Het was Samsung die eerder dit jaar op de CES 2020 in Las Vegas alle ogen op haar SAMSUNG Galaxy Chromebook gericht kreeg. Ook Lenovo en Asus kwamen op deze electronicabeurs goed voor de dag met nieuwe Chromebooks, maar het was Samsung die in verhouding de meeste aandacht heeft getrokken.

En dat is helemaal terrecht als je het mij vraagt! Samsung brent niet zo maar even de zoveelste “nieuwe” Chromebook. Deze SAMSUNG Galaxy Chromebook is echt om te watertanden.

Samsung en Google hebben nauw samengewerkt aan deze premium Chrome OS laptop. Dit is dan ook in alle opzichten de opvolger van Google’s Pixebook, en dan bedoel ik de oorspronkelijk Pixelbook – niet de Pixelbook GO.

Spoiler-allert: Dit is een van de aller beste Chromebooks op dit moment, punt uit.

SAMSUNG Galaxy Chromebook!?

Wat ben ik blij dat fabrikanten hoog blijven inzetten op Chromebooks. Er zijn dan ook wel steeds meer mensen die simpelweg het grote voordeel van Chromebooks inzien.

SAMSUNG Galaxy is de verzamelnaam voor de absolute high-end computer- en mobiele apparatuur, ontworpen door Samsung Electronics.

Samsung Galaxy logo
Kijk eens naar die G van Galaxy…, Google? hmm…

De productlijn omvat o.a. de SAMSUNG Galaxy S-serie – high-end smartphones, de SAMSUNG Galaxy Tab-serie high-end tablets, de SAMSUNG Galaxy Note-serie high-end tablets met stylus, en de SAMSUNG Galaxy Watch, high-end smartwatches.

En nu komt daar de dus de SAMSUNG Galaxy Chromebook bij, een high-end Chromebook die Google’s Pixelbook laat blozen.

Zoals Samsung het zelf zegt, “A new Galaxy is coming“. En het feit dat Samsung dus zijn vlaggenschip-naamstelling, Galaxy koppelt aan deze Chromebook geeft veel vertouwen in het platform Chrome OS in het algemeen.

Maar nogmaals, de SAMSUNG Galaxy Chromebook is dan ook niet zomaar een Chromebook.

Beste scherm

Het 13.3-inch ultraheldere AMOLED-scherm van deze SAMSUNG Galaxy Chromebook geeft je een kijkervaring van bioscoopkwaliteit direct aan je bureau. Het eeste AMOLED-scherm EVER op een Chromebook – met 4K UHD-resolutie.

XE930QCA 030 R Perspective Red

Er is ook een Ambient EQ-functie die automatisch de helderheid en kleurtemperatuurniveaus aanpast op basis van de omgevingsverlichting.

Dit overweldigend mooie scherm in combinatie met z’n ultra dunne (3,9mm) bezels maakt dat je op deze Chromebook levensechte beelden krijgt voorgespiegeld.

Ideaal voor gamen (4K Stadia), netflix of kristalheldere foto’s bekijken en editen.

Beste design

De SAMSUNG Galaxy Chromebook blinkt uit in alle mogelijke categorien wat dit betreft. Rock solid aluminum built in Fiesta Red (voor als je een beetje wil opvallen) of “gewoon” gepolijst Mercury Gray.

XE930QCA 009 Dynamic Red

En met zijn 9,9 mm (dichtgeklapt) is dit op het moment de dunste Chromebook. En hij weegt nauwelijks 1kg. Ik zij het toch, om te watertanden…

En Samsung zou geen Samsung zijn built-in-pen support – uiteraard gewoon mooi en veilig op te bergen in de chromebook.

En het houdt niet op, want fingerprint security support en een backlit keyboard.

De SAMSUNG Galaxy Chromebook lijkt overigens met een hand te openen, en dat is alleen voor de beste Chromebooks weggelegd.

Nieuwste Intel processor

Hier kunnen we relatief kort over zijn, het instap model van de SAMSUNG Galaxy Chromebook is powered met een 10th gen Intel Core processoren. Ook hier hebben we het dus over de creme de la creme op het gebied van processoren. Het instapmodel komt met een 10th gen Intel Core i5, 8GB of RAM en 128GB aan interne opslag. Dat is ruim boven het gemiddelde voor een Chromebook maar aan de andere kant ook wel het minimale wat je mag verwachten voor een Chromebook met zo’n prijskaartje. Overigens moet deze topatleet uiteindelijk ook verkrijgbaar zijn tot 16GB aan RAM en 1TB opslagruimte, maar er zijn nog geen nadere details bekend zover.

Wat gaat dat allemaal kosten?

Dit is geen budget laptop. Als deze rode toverdoos gaat je wel een paar lieve duiten kosten, laat dat duidelijk zijn. Maar toch wil ik dat je begrijpt dat je feitelijk veel meer krijgt dan een Google Pixelbook, maar voor een veel lagere prijs!

Het instapmodel met een 10th gen Intel Core i5, 8GB of RAM en 128GB aan interne opslag, moet $999 gaan kosten. Hoe de versie met 16GB RAM en 1TB opslagruimte er verder uit gaat zien (ik verwacht Intel Core i7) is nog niet bekend, maar als er iets te melden is dan zal ik via deze webblog updaten.

Addertje onder het gras?

Tja, nog even los van de best wel pittige prijs, hoe staat het met de beschikbaarheid van deze SAMSUNG Galaxy Chromebook? En dan bedoel ik vooral in de Benelux.

het punt is dat Samsung jaren geleden is gestopt met het verkopen van laptops in Nederland. Dus ook Chromebooks zijn als jaren niet meer via de officiele verkoopkanelen beschikbaar.

Alsjeblieft, hier moet verandering in komen Samsung Benelux!?