21 november 2023: Samsung heeft een roerige geschiedenis als het gaat om Chromebooks. Ze waren feitelijk de eerste die een Chromebook op de markt brachten, de Samsung Series 5 Chromebook, in 2011. En na een tijd afwezig geweest te zijn, in ieder geval in Nederland, beschrijf ik in dit artikel met enthousiaste overtuiging, maar eerlijk gezegd ook met een vleugje ijdele hoop, de komst van een nieuwe Samsung Galaxy Chromebook Plus in 2024.

Wat er aan vooraf ging!

Opmerkelijk genoeg voerde Samsung officieel geen Chromebooks (laptops) in Nederland tussen 2016 en 2021. De laatste Chromebook die Samsung officieel in Nederland verkocht was de Chromebook 3, die in 2016 werd uitgebracht. Hierdoor hebben Nederlandse consumenten het hele interessante traject van de Samsung Chromebook Plus, Samsung Chromebook Pro (2017-2018) en de Samsung Galaxy Chromebook (2019-2020) gemist.

samsung chromebook plus v2
Samsung Chromebook Plus (2017)
SAMSUNG GALAXY Chromebook
Samsung Galaxy Chromebook (2019)

De Samsung Galaxy Chromebook (zie hier rechtsboven), was een opvallend apparaat dat de aandacht trok vanwege zijn ultradunne ontwerp, verbluffende 4K OLED-display en krachtige prestaties. Het was een indrukwekkende stap in het premium Chromebook-segment en benadrukte Samsung’s toewijding aan innovatie binnen deze categorie.

Hieronder tref je een Infographic van de belangrijkste Samsung Chromebooks die ruwweg zijn uitgebracht in het eerste decennia van Chromebooks, dus tussen 2011-2021.

Samsung Chromebook infographic 2011 2019 1

De laatste 3 Chromebooks uit de bovenstaande infographic zijn dus eigenlijk nooit officieel verkrijgbaar geweest in Nederland. De Samsung Chromebook Plus en Pro (2017) en V2 (2018) waren wel verkrijgbaar in Nederland via geautoriseerde resellers. Deze resellers importeerden de Chromebooks dan zelf uit andere landen, waardoor ze vaak duurder waren dan wanneer ze officieel in Nederland verkrijgbaar waren.

Pas in 2021 bracht Samsung officieel de Samsung Galaxy Chromebook GO uit, feitelijk hun eerste Chromebook die ook weer echt officieel beschikbaar was in Nederland.

Samsung GALAXY Chromebook GO front
Samsung Galaxy Chromebook GO (geopend) 2021
Samsung GALAXY Chromebook GO back
Samsung Galaxy Chromebook GO (gesloten) 2021

Ondanks zijn best wel aantrekkelijke design en het gebruik van Samsung’s “Galaxy”-merknaam, was de GO echt een sterk vereenvoudigde versie met over de hele linie bescheiden hardware, een matig display en bouwkwaliteit. Het was duidelijk een budgetgerichte Chromebook, ver verwijderd van zowel de oorspronkelijke Samsung Galaxy Chromebooks als ook de huidige Chromebook Plus-modellen die voldoen aan de eisen van Google in 2023.

‘Pirrha’ de Nieuwe Samsung Galaxy Chromebook Plus?

Goed, dat brengt ons waar we zijn moeten. Want wat mij betreft is het tijd om een nieuwe Samsung Galaxy Chromebook Plus uit te brengen. Het beste van twee werelden. Google heeft recentelijk, eindelijk zijn nek weer eens uitgestoken door het ‘officiële’ Chromebook Plus merk te lanceren, met eisen wat betreft vooral hardware, zodat wij (consumenten) gemakkelijk een goede Chromebook kunnen selecteren die is opgewassen tegen de huidige mogelijkheden, zowel online, maar ook offline middels Android en Linux apps.

En er gaan nu dus geruchten dat Samsung in de weer is Met het ontwikkelen van een nieuwe Chromebook met de nieuwe Core i3-N305. Het feit dat Samsung terugkeert naar de Chromebook-arena met de lagere instap versie – Core Alder Lake-N processor, maak ik een paar dingen uit op. Ten eerste zal het geen echte high-end premium Chromebook zijn. De keuze voor een instap-core Intel-chip doet vermoeden dat Samsung met dit apparaat dus niet al te hoog mikt, maar hopelijk toch echt wel een flink stukje hoger dan de Samsung Galaxy Chromebook GO dus! En…, dat betekent dus ook dat dit aankomende model past in Google’s Chromebook Plus-lijn.

