Wil jij een tweedehands of refurbished Chromebook kopen? Chromebooks zijn over het algemeen al veel goedkoper dan ander laptops. Zeker als je kiest voor een budget Chromebook, die al verkrijgbaar zijn vanaf zo’n 200 euro. Voor dat geld koop je praktisch niet eens een tweedehands Windows laptop of MacBook. Toch kunnen er verschillende goede redenen waarom je juist ook een gebruikte Chromebook kunt kiezen.

  1. Je wilt gewoon een chrombook kopen voor de laagst mogelijke prijs.
  2. Je wilt een wat mooiere Chromebook kopen voor een betere prijs dan wanneer je iets vergelijkbaars nieuw in de winkel zou kopen. Soms zijn die zelfs beter dan nieuwe laptops uit dezelfde prijscategorie.
  3. Een Chromebook is helemaal nieuw voor je, dan kun je overwegen een tweedehands model te kopen om het gewoon allemaal eerst eens wat uit te proberen.

Er zijn dan een aantal opties:

  • Tweedehands via een online Marktplaats
  • Refurbished (gerenoveerd/opgeknapt)
  • Tweedehands via de bekende/grote webshop
Tweedehands-Marktplaats
Tweedehands
Refurbished Chromebook
Refurbished
Tweedekans-Coolblue
Tweedekands

Verschil tussen tweedehands en refurbished?

Soms gebruikt men de term “refurbished” voor tweedehandstoestellen, maar de twee zijn niet hetzelfde. Een tweedehands laptop wisselt van eigenaar in de staat waarin hij zich bevindt, terwijl een refurbished model eerst nog wordt opgeknapt door de fabrikant of door een gespecialiseerd servicebedrijf. Bij refurbished worden onderdelen vervangen die niet meer goed werken of sporen van slijtage tonen.

NieuwRefurbishedTweedehands
GarantieJaJaNee
AccessoiresJa, nieuwJa, nieuwSoms, gebruikt
OnderldelenNieuwGecontroleerdGebruikt
LevensduurCa. 5 – 7 jaar3+ jaarOnbekend
Verschillen tweedehands en refurbished

Waarom een tweedehands of refurbished Chromebook?

Computers en laptops zijn van oudsher best lastig voor de wederverkoop. Windows laptops of MacBooks zijn over het algemeen vrij kostbaar en dan is het best lastig om een willekeurige verkoper van bijvoorbeeld Marktplaats te vertoruwen op zijn of haar blauwe ogen. Daarnaast is het een helskwarwij om zo’n traditionele laptop te ontdoen van alle oude software en bestanden, en het is al helemaal niet eenvoudig om er even een laatste en virusvrij besturingsysteem op te zetten.

Dat zijn allemaal redenen waarom je dit soort traditionele laptops misschien toch liever niet op Marktplaats koopt. In plaats daarvan ga je liever naar een Refurbisher die de laptop helemaal voor jou opknapt, voorziet van de laatste systemupdates. Daarnaast krijg je er dan ook nog een stukje garantie op.

Bij Chromebooks ligt dat allemaal net wat anders. Chromebook zijn om te beginnen doorgaans al veel goedkoper. Maar het allergrootste voordeel van Chromebooks is dat zij supermakkelijk zijn te omtdoen van software en bestanden, en de de laatste systeemupdates staan er met een hum en een zucht op geinstalleerd.

Zelfs al zou je een Chromebook kopen waar de oude eigenaar al zijn oude bestanden en apps heeft laten staan, dan nog kun je hier zelf binnen 5 minuten – letterlijk en figuurlijk in een handomdraai – een volledig nieuwe Chromebook van maken.

Ik heb hier op deze website al eens een blog over geschreven, lees het hier.

Tweedehands Chromebook

De meest voor de handliggende weg om een tweedehands chromebook te bemachtigen is via Marktplaats natuurlijk. Maar je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat alles in orde is.

Prijs is niet altijd alles. Bedenk alrijd: Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat meestal ook zo.

Als je via een onbekende en individuele verkoper koopt, probeer dan altijd de Chromebook voor aanschaf in het echt te aanschouwen en testen.

Hier is een checklist

Laat de verkoper de Chromebook opstarten en kijk of deze binnen 15 seconden opgestart is.
werken ALLE toetsen (kleverige dranken zoals frisdrank kunnen onder laptoptoetsen komen en slechte dingen doen).
Controleer het display zorgvuldig. Dingen zoals scheuren of krassen zijn gemakkelijk te zien, maar zoek ook naar plekken met “dode” pixels die niet oplichten. Een beetje schuin draaien kan hier helpen.
Zorg ervoor dat je het ziet werken zonder dat de voeding is aangesloten. En zorg ervoor dat de voeding de juiste voeding is – laat de verkoper hem aansluiten zodat u kunt zien of hij wordt opgeladen.
Beoordeel hoe de laptopbehuizing er uit visueel ziet, controller op barsten, deuken of andere tekenen van schade zijn.
Controleer alle poorten. Neem indien mogelijk een SD-kaart en een USB-muis mee.
Controleer eventueel ook even de camera. Verwacht hier geen professionele camera, maar Google meet of Zoom zijn geweldig op een Chromebook en je wilt zeker weten dat je er niet uitziet als een aardappel.

