Ken je dat gevoel? Probeer je net een nieuwsartikel, dringende e-mail of video te laden, en plotseling valt je internetverbinding weg. Hetzij door een traag netwerk of gewoon een betrouwbare wifi verbinding. Maar daar is het inmiddels zo beroemde T Rex spel. September 2014 bedacht het Chrome design-team bij Google dat downtime een vooral niet al te groot drama zou moeten zijn!

Google’s T-rex game direct spelen, zo doe je dat: TYPE chrome://dino/ in de navigatiebar (omnibox) van jouw browser. (LET OP: je moet dit zelf VOLUIT INTYPEN in je webbrowser, dit is GEEN hyperlink, dat werkt niet met dit type URLs!)

Het is flink balen als je internetverbinding weer eens dienst weigert – tenzij je de T-Rex hebt om je gezelschap te houden

Chrome UX-ingenieur, Edward Jung.

En inmiddels weet iedereen het wel, het verborgen offline T Rex spel van Chrome verschijnt op een nieuw tabblad wanneer je offline bent.

geen-internet-t-rex-spel

Druk op de spatiebalk en de dino verandert in een ware endless runner-game!

Maar zo’n 5 jaar geleden was dat nog niet algemeen bekend. Het duurde praktisch een jaar voordat de meeste mensen er achter kwamen dat – ondanks de foutmelding – je op de spatiebalk kon drukken om de inmiddels wereldberoemde dino-game te starten. 🙂

Hoe werkt het?

Als je op de “geen internet” foutmeldingspagina beland, druk dan simpel weg op de spatiebalk (of piiltje omhoog) om de Dino te laten lopen.

Spatie balk of pijl omhoog om te springen. Als je heel kort drukt dan springt je dino lager als wanneer je wat vastberadener (langer) drukt.

T-rex-spel-chromebook

Naarmate je verder komt in het spel zul je naast over cactussen te springen, ook omlaag moeten duiken (pijltjes toets naar beneden) om pterodactylussen (een soort van vliegende T rex) te ontwijken.

T-rex-spel-pterodactylus

Je kunt het spel pauzeren door simpelweg op de toets “volledig scherm” te drukken. Op Windows computer heeft de Alt-toest hetzelfde resultaat. Druk daarna weer op spatie op het spel te vervolgen. Druk eventueel nog een keer op “volledig scherm” om weer in de normale chrome browser omgeving terug te komen.

Je kunt het T-rex spel ook online spelen via de URL chrome://dino/. (LET OP: je moet dit zelf volluit typen in je webbrowser, dit is geen hyperlink, dat werkt niet met dit type URLs) De pagina biedt een zogenaamde “arcade-modus” waarin spelers kunnen trainen in een full-window experience.

T Rex spel 5 jaar up-and-running

De running T-Rex (Tyrannosaurus) van Google viert dit jaar zijn 5e verjaardag, maar dat staat natuurlijk niet in verhouding tot de 145 miljoen jaar die we terug in de tijd moeten voor de oorsprong van de echte T Rex!

Het idee van deze ‘endless runner’ dino-game is in 2014 begonnen als een zogenaamde ‘easter egg’ op de ‘Geen internet’ meldingspagina van Google’s zoekmachine. T-rex was een toespeling naar het ‘prehistorische tijdperk’ ofwel toen er nog geen Wi-Fi was. De cactussen en woestijn achtergrond maakten al deel uit van de eerste versie van Google’s ‘Geen internet’ meldingspagina. De visuele stijl is een knipoog naar Google’s traditie van pixel-art-stijl die gebruikt wordt in veel illustraties van Chrome.

Bij de development kreeg de de offline dinosaur game de bijnaam “Project Bolan”. Weer een indirecte verwijzing, nu naar Marc Bolan. Bolan was de frontman van “T-Rex”, een legendarische rockband uit de jaren zeventig.

Populariteit van de Chrome Dino

Het T-rex spel wordt iedere maand op laptop/chromebook en mobiel zo’n 270 miljoen keer gespeeld. En het zal je niet verbazen dat de meeste gebruikers afkomstig zijn uit gebieden met een onbetrouwbare internetverbindingen, zoals India, Brazilië, Mexico en Indonesië.

Het was op een bepaald moment zelfs zo ver gekomen dat IT-beheerders van bedrijven en scholen een manier verzonnen om het spel te bannen. Het T rex spel kan namelijk zo verslavend werken dat werknemers en scholieren/studenten niet meer aan hun werk toekomen.

Speciale edities

En zo nu en dan zijn er ook speciale edities om iets te vieren. O.a. zoals bijvoorbeeld een jaar geleden (ter ere van het 10 jarige bestaan van Chrome) waarbij T-rex tijdelijk een verjaardagshoed droeg en ook verjaardagscake tegen kwam op zijn weg in de woestijn.

T rex game party

Hoe lang duurt het om de t-rex game uit te spelen?

Volgens Google is de virtuele T-Rex theoretisch geprogrammeerd om ongeveer 17 miljoen jaar te kunnen blijven doorlopen. Mits je natuurlijk niet tegen of op een cactus stuit. En dat is dus net zo lang als de T-rex op aarde leefde.

Of je spatiebalk het zo lang volhoudt is natuurlijk nog even de vraag! 🙂 De hoogste mogelijke topscore is theoretisch in ieder geval 99999. En er is niets officieels maar zover bij mij bekend ligt het record zo rond de 15000.

De echte T-rex (Trix) zien?

Wil je meer weten over de echte T rex dan kan dit bij Naturalis in Leiden. Trix is de naam van een exemplaar van een vrouwtjes Tyrannosaurus die in 2013 in Montana is ontdekt. Sinds 2016 is dit het eerste authentieke tyrannosaurus-skelet op Nederlandse bodem. Het is tevens het eerste exemplaar dat permanent op het vasteland van Europa tentoon wordt gesteld.

Vanwege een verbouwing bij Naturalis mocht Trix tijdelijk op reis langs musea in Salzburg, Parijs, Lissabon, Barcelona en Glasgow. Maar inmiddels is het best bewaarde t-rex skelet ter wereld weer terug op Hollandse bodem.

Freek Vonk over de T-Rex:

”Zijn naam betekent letterlijk ‘Koning van de tiranhagedissen’, een hele goede naam voor dit dier. Deze reusachtige vleeseter leeft tot aan het einde van het Krijt, zo’n 66 miljoen jaar geleden. Het meest angstaanjagend van de T. rex is zijn enorme bek. Voor dit dier waren wij een bitterbal geweest!”

T rex trix naturalis

In de nieuwe Dinozaal van het recent verbouwde Naturalis, met plafonds tot twaalf meter hoog kun je de twaalf meter lange Tyrannosaurus rex in aanvalspositie opgesteld zien staan. Dat is een heel ander T rex spel! 🙂

Scotty, Grootste T-rex ooit!

Recent hebben Paleontologen aan de Universiteit van Alberta ’s werelds grootste Tyrannosaurus rex en het grootste dinosaurusskelet ooit in Canada gemeld. Deze enorme dinosaurus was bijna 13 meter lang en woog zo’n 8870 kg, vergelijkbaar met het gewicht van 6 keer een VW-Golf. Deze T-rex leefde zo’n 66 miljoen jaar geleden en kreeg de bijnaam Scotty.

Foto/video credits:
Google
, NOS, Naturalis/Mike Bink Fotografie

Sources:
https://www.naturalis.nl/en/museum/galleries/dinosaur-era
https://www.freekvonk.nl/product/t-shirttrex/
Google Stadia voor meer high-end gaming