Door het opvolgen van de tips In deze blogpost kun je het meeste uit je Chromebook batterij halen en productief blijven, waar je ook bent.

Want, stel je voor dat je een dagje aan het werk bent, druk bezig met je projecten en ideeën. Maar opeens valt je oog op je collega, die met een gefrustreerde blik op zoek is naar een stopcontact om zijn laptop op te laden. Jij daarentegen, bent rustig en ontspannen aan het typen en surfen op je Chromebook zonder je zorgen te maken over het vinden van een stopcontact.

De batterijduur is dan ook een belangrijke factor om rekening mee te houden bij de aankoop van een Chromebook. Dat geldt voor laptops in het algemeen, maar vooral ook voor Chromebooks, die draaien op het lichtgewicht Chrome OS. Juist dat lichtgewicht besturingssysteem, in combinatie met speciaal in samenwerking met Google ontworpen hardware, maakt dat Chromebooks allom bekend staan om hun lange batterijleven.

Hoe lang kan je werken met een Chromebook?

Van alle Chromebooks die ik de afgelopen jaren heb getest, zagen we een gemiddelde accuduur van zo’n 9 uur. Hieronder heb ik een overzichtje om je een idee te geven van wat voor batterijduur Chromebooks kunnen hebben.

Gemiddelde batterijduur Chromebooks9 uur
Kortste batterijduur Chromebook6 uur
Langste batterijduur Chromebook15,5 uur*
batterijduur Chromebooks

Ga je een Chromebook kopen, als je de mogelijkheid hebt dan adviseer ik een Chromebook met tenminste 10 uur batterijduur.

Over het algemeen hebben Chromebooks met ARM-processors vaak een betere batterijduur dan die met Intel-processors. Dit komt doordat ARM-processors ontworpen zijn om efficiënter met energie om te gaan en minder stroom verbruiken dan Intel-processors. ARM-processors worden vaak gebruikt in mobiele apparaten zoals smartphones en tablets, waarbij energie-efficiëntie van groot belang is voor de levensduur van de batterij.

Twee Chromebooks die op het moment van schrijven van dit blog, de langste batterijduur hebben zijn:

Chromebook fabrikant/modelgeadverteerde
batterijduur
Batterijduur
in de praktijk
Acer Chromebook 514
MediaTek Kompanio 828 processor (ARM)
15 uur*14 uur 8 min
Lenovo Duet 5 Chromebook
Snapdragon 7c Gen 2 Compute Platform (ARM)
15,5 uur*13 uur 31 min
Chromebooks met langste batterijduur

*Battery life may vary depending on model and configuration. Based on Google power_LoadTest. Actual battery life varies by model, configuration (including storage capacity, RAM capacity, processor in use, display type and resolution, etc.), applications, power management settings, operating conditions, and utilized features.

Toch zijn ook de nieuwste Intel-processors energiezuiniger dan oudere modellen en kunnen vergelijkbare batterijduur bieden als ARM-processors.

10. Tips om de batterijduur te verlengen

Als je graag langer wil doorwerken met jouw Chromebook, dan zijn er enkele tips die je kan volgen om de accuduur te verlengen:

1. Dim het scherm

Het scherm is de grootste energieverbruiker van een laptop. Door de helderheid van het scherm te verlagen, kan je de accuduur aanzienlijk verlengen.

2. pas het volume aan

Het aanpassen van de volume-instellingen kan ook een aanzienlijk effect hebben op de levensduur van de batterij. Verminder het volume aan om de batterijduur te verlengen.

2. Sluit ongebruikte applicaties

Hoe meer applicaties je open hebt staan, hoe meer energie jouw Chromebook verbruikt. Door ongebruikte applicaties af te sluiten kan je de accuduur aanzienlijk verlengen.

3. Gebruik de energiebesparende modus

Chromebooks hebben een speciale energiebesparende modus waarmee je de accuduur aanzienlijk kan verlengen. Door deze modus te gebruiken kan je nog enkele extra uren doorwerken.

4. Vermijd intensieve taken

Intensieve taken zoals het afspelen van video’s en het bewerken van afbeeldingen verbruiken veel energie. Door deze taken te vermijden kan je de accuduur aanzienlijk verlengen.