Controleer wanneer het oorspronkelijk is uitgebracht. Als u een Chromebook koopt die vóór eind 2017 is geleverd, betekent dit waarschijnlijk dat er geen ondersteuning voor Android-apps is. En je wilt Android-apps op je Chromebook omdat ze meer dan een miljoen nieuwe apps toevoegen om te installeren, en je wilt er in ieder geval een paar proberen.

2 GB RAM werkt prima, maar 4 GB RAM is veel beter. Chrome OS gebruikt een speciale methode van RAM-beheer die een virtuele schijf maakt voor het cachen van gegevens. 4 GB RAM betekent betere cacheprestaties en meer vrij RAM voor applicaties zodra het systeem klaar is met werken.

Je zult hier een groot verschil zien als je een HD YouTube-video opent en vervolgens andere browsertabbladen of applicaties opent.

Een touchscreen is geweldig om op elke Chromebook te hebben, zelfs als u het nooit van plan bent te gebruiken. Een grote aantrekkingskracht van Chromebooks is dat ze een mobiel apparaat zijn met een volledig toetsenbord, maar er zullen momenten zijn waarop je wilt tikken of lang indrukken of met twee vingers ronddraaien als je Android-apps gebruikt.

Het kopen van een gebruikte Chromebook is een geweldig idee, vooral wanneer er dit jaar nieuwe modellen in de schappen liggen. U kunt jaren van gebruik verwachten van de meeste gebruikte Chromebooks en een prijs die kopen van een ongelooflijke waarde maakt. Weet gewoon waar je op moet letten en waarom je zoekt, zodat je weet hoe het in je leven zal passen.

Tweedehands/refurbished via de bekende/grote webwinkels

Bij webwinkels koop je doorgaans natuurlijk nieuwe Chromebooks. Maar omdat je als consument online koopt, ben je volgens de wet beschermt en mag je te alle tijden een product retourneren binnen een bepaalde termijn, meestal zo’n 30 dagen. Uiteraard wel op voorwaarde dat je het product niet uitvoerig hebt gebruikt, de bedoeling is namelijk dat je het product thuis kunt testen zoals je dat normaal ook in de winkel zou doen.

Maar als een webshop een product teruggsestuurd krijgt, dan kunnen ze dat natuurlijk niet meer als nieuw verkopen. Daarom hebben webwinkels altijd een regeling waarbij je dit soort gebruikte apparatuur, tegen een gereduceerd tarief kunt kopen.

WebshopNaam van gebruikte apparatuur
CoolblueTweedekans
Bol.comTweedehands
AmazonReburbished (gereviseerd)
benaming van gebruikte apparatuur bij verschillende grote webshops

Het is belangrijk om te vermelden dat in dit geval er wel degelijk sprake is van een vorm van refurbishing, dus de desbetreffende apparatuur is gecontroleerd en krijgt gewoon de normaal gelden service en garantie van de desbetreffende webshop.

Wat zijn Amazon Renewed producten?

Op Amazon Renewed kun je producten van hoge kwaliteit in een als-nieuwe staat (refurbished en pre-owned) verkopen aan miljoenen Amazon-klanten wereldwijd. Je kan op Amazon Renewed verkopen als je aan onze prestatie-eisen voldoet en kwaliteitsproducten kunt leveren die zijn geïnspecteerd en getest om er als nieuw uit te zien en te werken.

Amazon Renewed producten moeten kunnen worden gerepareerd/refurbished en getest om er als nieuw uit te zien en te werken. Gerepareerd/refurbished betekent dat de producten elektrische en/of mechanische onderdelen moeten hebben die kunnen worden vervangen en/of geüpgraded tot nieuwe of als-nieuwe staat.
Je renovatieproces omvat doorgaans een diagnostische test, de vervanging van eventuele defecte onderdelen, een grondig reinigings- en inspectieproces en, indien van toepassing, het opnieuw verpakken van het product.

Je verzendt producten met alle relevante accessoires zoals verwacht voor een nieuw product, en het product wordt ondersteund door de Amazon Renewed Garantie.

Refurbished

Wanneer je kiest voor een refurbished product kies je er voor om je steentje bij te dragen aan een gezondere en groenere planeet.

Technisch zijn de producten altijd 100%, het gaat puur om hoe het product er uit ziet.
Cosmetisch kunnen er gebruikerssporen en krasjes op de producten zitten.
Door onze kwaliteitscontrole zullen gebruikerssporen en krasjes over het algemeen tot een minimum beperkt zijn bij een refurbished computer of laptop.

Zoek op hoeveel de laptop nieuw kostte toen hij voor het eerst op de markt kwam en probeer een review te vinden van rond die periode.

Kijk na op ifixit.com hoe herstelbaar de laptop is, want dat kan na een tijdje nodig zijn.

Andere interessante blogs op deze website:
> Zelf je oude Chromebook verkopen
> Google officiële inruilprogramma voor Chromebooks

Resourses:
https://www.ifixit.com/Device/Chromebook
https://frame.work/nl/en/laptop-chromebook-12-gen-intel

Fotocredits: Image by drobotdean on Freepik bewerkt met Canva