De beloften van Samsung’s DeX liegen er niet om. Dit is de nieuwe manier van werken met mobiel aangedreven desktopcomputers. Want met de Samsung DeX kun je jouw telefoon simpelweg transformeren in een volwaardige desktop PC. Het Samsung DeX-platform is ingebouwd in de software van veel van de nieuwste mobiele apparaten van Samsung. Dus alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met DeX zijn een monitor, HDMI-adapter en een toetsenbord. Ik heb het gebrobeerd en het resultaat mag er zeker zijn, heel surrealistisch! Kinkt fantastisch, maar is dat daadwerkelijk ook zo?

Wat is Samsung DeX?

Samsung DeX is geen hardware – het is een softwareplatform dat jouw smartphone of tablet omtovert tot een desktop computerervaring. Het werkt op alle vlaggenschip-smartphones van Samsung die sinds 2017 zijn geïntroduceerd, waaronder de Galaxy S8 / S8 +, Note8, S9 / S9 +, Note9, S10e / S10 / S10 +, Note10 / 10 +, S20 / S20 + / S20 Ultra en de Galaxy Fold. DeX is ook beschikbaar op de Samsung Galaxy Tab S4, Tab S5e, Tab S6 en de robuuste Tab Active Pro, waar hij rechtstreeks op het tabletscherm kan worden gebruikt met een toetsenbordbehuizing, of op een aangesloten monitor met een extern toetsenbord en muis.

Samsung-Dex-vs-Chromebook

Samsung DeX Docking Station nodig of niet?

Met de eerste versie die begin 2017 werd gelanceerd, was nog een docking station nodig om je smartphone op je monitor, toetsenbord en muis aan te sluiten. Met de lancering van de Note9 in augustus 2018 introduceerde Samsung tevens de DeX HDMI-adapter, kabel en multipoort-adapter, waardoor de eerdere docking-accessoires overbodig werden. In principe heb je geen speciale DeX HDMU-adapter nodig, iedere andere adapter werkt en ik zelf sluit mijn Samsung S9 gewoon op mijn HP USB C dock aan, werkt prima!

Is de DeX een volwaardige desktop computer?

Nu dit is een lastige vraag. In zekere zin is het natuurlijk een soort van concurent voor Chrome OS en Chromebooks of Chromeboxes. Maar het is goed om te weten dat er toch behoorlijk wat verschillen zijn tussen de twee systemen. Chrome OS is een daadwerkelijk besturingssysteem dat ontwikkeld is met de pure dekstop ervaring voor ogen. De Samsung DeX is feitelijk niet veel meer dan een skin voor Android apps. En, het is geen besuringssyteem, ook al lijkt het er wel veel op.

Samsung DeX from Above

En er zullen mensen zijn die zeggen dat dit precies het zelfde is voor Chrome OS, maar dat wil ik toch graag tegenspreken. Nogmaals, feitelijk zijn besturingssystemen zoals Windows, Mac-OS en Chrome-OS ontwikkeld voor gebruik op desktop computers, waarbij productiviteit voorop staat. Besturingssystemen zoals Android en iOS zijn voor alles gemaakt voor smartphones en tablets, het zijn dus mobile besturingssystemen. Zowel Samsung DeX als ook Google Chrome OS willen uiteindelijk hetzelfde bereiken, maar ieder benadert het van een andere kant.

Wat is beter, Chrome OS of Samsung DeX?

De manier waarop Chrome OS zich de laatste jaren aan het ontwikkelen is, maakt dat dit besturingssysteem zich beter dan Samsung DeX leent als hybride oplossing. De toevoeging van Androis apps (via de Google Playstore) en zelfs ook Linux, maakt dat Chrome OS wat mij betreft de grote winnaar is van de hybride desktop/mobile computerervaring. Ik waag zelfs te stellen dat Chrome OS het ook wint op dat vlak van Windows of Mac-OS/iOS. (ik bereid me alvast voor op vurige discussies in de comments 🙂 )

Het zou echter interesant zijn als Google het mogelijk zou maken, je Pixel smartphone aan te sluiten op een monitor en zo het complete Chrome OS besturingssysteems tevoorschijn zou toveren. Dat zou echt een glimlach op mijn gezicht toveren!

Wil je meer weten, hier vind je de The Beginner’s Guide to Samsung DeX van Samsung zelf.

Of toch maar liever een Chromebook kopen?

Foto credits:
Blog afbeelding: Samsung