5. Verouderde batterij of oplader

Als je Chromebook-batterij of oplader oud is, kan dit leiden tot een kortere levensduur van de batterij. Na verloop van tijd kan de batterij minder efficiënt worden en minder lang meegaan. Als je merkt dat je batterij niet meer zo lang meegaat als vroeger, overweeg dan om een nieuwe batterij of oplader aan te schaffen.

6. Te veel achtergrond-apps en -processen

Als er te veel apps en processen actief zijn in de achtergrond, kan dit leiden tot een kortere levensduur van de batterij. Sommige apps, zoals muziek- of videostreaming-apps, verbruiken meer energie dan andere apps en kunnen de batterij van je Chromebook sneller leeg maken. Sluit alle onnodige apps en processen die op de achtergrond draaien, om de levensduur van de batterij te verlengen.

7. Kalibreren van de batterij

Kalibreer de batterij van je Chromebook regelmatig om ervoor te zorgen dat deze efficiënt blijft werken. Laat de batterij volledig leeglopen en laad hem dan weer volledig op. Dit kan de prestaties en levensduur van de batterij aanzienlijk verbeteren.

8. Vervangen van de batterij of oplader

Als je batterij of oplader oud is en niet meer goed werkt, overweeg dan om een nieuwe te kopen. Een nieuwe batterij of oplader kan de levensduur van je Chromebook-batterij verlengen en de prestaties van je apparaat verbeteren.

9. Het gebruik van de energiebesparende modus

Gebruik de energiebesparende modus om de levensduur van de batterij te verlengen. Deze modus kan de helderheid van het scherm verminderen, de prestaties van de processor verminderen en onnodige achtergrondprocessen uitschakelen om de batterij te sparen.

10. Het vermijden van blootstelling van de batterij aan extreme temperaturen

Blootstelling aan extreme temperaturen kan de levensduur van de batterij verkorten. Zorg ervoor dat je je Chromebook opbergt op een koele en droge plaats en vermijd blootstelling aan direct zonlicht of hoge temperaturen. Ook kun je beter voorkomen dat je Chromebook in een koude omgeving laat liggen.

Door deze tips op te volgen, kun je de levensduur van je Chromebook-batterij verlengen en problemen oplossen die kunnen leiden tot een kortere batterijduur of trage oplaadtijden.

geadverteerde batterijduur vs praktijk

Laptops worden verkocht met een zogenaamde geadverteerde batterijduur die varieert van enkele tot tientallen uren. Toch komt de werkelijke batterijduur vaak niet overeen met de geadverteerde cijfers.

De geadverteerde batterijduur van laptops, waaronder Chromebooks, is gebaseerd op tests die worden uitgevoerd onder gecontroleerde omstandigheden en idealiter een nauwkeurige weergave geven van hoe lang de batterij van de laptop meegaat bij normaal gebruik. Deze tests worden uitgevoerd door fabrikanten volgens industriestandaarden, zoals MobileMark, SPECpower of power_LoadTest.

De praktische batterijduur van een laptop kan echter aanzienlijk verschillen van de geadverteerde batterijduur, afhankelijk van hoe de laptop wordt gebruikt. Factoren zoals de helderheid van het scherm, de activiteit die wordt uitgevoerd, de aanwezigheid van achtergrond-apps en de intensiteit van het gebruik van de CPU en GPU kunnen allemaal van invloed zijn op de levensduur van de batterij.

Bovendien kunnen verschillende gebruikers verschillende resultaten zien, afhankelijk van hoe ze hun laptop gebruiken en welke instellingen ze hebben geconfigureerd. Bijvoorbeeld, als een gebruiker zijn helderheid op de hoogste stand heeft gezet en veel video’s streamt, zal zijn batterij waarschijnlijk sneller leeg zijn dan de batterij van iemand die alleen maar tekstverwerkt met de helderheid op een laag niveau.

Over het algemeen moet de geadverteerde batterijduur als een schatting worden beschouwd en is het belangrijk om te onthouden dat de praktische batterijduur kan variëren afhankelijk van verschillende factoren.

ChromeOS Power testing

Google heeft daarvoor de zogenaamde power_LoadTest protocol ontwikkeld, een test die speciaal is ontwikkeld voor ChromeOS-apparaten om de batterijduur te meten tijdens het emuleren van het gemiddelde gebruik van een gebruiker.

