De One by Wacom is een pentablet voor schoolkinderen, studenten en creatieve beginners. Het is een van de eerste pen tablets die compatibel is met Chromebook en wordt ondersteund door Chrome OS. Dit geeft gebruikers van Chromebooks een extra mogelijkheid om in de klas, thuis of voor werk een digitale pen te gebruiken.

Naast de One by Wacom is nu ook de Wacom Intuos pen tablet officieel als “works with Chromebook” gecertificeerd.

Wacom One Creative Pen Display

Maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat ook de Wacom One Creative Pen Display (ondanks dat deze laatste nog niet officieel is gecertificeerd) prima werkt op mijn Chromebook, en ja er zijn nog wel wat haperingen en verbeterpuntjes – maar ook daar wordt hard aan gewerkt bij zowel Wacom en Google.

Nog geen volledige support!?

Waar ik wel achter kwam is dat ook bij de officiele “works with Chromebook” gecertificeerde producten, nog niet alles tot in de puntjes werkt.

  • ExpressKeys van de Wacom Intuos worden tot nu toe niet ondersteund in Chrome OS.
  • Pen-knoppen functionaliteit werkt vaak wel, maar soms ook helemaal niet.
  • Mouse-over werkt nog niet bij de Wacom One creative pen display (wel bij de One by Wacom en Wacom Intuos)

Nauwe samenwerking met Google

Wacom en Google zijn druk aan het werk om dit verder op te lossen. Betrouwbare bronnen hebben ons bevestigd dat in ieder geval de ExpressKeys bij de Wacom Intuos vanaf de eerstvolgende update van Chrome OS (27 juli 2021) beter moet functioneren.

De pen buttons worden normaal gesproken via de Wacom driver aangestuurd. Dat kan helaas niet met Chrome OS. Maar Wacom werkt nauw met Google samen on daar een oplossing voor te vinden. Tot dan blijft het bij de default instelling boven: right click, beneden: scroll.

Over het algemeen zijn pen tablets vrij complexe randapparatuur. Chrome OS is zo ontwikkeld om alles wat je doet op een Chromebook vooral lekker makkelijk te maken, zonder gedoe met installatie van extra software en drivers. Dat vergt veel afstemming in detail. Wacom werkt daarom nauw samen met Google. Veel aandacht gaat dan ook uit naar een verdere integratie met de Google webapp Canvas.

Het blijkt dat Chromebooks steeds vaker voor creatieve doeleinden gebruik worden. Deze trend gaat niet onopgemerkt voorbij. Steeds meer software-ontwikkelaars spelen in op deze trend, o.a. Clip Studio Paint heeft nu ook teken software voor Chromebook uitgebracht.

Clip-Studio-Paint
Clip Studio Paint 2

Conclusies

Ok, het werkt allemaal nog niet helemaal perfect. Maar Chromebook gebruikers hebben voor het eerst de mogelijkheid om een externe pen tablet te gebruiken. En in de basis werkt het echt wel goed, ook al is er tot nu toe een iets beperkte feature set. Maar met de aankomende update van Chrome OS waaraan Wacom en Google hard hebben gewerkt, zijn mijn verwachtingen nog steeds hooggespannen. Verdere productreviews staan dan ook op de plannen van onze redactie.