gebruiken, maar ik adviseer je toch echt gewoon de Google Chrome browser te gebruiken. Net als meer dan 92% van alle mensen in Nederland die browsen op hun laptop of desktop computer.

Uitzending gemist, Netflix and Youtube

Chromebooks zijn bij uitstek geschikt voor het consumeren van media, o.a. via TV (uitzending gemist) maar ook Netflix en Youtube.

Fotobewerking

Een van de meeste gestelde vragen die we over Chromebooks zien, is “werkt Photoshop op een Chromebook?” Het antwoord daarop is nee, althans niet de volledige versie die je op andere platforms kunt vinden. Maar dat betekent niet dat je met een Chromebook geen fotobewerking kan uitvoeren. Er zijn zijn tal van mogelijkheden voor foto-editing;

  • Photopea (wat mij betreft de beste vervanging voor Photoshop)
  • Pixlr editor (nog een goed alternatief voor Photoshop)
  • Polarr (beste optie voor Retouching en Filters)
  • Phototshop Express (Android versie van Photoshop, not the real thing maar toch)
  • Snapseed (nog een prima Android foto edititor)
  • Gimp (beste optie als je Linux gebruikt op je Chromebook)

Potopea en Pixlr komen het dichtst in de buurt van een volledige Photoshop-vervanging. Met deze editors kun je toch op z’n minst het meeste van wat de meeste mensen in Photoshop doen.

Video editing

Om video’s te monteren en te renderen werk je traditioneel met programma’s als Adobe Premiere Pro, Pinnacle of Final Cut Pro (voor Mac). Dit zijn stuk voor stuk zware programma’s en dat vraagt behoorlijk wat rekenwerk van een laptop.

Chromebooks zijn vooralsnog niet de logische keuze voor als jij profesioneel aan de slag wil met video editing. Maar dat wil niet zeggen dat er niets mogelijks is. Er zijn zijn tal van mogelijkheden voor video-editing.

  • Wevideo (een van de beste opties om online video’s te editen*)
  • PowerDirector (een van de beste opties als je Android kan installeren)

* Zoals eerder al genoemd en uitgelegd, de video aan het begin van dit blog heb ik zelf gemaakt met behulp van Wevideo dus.

Als je aan de slag wil gaan met video’s bewerken op een Chromebook, let dan bij het maken van je keuze op de volgende specificaties:

  • Processor: minimaal Intel Core i7 (minimaal m3)
  • Werkgeheugen: minimaal 4 GB (meer is nog beter)
  • Beeldscherm: minimaal full hd (1920 x 1080)

Productiviteit (Office)

Wat is een Chromebook zonder kantoorsoftware? Mijn advies, ga voor Google Docs, dit is tegenwoordig minstens zo goed als MS Office. Google’s Documenten, Rekenbladen en Presentaties hebben op bebaalde vlakken zelfs een streepje voor. Maar als je echt niet los kunt laten, dan zijn er inmiddels voldoende mogelijkheden om ook Word, Excel en Powerpoint op een Chromebook te gebruiken.

Gaming

Tja, “Gamen kan echt niet op een Chromebook…”, als je de nodige blogs moet geloven. Ik wil hier toch graag wat tegenin brengen, ook al schop ik hiermee waarschijnlijk tegen een heilig huisje.

Op z’n minst heb je de mogelijkheid om praktisch alle Android games op een Chromebook te kunnen spelen. Maar goed, ik snap het – niet iederen beschouwd dit als volwaardig gamen.

Vanaf 19 November 2019 is er Google Stadia. Het nieuwe online gamingsplatform voor cloud-gaming. Hierdoor is het binnenkort mogelijk om grote hitgames te spelen, gewoon op je Chromebook. Games die tot voor kort alleen mogelijk waren via platforms als Steam, Xbox en Playstation.

Dus tja, hoezo niet gamen op een Chromebook?

Ik schreef eerder ook een blog over hoe je bijvoorbeeld ook Fortnite kan spelen op een Chromebook.

Welke Chromebook is het best voor jou?

Wat is een Chromebook die ook echt bij jou past? Want ja, je hebt vandaag de dag heel veel mogelijkheden. Ik heb hier eerder al over geschreven op deze website in een andere blog “De ultieme adviesgids voor als je een Chromebook wil gaan kopen“.

Ook intereseant om te lezen is een blog die ik eerder schreef op deze website over 12 chromebook modellen in alle prijsklassen.

Foto credits:
Thumbnail photo by Anna Auza on Unsplash