Skype downloaden op een Chromebook, het kan! Skype is een zogenaamde VoIP-app. Het is een online platform waarmee gebruikers kunnen bellen en videobellen via het internet. Het is al jaren beschikbaar op desktop- en laptopcomputers, tablets en smartphones. Maar wat niet veel mensen weten, is dat je de conferencecall app ook gewoon kunt installeren en gebruiken op een Chromebook.

Lees ook mijn blog over WhatsApp Web op een Chromebook

Een van de makkelijkste manieren om met Skype op een Chromebook aan de slag te gaan is gewoon via je webbrowser. Maar je kunt het ook downloaden en installeren middels de officiële Chrome-extension uit de Chrome Web Store.

Met beide methoden heb je simpelweg toegang tot alle functies van Skype. Zo kun je ook de ingebouwde voicerecorder en opnamefuncties voor oproepschermen van Chrome gebruiken om te bellen zonder dat je persoonlijk aanwezig hoeft te zijn. Het enige wat je nodig hebt, is een Chromebook met webcam en internetverbinding, dus…!

Maar er zijn nog meer opties waarmee je de VoiP-app op je Chromebook kunt installeren en gebruiken. In dit artikel benoem ik alle opties die er zijn voor Chromebooks en Chrome OS tablets in het bijzonder.

4x Skype installatie op een Chromebook

Er zijn praktisch gezien 4 manieren om Skype op je Chromebook downloaden, installeren en gebruiken op een Chromebook, hier zijn ze:

  1. Via de Website
  2. Via een Chrome extension
  3. Via de Android-app
  4. Via de Linux-app

1. Skype op Chromebook: via je browser

De beste methode om Skype te installeren op een Chromebook, is eigenlijk geen installatie. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Klap je Chromebook open, start de Chrome webbrowser en ga gewoon naar de officiële website van de VoiP-app.

Meer is er echt niet nodig om goed aan de slag te gaan met deze bel/video app. En je zult sowieso online moeten op te kunnen video/bellen, dus er is ook geen enkele rede om deze toepassing offline te moeten uitvoeren.

Wat let je nog…, Fire up that webbrowser and go Skyping! 🚀

how to
Je hoeft daar vrij weinig voor te doen, gelukkig. Je hebt wel twee dingen nodig: de Google Chrome-browser en een Skype-account. Heb je die dingen al, dan kunnen we beginnen. Heb je nog geen account aangemaakt? Dan kun je dat regelen op de website van de VoiP-app.
Open de Chrome-browser op jouw Chromebook
je weet wel, klik op dat blauw, rood, geel, groenige symbooltje op de zogenaamde plank onderaan je scherm.
Ga naar de website
Ga naar de Nederlandstalige website, klik hier. Negeer even alle advertenties en informatie (ontdek meer functies) die je op de ontvangstpagina van de website zult zien, maar scrol direct naar beneden tot dat je de grote blauwe knop met (Chat now) of (Nu chatten) ziet en klik erop.

Skype downloaden voor chromebook
Inloggen
Log in met je Skype-account of Outlook Live of Hotmail / Microsoftaccount.

Skype installeren op een Chromebook

Na het inloggen kun je direct een nieuw gesprek starten met je contactpersonen.

et voila!

Je kunt ook nieuwe contactpersonen toevoegen en natuurlijk een telefoongesprek voeren, wel of niet met beeld. Je krijgt toegang tot bijna alle functies die je ook zult aantreffen in o.a. de Windowsapplicatie.

2. Skype op Chromebook installeren (Extension)

Alhoewel ik je aanraad om de methode via de webbrowser te gebruiken, kan het installeren van een Chrome extension toegevoegde waarde leveren. Ik ben persoonlijk niet echt overtuigd van de meerwaarde.

Skype Chrome extension (via de Google Chrome Web Store)

Maar het is zo geïnstalleerd en als het niet bevalt, dan is de extension met een klik op de knop ook zo weer verdwenen. Probeer het gewoon even uit. Ik zeg altijd; baat het niet, dan schaadt het niet.

3. Skype op Chromebook installeren (Android)

Je kunt Skype voor Chromebooks ook downloaden als Android app. Ik ben hier zelf geen voorstander van omdat het geen meerwaarde levert t.o.v. de browser versie. En omdat je voor de app sowieso altijd verbonden moet zijn met het internet, hebben in dit geval Android (maar ook Linux) geen toegevoegde waarde bij het offline gebruiken van deze apps.

Maar goed, beoordeel vooral zelf of deze methodes je voordeel opleveren of niet;

Skype downloaden, Android App (via de Google Play Store)

Deze Android App is geschikt voor Chromebooks (desktop oriëntatie)

Bovenstaande Android app is wel absoluut een aanrader als jij een Chrometablet hebt ipv een Chromebook. Android apps zijn over het algemeen iets beter toegespits op touschscreen apparaten zoals smartphones en tablet, dus ook in het geval van een Chrome OS-tablet is de Android app van toegevoegde waarde.

4. Skype op Chromebook installeren (Linux)

Voor de Linux installatie voor Skype op een Chromebook heb ik dezelfde bezwaren als bij de Android app. Maar misschien heb jij daar een hele andere visie op en daarom heb ik hieronder de beste plek vermeld voor de officiële Linux download en installatie geschikt voor Chromebooks.

Skype downloaden, Linux installatie (Debian 10 via de officiële website)

Hier moet je aanvankelijk even klikken op (Get Skype for Windows 10, 11)
en klik vervolgens op (Get Skype for Linux DEB)

Deze DEB (Debian 10) download is geschikt voor Chromebooks

Nog wat algemene info over Skype

De VoiP-app werd geïntroduceerd in 2003, geschreven door de auteurs van Kazaa: Niklas Zennström en Janus Friis. Het heeft een hoofdkantoor in Luxembourg. De VoiP-app en zegt vrij te zijn van spyware.

Tegenwoordig is Skype onderdeel van Microsoft. Wist je overigens dat je ook Microsoft Office-apps (en ook Microsoft TEAMs) op je Chromebook kunt gebruiken!

Foto credits:
Thumbnail by LinkedIn Sales Solutions via Unsplash
Illustraties bij de ‘how-to’ zijn screenshots van https://skype.com/nl