Als Chromebook gebruiker weet ik dat deze laptops lichtgewicht en snel zijn. Ze zijn ontworpen voor efficiëntie en gemak. Helaas hebben ook Chromebooks soms last van oververhitting.

Het goede nieuws is dat er verschillende manieren zijn om dit probleem aan te pakken. Hier zijn enkele tips en oplossingen om oververhitting van je Chromebook te voorkomen.

Chromebook oververhitting voorkomen

Chromebook oververhitting

Oorzaken van Chromebook oververhitting

Er zijn verschillende oorzaken van oververhitting bij Chromebooks, waaronder:

Onvoldoende ventilatie onder Chromebook

Veel Chromebooks maken gebruik van mobile processors, zoals de Intel m3, die speciaal zijn ontworpen om weinig stroom te verbruiken en daardoor weinig warmte te produceren. Deze processors hebben meestal geen ventilator nodig, waardoor ze zeer geschikt zijn voor gebruik in lichtgewicht laptops zoals Chromebooks.

Dat gezegd hebbende, zijn er de laatste tijd meer krachtige Chromebook modellen uitgebracht, zoals de Chromebooks met de Intel i3, i5 en i7 processors, die krachtiger zijn en meer stroom verbruiken, die logischerwijs dus meer warmte produceren. Om te voorkomen dat deze Chromebooks oververhit raken, zijn ze meestal voorzien van interne ventilatoren of andere koeloplossingen, zoals koperen heatsinks. Dit helpt de warmte af te voeren en de laptop koel te houden tijdens intensief gebruik.

Een andere oplossing die steeds vaker wordt toegepast bij laptops, is het Ergolift ontwerp. Dit ontwerp is ontworpen om de ergonomie te verbeteren en tegelijkertijd oververhitting te voorkomen door meer ruimte te bieden voor de luchtstroom onder de laptop. Een geheel andere benadering dus van het reduceren van Chromebook oververhitting.

Het Ergolift ontwerp is bijvoorbeeld te vinden in de Asus Chromebook Flip C434, zie de illustratie hieronder.

Asus Chromebook C434 Ergolift voorkomt oververhitting

Ergolift ontwerp

Los van ventilatie en dingen als een Ergolift design, is het belangrijk dat de warmte afgevoerd wordt d.m.v. bijvoorbeeld een plat oppervlak waarop de laptop kan worden geplaatst.

Let op: Als je je Chromebook op een zachte ondergrond, zoals een bed of bank, gebruikt, kan dit de luchtstroom blokkeren en de temperatuur verhogen!

Te zware werkbelasting op de Chromebook

Een andere veelvoorkomende oorzaak van oververhitting is te veel vragen van je Chromebook.

Chromebook oververhitting 1
Chromebook oververhitting 2

Als je bijvoorbeeld te veel tabbladen in je browser hebt openstaan, of zware toepassingen gebruikt, kan dit de processor van de Chromebook overbelasten en ervoor zorgen dat het apparaat te heet wordt.

Ik weet dat ik niet de enige ben die vaak te veel tabbladen tegelijkertijd heeft geopend in mijn webbrowser, waardoor mijn Chromebook overbelast raakt en oververhit kan raken. Gelukkig heb ik ontdekt dat er Chrome extensies zijn die kunnen helpen bij dit probleem! Bijvoorbeeld, de extensie “Tab Wrangler” sluit automatisch tabbladen die al een tijdje niet meer zijn gebruikt.

Tab Wrangler installeren vanuit de officiële Google Chrome Web Store, ook als preventie van Chromebook oververhitting.

Door het verminderen van het aantal geopende tabbladen door deze handige Chrome extensie te gebruiken, kan ik de belasting op mijn Chromebook verminderen en zo oververhitting voorkomen.

Dit helpt niet alleen de prestaties van mijn laptop te verbeteren, maar kan ook de levensduur van mijn Chromebook verlengen en me behoeden voor eventuele reparatiekosten.

Constant je Chromebook opladen

Als je je Chromebook voortdurend oplaadt, zelfs als de batterij al vol is, kan dit ervoor zorgen dat het apparaat te warm wordt. Dit kan zowel de levensduur van de batterij verkorten, als voor oververhitting van de Chromebook zorgen.

Chromebook oververhitting door constant opladen

Oververhitting door constant opladen

4 Tips om Chromebook oververhitting te voorkomen

Er zijn enkele algemene tips die je kunt gebruiken om oververhitting te voorkomen en je Chromebook in goede staat te houden.

  1. Je Chromebook schoonmaken en vrij houden van stof en vuil dat de luchtstroom kan belemmeren.

  2. Gebruik een laptopstandaard of koelmat om de luchtstroom te verbeteren. De Trust Cyclone Laptop Cooling Stand (zie afbeelding hieronder) is voorzien van twee stille ventilators die oververhitting van je laptop tegengaan. De ventilators worden gevoed via USB. Naast het koelen van je laptop, zorgt de Trust Cyclone Laptop Cooling Stand ook voor een juiste werkhouding.

  3. Controleer regelmatig of er software-updates beschikbaar zijn voor je Chromebook. Chromebook updates bevatten vaak verbeteringen die kunnen helpen bij het voorkomen van oververhitting.

  4. Schakel ongebruikte functies uit, zoals Bluetooth, of de achtergrondverlichting van het toetsenbord om energie te besparen en Chromebook oververhitting te voorkomen.
Laptopstandaard voorkomen oververhitting Chromebook


Trust Cyclone Laptop Cooling Stand

Conclusie

Als je Chromebook oververhit raakt, kan dit een lastig probleem zijn om aan te pakken. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen die je kunt proberen, waaronder het zorgen voor voldoende ventilatie, het verminderen van de werkbelasting en het niet constant opladen van de batterij.

Door deze tips te volgen en algemene richtlijnen te volgen, kun je voorkomen dat je Chromebook te heet wordt en ervoor zorgen dat deze in goede staat blijft. Met deze simpele tips kun je genieten van de voordelen van je Chromebook zonder je zorgen te maken over oververhitting.

Miniatuurafbeelding(en): Chromebook oververhitting, zelf gemaakt/samengesteld in Canva.