Uit bovenstaande codeaanpassing (foto linksboven) voor ‘Pirrha’ (de interne codenaam voor Samsung’s nieuwe Chromebook), valt indirect op te maken dat het een convertible zal zijn. De eerdere ontdekking van een meegeleverde stylus voor ‘Pirrha’ (zie afbeelding rechtsboven) hintte al dat dit het geval zou zijn, maar nu kunnen we er zeker van zijn dat dit nieuwe apparaat zowel een pen heeft als een convertible is.

Even los van dit soort aanwijzingen, maar echt daadwerkelijk alles schreeuwt erom dat Samsung, nu met een Samsung Galaxy Chromebook Plus moet komen. Terwijl andere grote merken zoals HP, Asus, Acer, en Lenovo al twee nieuwe Chromebook Plus modellen hebben geïntroduceerd tijdens Google’s recente lancering, blijft Samsung vooralsnog angstvallig afwezig in dit segment.

Samsung heeft hiermee nu wel de kans om als eerste een echt opvallend en memorabel Chromebook plus-model te lanceren. Gebaseerd op de huidige (gelekte) informatie, lijkt een convertible (2-in-1) Chromebook met een stylus-pen, een core i3 – N305 processor, met 8GB RAM een sterke kanshebber. Hoewel een 2-in-1 ontwerp en stylus-pen niet verplicht zijn voor het Plus-merk van Google, zou dit zeker een meerwaarde bieden.

Als Samsung deze specificaties kan combineren in een aantrekkelijkere hardwarecombinatie dan hun recente Samsung Galaxy Chromebook Go, meer geïnspireerd door de oorspronkelijke Galaxy Chromebook, dan hebben ze een gedegen kans om een sterke comeback te maken in de ChromeOS arena – als ze hun kaarten goed spelen!

All I want for Christmas…?

Tja, om dan maar even symbolisch mijn wensenlijstje voor de ‘Koreaanse’-Kerstman te maken, dit is wat ik graag zou willen zien van Samsung:

Samsung Galaxy Chromebook Plus

Naast een goede bouwkwaliteit zou ik graag een uitstekend scherm (opnieuw QLED?) en krachtige, heldere luidsprekers willen zien en horen natuurlijk. De meeste Chromebooks van tegenwoordig hebben prima toetsenborden en trackpads, dus daar mag Samsung zeker niet op inleveren. Met de krachtige Alder Lake-N chips en de prestatievereisten die van een Chromebook Plus verwacht worden, maak ik me geen zorgen dat het snel en plezierig in gebruik zal zijn.

Samsung Galaxy Chromebook Pro

Als Samsung ervoor kiest om opnieuw een Samsung Galaxy Chromebook Pro te introduceren, zouden we het ten zeerste waarderen als ze overwegen om een volwaardige i3- of i5-processor van de 12e generatie toe te voegen, samen met een verlicht toetsenbord en een vingerafdrukscanner. Dit zou zeker gewaardeerd worden, vooral gezien het prestige van de GALAXY-lijn.

Hiermee zou Samsung niet alleen hun voorlopersrol in de Chromebook Plus-lijn kunnen (her)bevestigen, maar ook druk kunnen uitoefenen op Google om een Chromebook Pro-lijn te introduceren. Iets wat toch al in de lijn der verwachting ligt.

Koreaanse Kerstman (bron: https://koreanow.com)
SAMSUNG GALAXY Chromebook Plus - Mockup - Kerst
Mockup Samsung Galaxy Chromebook Plus

De combinatie van het diep matte en glanzend zwarte uiterlijk en de gouden scharnieren, zoals te zien in de mock-up, zijn nergens op gebaseerd – just fantasy! Hoewel Martien Meiland het ongetwijfeld prachtig zou vinden!
(Wat Goéééd!) 🙂

Maar voorlopig moeten we nog even afwachten, en ondanks mijn hints naar kerst verwacht ik niets voor het einde van dit jaar. Ik spreek de verwachting uit dat we misschien wel onthulling kunnen verwachten tijdens de CES2024 in Las-Vegas begin volgend jaar. Hopelijk zien we daar een redelijk geprijsde Samsung Galaxy Chromebook Plus die Samsung weer op de kaart zet, en hopelijk – I’ll keep my fingers crossed – ook in Europa, en meer specifiek ook in Nederland (Benelux)!?

Hoe dan ook, er is geen ontkennen aan dat mensen graag Samsung (GALAXY) producten kopen, en het is al te lang geleden dat ze een Chromebook hebben gemaakt die het echt waard is om aan te bevelen. Een Samsung Galaxy Chromebook Plus klinkt als datgene waar we inmiddels al te lang op hebben moeten wachten.

Fotocredits:
Afbeeldingen Samsung Chromebooks: SΛMSUNG Group
Samsung Galaxy Chromebook Plus-mockup gemaakt met Dall-E-3