Deze test is een open-source Chrome-extensie die door iedereen kan worden geïnstalleerd en uitgevoerd. Tijdens de test worden verschillende werklasten uitgevoerd, zoals browsen op het web, e-mailen, het werken met documenten en het afspelen van video, om de batterijduur te meten tot het punt van uitputting. Door de testresultaten te gebruiken, kunnen gebruikers een beter inzicht krijgen in de daadwerkelijke batterijduur van hun ChromeOS-apparaat.

Tijdens de test worden verschillende activiteiten uitgevoerd, zoals browsen op het web, e-mailen, werken met documenten en het afspelen van video. De test wordt herhaald in sessies van één uur totdat de batterij van het apparaat volledig leeg is. Binnen elke sessie wordt een combinatie van deze activiteiten uitgevoerd om de belasting op de batterij te simuleren. Op deze manier kan de daadwerkelijke batterijduur van het apparaat worden gemeten onder normale gebruiksomstandigheden.”

Hier is een opgave van de zogenaamde 60/20/10/10 load mix:

60%
Surfen
elke minuut wordt een nieuwe website geladen. De webpagina wordt elke 10 seconden één pagina (600px) naar beneden gescrold en daarna op dezelfde snelheid terug naar boven gescrold.
20%
E-mail
Gmail wordt geladen in het actieve tabblad en audio wordt gestreamd vanuit een achtergrondtabblad.
10%
Docomenten
Diverse Google Docs worden geladen.
10%
Video
Een 720p YouTube-video op volledig scherm wordt afgespeeld.

De parameters van het desbetreffende ChromeOS apparaat die wordt getest, omhelzen het scherm, het toetsenbord, de helderheid van het scherm, de instellingen voor energiebeheer en de batterij.

Tijdens de test wordt het scherm van het apparaat ingesteld op de standaardhelderheid van het platform of op 40% van het maximum.

Andere energiebeheerfuncties zoals dimmen, schermuitschakeling en slaapstand worden uitgeschakeld tijdens de test.

De batterij van het apparaat wordt volledig opgeladen voordat de test wordt gestart en de test wordt uitgevoerd op de batterij tot deze bijna volledig leeg is. Er worden geen externe apparaten aangesloten op het apparaat tijdens de test.

All-day Battery Life

Als iedereen in de koffiezaak of bibliotheek, op zoek is naar een beschikbaar stopcontact, kun jij gewoon doorgaan met werken op je Chromebook met een batterij die de hele dag meegaat. Dat in tegenstelling tot je collega’s die met angst en beven hun batterijniveau in de gaten houden.

Met een Chromebook hoef jij je niet meer druk te maken over het meeslepen van een oplader of de beperkte duur van je batterij, want die is ontworpen om de hele dag mee te gaan.

“All-day battery life” is een term die vaak wordt gebruikt om de batterijduur van Chromebooks te beschrijven. Het verwijst naar de mogelijkheid van een Chromebook om de hele dag op één acculading te werken zonder dat je de laptop tussendoor hoeft op te laden.

De exacte definitie van “all-day battery life” kan variëren afhankelijk van de fabrikant en het model, maar het impliceert meestal een batterijduur van minstens 8 tot 10 uur. Voor veel gebruikers is dit voldoende om de hele dag productief te blijven zonder onderbrekingen om de laptop op te laden.

Het is echter belangrijk om op te merken dat de werkelijke batterijduur afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder het gebruik van de laptop, de helderheid van het scherm, de processor en andere hardwarecomponenten, en de energie-instellingen. In de praktijk kan de batterijduur van een Chromebook variëren van enkele uren tot meer dan 12 uur, afhankelijk van de specifieke configuratie en het gebruiksscenario.

Fast charging (snellader)

De term “fast-charging”, ookwel “speed-of quick-charging” verwijst naar een batterij die snel kan worden opgeladen door middel van een speciale oplader die hogere stroomsterktes kan leveren dan standaard opladers.

Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij de eerder genoemde Acer Chromebook 514 (met Kompanio 828 processor) waar de batterij in slechts 30 minuten tot 50% kan worden opgeladen.

Acer Chromebook 514 15 hours
Acer Chromebook 514 (15 uur baterijduur & fast-charging)

Conclusie

In dit artikel hebben wij besproken hoe lang je kan doorwerken met een Chromebook en hoe je de accuduur kan optimaliseren. Door de tips die wij hebben gegeven op te volgen kan je nog enkele extra uren doorwerken met jouw Chromebook. Wij hopen dat dit artikel jou heeft geholpen en wensen jou veel succes met het gebruik van jouw Chromebook!