Het gonst van de geruchten dat er binnenkort toch echt een Steam-versie komt voor Chrome OS. Eigenlijk zijn het niet echt geruchten meer, het komt er. De vraag is alleen wanneer? En alleen over de timing en hoe e.e.a. er daadwerkelijk uit gaat zien is nog onduidelijkheid, en daar wordt dus druk over gespeculeerd op de verschillende blogs.

De codenaam van dit developmentproject is het ‘Borealis’ project. Het is de containerversie van Steam waar inmiddels al bijna twee jaar hard aan wordt gewerkt door zowel Google en Valve Corporation (de makers van Steam). Aanvankelijk werd gedacht dat Borealis voor het einde 2021 het daglicht zou zien. Maar nu Chrome OS 96 net is uitgerold en de volgende update van het desktopbesturingssysteem van Google pas in januari 2022 verwacht wordt, is het vrij duidelijk dat dit doel niet zal worden gehaald. Ik denk dat we daar niet al te rauwig om moeten zijn, want we zien liever dat er een foutloos product wordt uitgebracht i.p.v. een te vroege release met alleen maar kinderziektes.

Oorspronkelijk leek het erop dat ‘Borealis’, gewoon een geoptimaliseerde versie van de Steam-applicatie zou zijn die zou worden uitgevoerd in de huidige Linux-container. Maar na verloop van tijd werd het duidelijk dat Google een geheel nieuwe container aan het ontwikkelen was die speciaal en alleen ontworpen is voor Borealis. Deze container zal volledig onafhankelijk draaien van de Debian-container die momenteel beschikbaar is in de stabiele versie van Chrome OS. We vermoeden dat gebruikers geen interactie zullen hebben met de container zoals je dat bijvoorbeeld kunt met de Linux-terminal.

Ik verwacht dat het nog minstens enkele weken, misschien zelfs nog wel een paar maanden gaat duren voor e.e.a. echt klaar is voor de zogenaamde ‘stable version’ van Chrome OS. Maar het is vrijwel zeker dat we in 2022, Steam kunnen toevoegen aan het lijstje met wat je allemaal met een Chromebook kunt doen!

Opzicht is het best logisch dat zowel Valve Corporation en Google besluiten om Chrome OS ook Steam-support te bieden. Chrome OS is namelijk gebaseerd op Linux, maar ook Steam heeft sterke Linux-ondersteuning. Bovendien prees Steam-baas Gabe Newell, Linux als de “toekomst van gaming” op LinuxCon in 2013.

Chrome OS Android gaming Asphalt-8-Airborne
Asphalt 8 (Android App)
Chrome OS Fortnite
Fortnite op een Chromebook
Chrome OS Steam APEX Legends
Apex Legends (Steam)

Hoe dan ook, dit is absoluut een verrijking van de manier waarop je games op je Chromebook kunt spelen. Tot nu toe zijn de opties vooral Android games (zie hierboven), of Cloud gaming via Google Stadia of GeForce NOW (die laatste eventueel met Steam Sync-ondersteuning dat eind vorig jaar op het platform kwam). Uiteraard vereisen deze laatste opties wel een stabiele en snelle internetverbinding en natuurlijk een abonnement.

Steam is een software-distributieplatform ontwikkeld door Valve Corporation, hoofdzakelijk bedoeld voor computerspellen. De eerste versie werd uitgebracht op 12 september 2003. De oorspronkelijke versie van Steam werd uitgebracht voor Windows. Vanaf mei 2010 was er een Steam-versie voor macOS van Apple. De eerste bètaversie van Steam for Linux verscheen in oktober 2012.