Bijgewerkt op 4-2-2021

Gamen op een Chromebook groeit in populariteit. De opties voor gaming op een Chromebook worden steeds breder met nieuwe online gamingsdiensten als Stadia (Google), GeForce NOW (Nvdia) maar ook een Nederlandse dienst als Playtime.nl (Talpa). Het ligt dan ook voor de hand dat de noodzaak voor een goede controller ook steeds belangrijker wordt. We hebben hier de beste opties voor je op een rijtje gezet.

Google Stadia Controller

Zo eind 2019 lanceerde Google zijn Stadia-game-streamingdienst en bracht daarnaast een nieuwe bijbehorende gamecontroller uit. Rechtstreeks van Google, dus met deze controller zit je gegarandeerd goed. Met deze unieke controller kun je alle functies van Googles-platform voor cloud-gaming benutten.

Google Stadia controller Wasabi

Zo is er bijvoorbeeld een Stadia-knop die je rechtstreeks naar het menu brengt, en met de screenshot-knop leg je videoclips en afbeeldingen vast. Als klap op de vuurpijl heeft deze controller ook een dedicated ‘Google Assistent’ button.

Je kan de Stadia-controller gebruiken in combinatie met je tv door hem te verbinden met een Chromecast Ultra-stick. Verder werkt hij nu ook draadloos voor wie liever gamet via de Chrome-browser op pc, maar je moet de controller op dit moment nog wel bedraad aansluiten als je op je Android-telefoon wil spelen. Wie met vrienden wil gamen op Stadia kan met twee controllers op één tv spelen via lokale multiplayer. Verder komt ook de Premiere Edition van Stadia alvast standaard een witte controller, maar je kan daarnaast nog extra exemplaren bijbestellen die beschikbaar zijn in de kleuren groen en zwart.

De controller kost 69 euro, en is leverbaar in Clearly white (wit), Just Black (zwart) of Wasabi (mint).

Logitech F310 en F710

Los van Google’s eigen Stadia controller was het altijd een beetje HIT and MISS met controllers voor Chromebooks. En ook al moet ik zeggen dat de meeste controllers (vooral bedrade) die geschikt zijn voor Android devices, het doorgaans goed doen met Chromebooks, er is nooit echt een garantie.

f710 chromebook certified
Logitech F710 Controller
f310 controller chromebook certified
Logitech F310 Controller

Daarom heeft Google dus de zogenaamde WORKS WITH CHROMEBOOK certifcering in het leven geroepen. Dat is feitelijk een garantie voor randapparatuur (Controllers maar ook muizen, drives, etc) die, mits ze dit predikaat dragen, gegarandeerd goed werken met Chromebooks.

Tot nu toe is Logitech een van de weinigen die samenwerkt met Google en o.a. hun F310 (bedraad) maar ook de F710 (bluetooth) controller dragen dus dit WORKS WITH CHROMEBOOK predikaat.

Als jij een goede betaalbare controller zoekt waarvan je zeker wil zijn dat het ook echt werkt op een Chromebook, look no longer…

Retro-Emulator Game Controller voor Chromebook

Als je van retro-emulators houdt, probeer dan de 8 Bitdo SF30 Pro. Deze controller is gestyled naar de Super Nintendo (SNES)-controllers van weleer, maar met Bluetooth-connectiviteit en wat extra knoppen om ook de modernere games te spelen. Deze controller werkt perfect met Android-apparaten en  dus ook Chromebooks. Een vol opgeladen accu haalt tot ca. 14 uur, maar dat maakt de controller wel lichter. En nog iets, deze SF30 Pro wordt opgeladen via USB-C, dus je kunt mogelijk dezelfde oplader gebruiken die je voor je telefoon en je Chromebook gebruikt.

Retro Emulator Game Controller Chromebook

Xbox- of PlayStation Game Controller op een Chromebook?

Het is de moeite waard om te vermelden dat je ook een Xbox- of PlayStation-controller met Chrome OS kunt gebruiken, alhoewel ze veelal  alleen werken via USB in plaats van via de Bluetooth verbinding. Ik heb games gespeeld met o.a. de DualShock 4 via USB, maar de functionaliteit was erg wisselend. Als iets werkt dan is de speelervaring prima maar vaak werkte het ook helamaal niet. Het is en blijft een dus vooral een combinatie van de controller die je gebruikt en de game die je speelt.

dualshock-4 game controller ps4 chromebook

Wij raden het aanschaffen van een Xbox of PlayStation Game Controlller voor een Chromebook dan ook af, maar als je er nog een hebt liggen dan is het zeker de moeite waard om het gewoon eens uit te proberen.

Overige controllers?

De meeste controllers die geschikt zijn voor Android, zullen veelal ook werken met Android games op je Chromebook. Afhankelijk van het type en de leeftijd van jouw Chromebook en de desbetreffende game, kunen de functionaliteit en belevingservaring wisselend zijn. Over het algemeen hebben nieuwere Chromebooks en recentere games grotere kans op een goede werking.

Foto/product credits:
Blog afbeelding: Pixabay
Stratus XL: Bol.com / Steelseries
SF30 Pro: Bol.com / 8 Bitdo
dualshock-4: Bol.com / Sony