Ik heb de afgelopen weken de Acer Chromebook Plus 514 mogen testen en zoals ik op voorhand al had verwacht, ben ik zeer tevreden over deze laptop. Het is een van de eerste Chromebook Plus modellen die voet aan vaste grond wist te leggen in Nederland, Google’s nieuwe kwaliteitsmerk voor goede middenklasse Chromebooks, lees er hier meer over.

Ik had de in Nederland zwaarst verkrijgbare uitvoering met een AMD Ryzen 5 (7520C) processor Quad-core 2,80 GHz, AMD Radeon Graphics, 8 GB RAM en 256 GB SSD online opslag. Er is ook een model met een AMD Ryzen 3 (7320C) processor Quad-core 2,40 GHz en 128 GB opslag, waarbij de rest van de specificaties hetzelfde blijft, maar deze laatste heeft ook geen touchscreen. Beide modellen volgen overigens de traditionele clamshell-laptopformfactor, zonder de mogelijkheid om te transformeren naar een 2-in-1. Toch is het vermeldenswaardig dat het touchscreen bij de Ryzen 5-uitvoering wel verdomd handig is tijdens het werken.

Ontwerp en bouwkwaliteit

De Acer Chromebook Plus 514 heeft een strak en modern design. Het merendeel van de gebruikte materialen is recyclebaar kunststof, maar toch straalt de laptop degelijkheid uit en heeft hij de verfijning die je mag verwachten van een Chromebook Plus. Met een gewicht van 1,45 kg behoort hij niet tot de lichtste Chromebooks, maar voor een 14-inch laptop is hij zeker niet te zwaar om gemakkelijk mee te nemen.

Scherm

Het 14-inch display op de Acer Chromebook Plus 514 biedt een gebruikelijke resolutie van 1920 x 1200 pixels. Het scherm straalt met levendige kleuren en een uitstekende kijkhoek. Bovendien is het scherm aanraakgevoelig, wat buitengewoon handig is voor app-gebruik en het bedienen van de laptop. De 16:10 beeldverhouding is een aangename tussenweg, net iets hoger dan de standaard 16:9, maar niet zo extreem als het tablet-achtige 3:2.

Poorten en verbinding

Porten: 2 x USB 3.2 Gen 2 Type-C ports, 1 x HDMI output, 1 x USB 3.2 Gen 1 Type-A port, 3.5mm audio
Netwerk verbindingen: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.1

Hardware

Zoals al eerder vermeld, de Acer Chromebook Plus 514 wordt dus aangedreven door een AMD Ryzen 5 (7520C) processor, 8 GB RAM en 256 GB SSD-opslagruimte. Deze hardware zorgt voor een soepele werking van de laptop. Ik heb deze laptop de afgelopen week aan behoorlijk wat zware taken onderheven, en alles heeft de tests prima doorstaan. Ik heb met ontiegelijk veel tab-bladen geopend gewerk, waarvan o.a. verschillende 4K YouTube video’s, Android apps draaiend op de achtergrond, het Mocht deze Acer Chromebook Plus 514 niet deren.

Chromebook Linux Blender

Ook heb ik Linux geactiveerd en verschillende toepassingen geïnstalleerd, waaronder ook Blender – een 3D animatiesoftware-pakket – en ook hier had deze Acer Chromebook Plus geen enkele moeite mee.

Software

Ik heb het normaal gesproken niet over de software, maar voor deze Chromebook Plus maak ik een uitzondering. Een van de beloftes van Google met Chromebook Plus modellen is namelijk dat ze voorrang krijgen met bepaalde software-futures, die vooral gericht zijn op de mogelijkheden met AI. Zo kun je bijvoorbeeld afleidingen op de achtergrond van afbeeldingen met slechts een paar klikken via de AI-gestuurde Magische gum verwijderen en je kunt HDR-effect gebruiken voor betere helderheid en meer contrast via de Google Foto’s-app. Iets waar bij andere Chromebooks niet kan, of in ieder geval los voor moet betalen.

Ook bewerk je razendsnel afbeeldingen en foto’s met het AI-gestuurde Adobe Firefly in Photoshop4 en Adobe Express. Of bewerk video’s met de professionele bewerkingstools in LumaFusion, en dat allemaal vanaf je Chromebook Plus.

adobe chromebook

Batterijduur

Acer beweert dat de batterijduur van de Acer Chromebook Plus 514 tot wel 12 uur kan reiken, zolang je geen zware taken uitvoert; in dat geval is het beter om hem gewoon aan te sluiten op de stroomadapter. Maar als je slechts één dagje onderweg bent, kun je gerust de adapter thuis laten, zonder je zorgen te maken.

Conclusie

De Acer Chromebook Plus 514 is een krachtige en veelzijdige laptop die perfect is voor het dagelijks gebruik. Het is een goede keuze voor studenten, professionals en iedereen die een betrouwbare en betaalbare laptop zoekt waar je even Mee vooruit kunt.

Pluspunten

  • Krachtige hardware
  • Helder en kleurrijk scherm
  • Touchscreen
  • Soepele werking
  • Lichtgewicht en robuuste bouwkwaliteit
  • Lange batterijduur

Minpunten

  • De prijs is iets hoger dan bij sommige andere Chromebooks

Bronnen:
Acer