Er is niets zo frustrerend als apparaten die niet werken, vooral wanneer je ze net nodig hebt iets belangrijks. Maar geen paniek! Als jouw Chromebook bijvoorbeeld niet opstart, zijn er gelukkig een aantal eenvoudige oplossingen die dit probleem binnen no-time kunnen verhelpen. Je bent zo weer online en klaar om te gaan!

Of je stopt de stekker erin!

Ken je die reclame van IBM nog van vroeger: (medio 1985)

Vader: hehe, mijn eigen IBM computer.
Nou ga ik een eindelijk is de papierwinkel kwijt…
Hey het is geen speelgoed!?
Zoontje: op school mag het wel
Vader: Hmm, goed dan…
Zoontje: OK, programma erin…, een datum…, 1 2 hopseke…, en dan begint…?
Vader: Nou hij doet dus niks, meneer de computerexpert…
Zoontje: Dan moet je IBM bellen!
Dochterje: Of je stopt de stekker erin!!!

Het ‘Of je stopt de stekker erin’ is in ieder geval bij ons thuis een gevleugelde uitspraak geworden en moet met een flink dedain uitgesproken worden.

Maar ja, dat was vroeger. Als jouw Chromebook nu niet wil opstarten, dan is het laatste wat ik je aanraad om Google te bellen. Aan de andere kant is het bijdehante advies van het jongste dochtertje nog steeds een goede raad! 🙂

Maar goed, het is niet altijd alleen maar de stekker natuurlijk. Was het maar zo makkelijk. Dus laten we eens verder kijken naar wat er allemaal aan de hand kan zijn als jouw Chromebook opstartproblemen vertoont.

Chromebook gaat niet aan?

Ook als je een Chromebook gebruikt, kan het voorkomen dat je problemen ondervindt bij het opstarten van je apparaat. Dit kan erg frustrerend zijn, vooral als je afhankelijk bent van je Chromebook voor werk of studie. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om deze startproblemen op te lossen.

Chromebook start niet op

Als je Chromebook helemaal niet opstart, is de kans groot dat er een probleem is met de hardware of de voeding. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen:

Controleer of de oplader goed is aangesloten en of de stroomvoorziening werkt? (dus toch, of je stopt de stekker erin)
Probeer de Chromebook op te starten met behulp van een andere voedingsbron of oplader?
Probeer de Chromebook op te starten in de veilige modus door de aan/uit-knop ingedrukt te houden en vervolgens de toetsen “Esc + Vernieuwen” in te drukken. Selecteer vervolgens “Opnieuw opstarten” en wacht tot het apparaat opnieuw is opgestart.

Chromebook blijft hangen op opstartscherm

Zo erg als bij Windows PC’s (zie blauwe scherm hier links onder) zal het niet worden, maar toch kan het incidenteel voorkomen dat je Chromebook blijft hangen (zie symbolische afbeelding rechts hieronder) op het opstartscherm, zijn er verschillende mogelijke oorzaken, waaronder een beschadigde of onjuist geconfigureerde software, hardware conflicten, enzovoort.

PC-restart-blauw-scherm
chromebook-blijft-hangen

Maar laten we eens verdHier zijn enkele stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen:

Controleer of alle externe apparaten zijn losgekoppeld (zoals USB-sticks of externe harde schijven)
Probeer de Chromebook opnieuw op te starten door de aan/uit-knop ingedrukt te houden totdat het apparaat uitgaat en vervolgens opnieuw op te starten.
Probeer de Chromebook op te starten in de veilige modus door de aan/uit-knop ingedrukt te houden en vervolgens de toetsen “Esc + Vernieuwen” in te drukken. Selecteer vervolgens “Opnieuw opstarten” en wacht tot het apparaat opnieuw is opgestart.
Reset de Chromebook naar de fabrieksinstellingen door de volgende stappen te volgen:
1. Klik op de klok in de rechterbenedenhoek van het scherm.
2. Selecteer “Instellingen” en klik vervolgens op “Geavanceerd”
3. Klik op “Resetten en opnieuw opstarten”.
4. Selecteer “Powerwash” en klik op “Opnieuw opstarten”

Conclusie

Door deze stappen te volgen, zou je in staat moeten zijn om de meeste startproblemen op te lossen en weer aan de slag te kunnen gaan met je Chromebook. Als de problemen aanhouden, neem dan contact op met de klantenservice of een reparatiewinkel.

Thumbnail credits: IBM