Google lanceert Gamingsplatform Stadia

03-19-19, ofwel 19 maart, 2019 om 10am PDT (gistermiddag 6am Nederlandse tijd) heeft Google op de Game Developer Conference (GDC) Google Stadia aangekondigd.

Na een succesvolle test met Project Stream, is Google nu dus klaar om het streamen van games breed uit te rollen. Dat staat nu te gebeuren met Stadia: het nieuwe platform van Google om op elk apparaat met een Chrome-browser de nieuwste games te laten spelen in de hoogste resolutie.

Google-Stadia-4K-60FPS-high-resolution
Assassin’s Creed Odyssey via Google Stadia in 4K/60FPS op verschillende devices

De Google GDC Keynote in het kort

 • Google Stadia is Google’s nieuwe game streamingsdiesnt = Games on demand (soort netflix voor games dus!)
 • Maar het is niet gewoon een streamingsdienst, het is meer nog een Platform (waarvoor specifiek games zullen worden ontwikkeld)
 • Je kunt de games spelen op vershillende devices zoals, een Chromebook, smartphone, tabel en TV (via Chromecast Ultra)
 • Vooralsnog zal je kunnen streamen in 4K bim 60FPS (in de toekomst zelfs in 8K en nog hogere frame-rates)
 • Je zult gebruik kunnen maken van bestaande controlers via laptops en pc’s
 • Maar Google brengt ook z’n eigen Stadia Controller, connected met de Stadia servers via WIFI (bijna geen latency)
 • De Google Stadia Controller komt in 3 kleuren; Zwart, wit en Sky-blue.
 • Stadia zal Cross-Platform support voor games (Dus je zult kunnen spelen met vrienden die bijvoorbeeld via XBox spelen)
 • Stadia biedt ook ondersteuning voor Cloud-Saves (voor o.a. Game States en Save Files) en Crowd Play (voor meer hierover klik hier)
 • Goolge Stadia zal later dit jaar gelanceerd worden in USA, UK, Canada en het grootste gedeelte van Europa.
 • Er zijn vooralsnog geen prijzen bekend gemaakt.

Wat is Stadia nu eigenlijk precies?

Stadia is dus het nieuwe gamingsplatform dat games streamt en gebruik maakt van de ‘cloud’. Stadia is via internet beschikbaar op verschillende platformen, zoals internet browsers, computers, televisie’s en mobiele apparaten. Het platform maakt geen gebruik van een eigen console. Tijdens de presentatie van Stadia was te zien hoe iemand Assassin’s Creed Odyssey speelde op een Chromebook, direct wisselde naar een smartphone en vervolgens weer verder ging op een pc.

Er is zoveel te zeggen over Stadia dat ik simpelweg meer tijd nodig heb om alle informatie op mij in te laten werken. Ik moet letterlijk en figuurlijk gewoon weer even op adem te komen.

Het enige wat je op dit moment MOET weten is dat Google een allesomvattende poging doet om een belangrijke speler te worden in de miljardenindustrie voor gaming via een streaming-service genaamd Stadia.

Dit zal niet alleen een plek zijn om games te streamen: het zal een allesomvattend platform zijn voor gaming studios die allemaal de slag gaan met deze technologie. Denk hierbij naast Google’s eigen studio Stadia Entertainment ook aan o.a. Ubisoft, Square-Enix, Bethesda en 2K Games.

Je kunt Stadia vergelijken met platforms zoals Playstation, XBOX en pc. Google doet nu dus iets soortgelijks, maar dan met wel de enorme schaal van servers en infrastructuur van Google. Volgens Google is internet het gaming platform van de toekomst, niet die zwarte doos in je woonkamer!

Games streamen op je Chromebook met Stadia

Het mooiste van dit alles is de beschikbaarheid op verschillende apparaten. Indien Chrome is geïnstalleerd, kun je praktisch elke game op Stadia meteen openen en spelen zonder dat je het hoeft te downloaden, installeren of updaten. Met een eenvoudige link en URL start je direct  een game. Stel je de mogelijkheden voor om AAA-titels in slechts enkele seconden op internet te kunnen spelen. Google liet dit tijdens de prresentatie zien op low-end Windows-laptops, Chromebooks, telefoons of zelfs via een Chromecast, gewoon op je TV dus!

Game Controller voor Stadia

Ze hebben bovendien een controller aangekondigd die speciaal is gebouwd voor de service en die verbinding maakt met je WIFI en die rechtstreeks communiceert met de Stadia-servers van Google. Dit zou de latentie behoorlijk gaan verminderen.

Google_Stadia_WiFi-connected_controller
Google’s Stadi Controller, in Wit, Zwart en Sky-Blue.

Welke games speel je binnenkort via Google Stadia?

Er is nog niet veel duidelijk over welke games naar Stadia komen. Wel is bekend dat o.a. Ubisoft, Square-Enix, Bethesda en 2K Games aan de slag gaan met deze technologie. Ook heeft Google z’n eigen studio Stadia Entertainment opgericht.

Hier volgen de games die Google tijdens de presentatie liet zien, en dus zo goed als bevestigd zijn;

 • Assassin’s Creed: Odyssey
 • DOOM: Eternal
 • Tomb Raider
 • NBA2K

Overigens hintte Google vlak voor het event via icoontjes ook nog naar andere games, o.a.; Skyrim, Red Dead Redemption 2 en Metal Gear Solid V.

Hoe dan ook, er is nog weinig zeker. Maar later dit jaar krijgen we meer informatie over de games die je via Stadia kunt spelen.

Bekijk hieronder de volledige keynote om te zien wat Google allemaal met Stadia van plan is. Maar wat mij betreft is het heel goed mogelijk dat Google het gamingslandschap drastisch gaat veranderen.

Ik kan gewoon niet wachten om Chromebooks te zien als onderdeel van het Stadia-gamingplatform. Er zijn nog veel vragen,  zoals de vereiste verbindingssnelheid, welke ontwikkelaars zullen Stadia ondersteunen, zullen games nog steeds hetzelfde kosten of zal Google een abonnementsservice overwegen?

Maar de grootste technische hindernissen voor gaming op een Chromebook lijken snel tot het verleden te behoren. Maar hoe dan ook…, dit is revolutionair nieuws! We houden je op de hoogte van eventuele ontwikkelingen.

Foto credits:
BLog thumnail: Google