16 februari 2024:

Eerder hadden we het al over geruchten dat Samsung wellicht met een nieuwe Chromebook zou komen. Maar nu is de techwereld weer in rep en roer nadat details over ‘Xol,’ de codenaam van een nieuwe Chromebook in ontwikkeling, aan het licht kwamen. Wat ‘Xol’ onderscheidt van andere Chromebooks, is de integratie van een Assistant-toets op het toetsenbord, een functie die tot nu toe exclusief was voor door Google vervaardigde apparaten. Echter, in tegenstelling tot eerdere verwachtingen, is ‘Xol’ geen product van Google; alles duidt er nu op dat het poging van Samsung om een nieuwe Chromebook Plus te lanceren.

In het Chromium Gerrit is een naam ontdekt die eerder is verbonden met de ontwikkeling van Chromebooks. Het toeval wil dat deze naam, Jongpil Jung een Senior Principal Engineer is bij Samsung, wat de speculatie voedt dat de ‘Xol’-Chromebook afkomstig is van Samsung.

Screenshot 2024 02 18 8.24.08 AM

Eerder werd ook gesproken over een ‘Pirrha’-Chromebook van Samsung, wat bleek te kloppen, maar tegelijkertijd toch voor enige verwarring zorgde. Desalniettemin lijken de huidige geruchten, hoewel ze nog steeds geruchten zijn, toch steeds meer op waarheid te berusten.

Een vernieuwde en stevigere samenwerking?

Het zou me helemaal niet verbazen als Samsung niet alleen met een indrukwekkende nieuwe Chromebook (Plus) op de proppen komt, maar ook de banden met Google weer aanhaalt. Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt, gezien de geschiedenis, zoals de relatie tussen Google en Samsung in het Android-ecosysteem (Google-Samsung Nexus).

Recentelijk is ook bekend geworden dat Samsung en Google Cloud samenwerken om als eerste Google’s AI naar de Samsung Galaxy S24 te brengen. Dit is een duidelijk teken van een sterke samenwerking.

En nu zijn er dus ook aanwijzingen dat deze Chromebook, hoogstwaarschijnlijk van Samsung afkomstig, een speciale Assistant-toets op het toetsenbord krijgt. Dit is iets wat tot nu toe alleen beschikbaar was op Google’s eigen Chromebooks/Pixelbooks.

En ‘last but not least’; gezien de hoge kwaliteiten van Samsung, zoals ze die eerder lieten zien met hun laatste (Windows) Galaxy Book Pro-serie, groeien de hooggespannen verwachtingen voor ‘Xol’ om vergelijkbare excellentie te tonen, minstens Chromebook Plus niveau of beter!?

Conclusies

Hoewel details over ‘Xol’ schaars zijn, suggereert de ontwikkeling op het ‘Brya’ moederbord een gestroomlijnd productieproces. Een realistische tijdslijn wijst op een mogelijke lancering in Q3, met officiële aankondigingen verwacht tegen de zomer. Met deze intrigerende ontwikkelingen rond ‘Xol’, heeft Samsung de kans om het Chromebook-landschap te herdefiniëren, mede door het oppakken van hun strategische samenwerking met Google.

Wij zijn er helemaal klaar voor, laat maar komen die ‘Xol’! 🙂