Snelkoppelingen zijn handige manieren om snel toegang te krijgen tot je favoriete websites zonder dat je elke keer het webadres hoeft in te voeren.

Als je een Chromebook met ChromeOS gebruikt, is het maken van snelkoppelingen van websites een koud kunstje. In deze blogpost laten we je zien hoe je snelkoppelingen van websites kunt maken op je Chromebook, zodat je altijd snel toegang hebt tot de sites die je het meest gebruikt.

Een praktisch voorbeeld voor het maken van een snelkoppeling van een Website heb ik ook omschreven in een blog over WhatsApp Web, wat feitelijk ook een website is.

Wat is een snelkoppeling?

In het Nederlands worden snelkoppelingen ookwel snelle links genoemd. Dit is een korte link naar een bestand, programma, map of website, die op het bureaublad of in een map op de computer kan worden opgeslagen. Door op de snelle link te klikken, opent het bestand, programma, map of website zonder dat je het webadres hoeft in te voeren.

In het Engels worden snelkoppelingen ook wel “shortcuts” genoemd. Dit is een korte link naar een bestand, programma, map of website die op het bureaublad of in een map op de computer kan worden opgeslagen. Door op de snelle link te klikken, opent het bestand, programma, map of website zonder dat je het webadres hoeft in te voeren.

Hoe maak je een snelkoppeling?

We zullen stap voor stap door het proces gaan, zodat je precies weet wat je moet doen om snelkoppelingen van websites te maken op je Chromebook. Laten we beginnen!

snelkoppeling maken
Open de Chrome Web browser en ga naar de website die je wilt toevoegen als app.
Chrome instellingen
Klik rechtsboven op meer:
Dit zal een lijst met opties openen.
Hulpprogramma’s
Klik op “hulpprogramma’s“.
Dit zal een submenu met extra opties openen
Snelle link maken
Klik op “snelle link” maken.
Dit zal een pop-upvenster openen waarin je de snelkoppeling voor de website kunt maken.
Kies naam
Voer een naam in voor de snell link in het tekstvak.
Link maken
klik op de knop “Maken” om de snelkoppeling te maken.
De snelle link zal nu verschijnen op je bureaublad.
Snelle link maken 1 2 3
Snelle link maken 4 5

Je kunt de snelle links naar wens verplaatsen door erop te klikken en vervolgens gewoon naar een andere positie binnen de App-launcher te slepen.

snellekoppeling of snelle link verwijderen

Als je een snelkopppeling wil verwijderen, rechtermuisklik en selecteer ‘installatie ongedaan maken‘. Dat is alles, een kind kan de was doen!

Installatie vs snelkoppeling vs snelle link?

In het context van ChromeOS wordt de term “installatie” gebruikt om aan te geven dat een snelle link van een website wordt toegevoegd aan het app-dock of de taakbalk van het besturingssysteem. Als je een snelkoppeling maakt van een website en deze vastmaakt aan het app-dock, wordt de website “geïnstalleerd” op je Chromebook. Dit betekent dat de website zal verschijnen in het app-dock en dat je er gemakkelijk naartoe kunt gaan door op de snelle link te klikken, net zoals je een app op een smartphone zou openen.

De term “installatie ongedaan maken” wordt gebruikt om aan te geven dat een snelkoppeling van een website wordt verwijderd uit het app-dock. Als je een snelkoppeling verwijdert, wordt de website “geïnstalleerd ongedaan gemaakt” op je Chromebook. Dit betekent dat de website niet langer zal verschijnen in het app-dock en dat je er niet meer gemakkelijk naartoe kunt gaan door op de snelle link te klikken.

Het is belangrijk om op te merken dat de term “installatie” in de context van snelkoppelingen van websites op een Chromebook iets anders betekent dan wat we gewend zijn in het gebruik van de term “installatie” op andere computers of besturingssystemen. Meestal wordt de term “installatie” gebruikt om aan te geven dat software wordt geïnstalleerd op een computer, wat betekent dat het wordt geplaatst in het bestandssysteem en dat het beschikbaar is om te worden gebruikt. In het geval van snelkoppelingen op een Chromebook betekent “installatie” echter dat de snelle link wordt toegevoegd aan het app-dock, zonder dat de website of de inhoud ervan op de computer wordt geïnstalleerd.

Conclusies

Dus, of je het nu hebt over snelkoppelingen of snelle links in het Nederlands, of over shortcuts in het Engels, het gaat allemaal om hetzelfde concept: een gemakkelijke manier om toegang te krijgen tot bestanden, programma’s, mappen of websites zonder het volledige pad naar het bestand of het webadres hoeven te kennen.

Afbeeldingen: chromebookenzo