De coronapandemie heeft de behoefte aan online-onderwijs in een sneltreinvaart doen groeien. Hierdoor is dan ook de populariteit van Chromebooks in Nederland flink gestegen. Steeds meers studenten en scholieren stappen over op Chromebooks. Een van de belangrijkste redenen is dat ze betaalbaar zijn en uber-gemakkelijk in gebruik.

Chromebooks op scholen en universiteiten

In Nederland is het gebruikelijk dat een school zelf hardware aanbiedt of dit voorschrijft. De iPad is een populair apparaat, maar ook Windowscomputers worden nog altijd veel toegepast.

Daarentegen zijn maar weinig apparaten daadwerkelijk zo handig als een Chromebook voor school. Dat geldt voor de kinderen, maar ook voor onderwijzers en nog belangrijker; ICT-beheerders. Een Chromebook onderhouden voor onderwijsinstellingen is namelijk een verademing vergeleken met de meer traditionelere Windowscomputers.

Chromebooks voor scholieren/studenten

Maar of jouw school/universiteit nu werkt met Chromebooks of niet, los daarvan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om privé met deze snelle laptops te werken als je dat wilt. Het grote voordeel voor jou…, ze zijn goedkoop en uber-makkelijk in gebruik. En door het cloudkarakter van Chromebooks, krijgen je thuis en op school toegang tot dezelfde lessen en software.

Maar zijn er ook nadelen waar je even bij stil moet staan? Nou ja, nadelen… dat hangt er helemaal vanaf wat je daadwerkelijk van plan bent, of wat er vereist is via jouw school of universiteit.

Microsoft Office vereist?

Jouw onderwijsinstelling kan bijvoorbeeld vereisen dat je werkstukken of essays schrijft in Word. Word is het officiële tekstverwerkingsprogramma van Microsoft. Het is onder deel van MS-Office en die draait oorspronkelijk alleen op Windowscomputers. Maar vandaag de dag kan dit ook op Macbooks of Chromebooks. Voor Chromebooks heb je daarvoor 2 opties;

  1. Je kunt gewoon via je Google browser werken met de gratis webversie van Office.
  2. Of je download de Android app van Microsoft Office: Word, Excel, PowerPoint & meer.

Als je een account hebt vanuit jouw onderwijsinstelling dan kun je hiermee uiteraard gewoon inloggen op iedere willekeurige Chromebook.

Outlook op een Chromebook?

Nog een addertje onder het gras kan zijn dat jouw onderwijsinstelling werkt met email/adressen via Microsoft Outlook. Ook dat hoeft geen enkel probleem te zijn als je wil werken op een Chromebook. Je kunt via Google Mail (Gmail) gewoon alles zo instellen dat je alle email van deze zogenaamde third-party e-mailadressen ontvangt in jouw inbox van Gmail, ideaal!

Google ecosysteem

Nog beter is natuurlijk als je kan werken met Google Docs, wat tegenwoordig onderdeel is van Google’s gratis Office suite, tegenwoordig onder de naam: Google Workspace.

Het Google-ecosysteem is kortweg een omgeving waarbij de gebruiker met een Google account binnen het ecosysteem van Google blijft, juist door verschillende apps met elkaar te verbinden.

Deze apps zijn door Google ontwikkeld en vaak aan elkaar geknoopt. Zo ontstaat dus een ecosysteem waarbinnen veel mogelijk is. Ik geef hieronder een paar voorbeelden;

  • Een zojuist gemaakte Spreadsheet kan worden opgeslagen in Google Drive.
  • Binnen Gmail zie je welke (Keep) notities er nog open staan.
  • Alle foto’s en video’s die je upload naar Google Foto’s worden opgeslagen op Google Drive .
  • Maar ook bijlages van e-mail worden op hetzelfde opslag platform netjes opgeslagen.

Je kunt binnen Google Docs overigens ook gewoon direct Word-documenten openen en bewerken.

Zo zie je, er is weinig wat je tegenhoudt om met een Chromebook aan de slag te gaan, zelfs als jouw school of universiteit verlangt dat je werkt binnen het office pakket van MS-Windows.

Waarom een Chromebook ipv Windows laptop?

Lekker makkelijk, snel inloggen, GEEN geneuzel met defragmentatie, GEEN virusbeschermingsupdates, GEEN moeilijk onderhoud, en ga zo maar door. Kortom, geen rompslomp meer, gewoon lekker aan de slag. Of je nu een spreekbeurt gaat voorbereiden, een essay wil schrijven, of gewoon even lekker wil chillen met een Netflix serie, Chromebooks zijn jouw uitvalsbasis bij uitstek.

En voor de prijs hoef je het zeker niet te laten, want voor 200 euro heb je al zo’n snelle laptop. En als je al voor datzelfde bedrag een Windowslaptop kan scoren, verwacht daar dan zeker niet de snelle prestaties van waarop je kunt vertrouwen bij een Chromebook.

Wat is de beste Chromebook voor studenten?

Ik ben student, wat is de beste chromebook voor mij?“; deze vraag krijg ik echt heel vaak gesteld, en het is ook een hele populair onderwerp voor blogs die je ‘all over the inernet’ zult vinden.

Maar neem dit van me aan, een Chromebook is een Chromebook. Of je nu studenten bent of freelancer, de belangrijkste vraag is echt: ‘Wat is je budget?” Ik heb eerder al eens uitgebreide blog geschreven over de 12 beste Chromebooks in alle prijsklassen en ik heb hem kortgeleden helemaal up-to-date gemaakt.

Ook voor scholieren in het voortgezet onderwijs (ca. 12-18 jaar) adviseer ik echt een Chromebook uit deze lijst van 12 beste Chromebooks.

Maar goed! Als jullie dan blijven aandringen, en ik dan toch een Chromebook zou moeten kiezen – specifiek voor studenten; ‘let’s go for it!’

Als best Chromebooks voor studenten, 12 tot 18+ geef ik 2 aanbevelingen; één compact/budget model en een degelijke middenklasser.

Wat is de beste Chromebook voor scholieren?

Voor Kids op de lagere school is er nog wel iets extra’s op te merken. Ik denk dat hier een paar zaken een grote rol spelen. Want laten we eerlijk zijn, kids op die leeftijd hebben echt geen laptop met superpower nodig en bovendien zijn kids op deze leeftijd nu niet bepaald uber-zuinig op hun spulletjes.

Dus hier zoeken we vooral hele degelijk laptop voor een hele mooi (lage) prijs, toch!?

Wel nu, Chromebooks presteren juist goed in deze categorie, dus ook hier moet het niet al te moeilijk zijn om een valbestendige en morswater veilige laptop te vinden.

Mijn advies is eenduidig;

Ik hoop je hiermee een goed beeld te hebben gegeven over wat de mogelijkheden zijn met Chromebooks voor scholieren en studenten. Als er nog iets is wat je wil weten over dit onderwerp, schroom niet om me een mailtje te sturen naar mike@chromebookenzo.nl.

Sourses/credits:
https://edu.google.com/products/chromebooks/
Photo by Jeswin Thomas on Unsplash
Blog: 12 beste chromebooks in alle prijsklassen