De eerste commercieel beschikbare Chromebooks kwamen in 2011 op de markt en sindsdien hebben verschillende grote pc-fabrikanten samen met Google – Chromebooks onder hun eigen merknaam gemaakt. Je ziet in Nederland en Belgie voornamelijk Acer, Asus, HP, Dell en Lenovo Chromebooks.

Chromebook 2.0

Vanaf 2016 ondersteunen vrijwel alle Chromebooks ook Android-apps via de Google Play Store. Hierdoor zijn Chromebook fabrikanten zich ook steeds meer gaan richten op kwalitatief betere Chromebooks met snellere processoren, meer intern (SSD) opslaggeheugen en convertible (2-in-1) modellen met touchscreen. Dat laatste is praktisch noodzakelijk voor het gebruiken van veel Android apps.

Een Chromebook geeft jou hiermee dan ook de beste mobiele laptop ervaring. Chromebooks zijn praktisch net zo snel en makkelijk als een iPad of tablet, maar met alle gemakken van een echte desktop PC of traditionele laptop. (inclusief offline/interne opslag van bestanden, file manager, etc…)

Groeiende populariteit van Chromebooks

Chromebooks worden goed verkocht in de verenigde staten van Amerika. Vooral bij jongeren op scholen en universiteiten. Maar deze populariteit is ook aan het groeien in Nederland en Belgie. Steeds meer mensen kopen een Chromebook als hun primaire laptop of gewoon voor erbij.

In het onderwijs is de Chromebook de Mac al sinds 2016 voorbijgestreefd en er worden er op scholen meer Chromebooks verkocht dan Apple Computers en Macbooks.

Dit is niet alleen een prima afzetmarkt voor Google, het is ook een zogenaamd trojaans paard. Kinderen leren van jongs af aan te werken met Google’s apps en het cloud georiënteerde Chrome OS. Er is dan ook al zo langzamerhand een generatie aan het ontstaan die is opgegroeid met Chrome OS en Chromebooks.

Populariteit blijft groeien in educatieve markt

Volgens een recent onderzoek van futuresource-consulting blijft Chrome terrein veroveren en is het wereldwijde aandeel in de educatieve markt gegroeid tot 35% in 2018. In de VS groeide Chrome tot een marktaandeel van 60%. De VS blijft de grootste Chromebook-markt ter wereld en vertegenwoordigt 85% van de wereldwijde Chrome OS-verkopen naar de educatieve-markt in 2018.

Toch is er ook in West-Europa de afgelopen jaren een sterke groei te zien, mede omdat ook hier Chromebooks steeds populairder worden via scholen. Dat is vooral het geval in Zweden, Denemarken, Nederland en Spanje.

Populariteit groeit ook buiten educatieve markt

Tijdens de Chrome OS-sessie op het Google I/O 2019 event werden enkele interessante feiten over de toenemende populariteit van Chromebooks bekend gemaakt.

De eerste presentator – Sweet Song – liet een reeks dia’s zien die de groei van Chrome OS en Chromebooks benadrukten. (zie de meest relevante dia hieronder)

Chromebook verkopen in US

Het komt er dus hier op neer, in het vierde kwartaal van 2018 vormden Chromebooks 21% van alle notebooks die in de VS werden verkocht. Dat is dus een groei van maar liefst 23% t.o.v. het kwartaal daarvoor. Dat is een behoorlijk knappe prestatie als je je beseft dat de verkopen van laptops in het algemeen eigenlijk alleen maar dalen.

Het bevestigdt in ieder geval een ding: De populariteit van Chromebooks zit goed in de lift. En er zijn dus steeds meer mensen die een Chromebook kopen. Analisten voorspellen tevens dat de verkopen van Chromebooks de komende jaren, jaarlijks met meer dan 10% zullen blijven groeien.

En ook al gaan de meeste Chromebooks naar klaslokalen, er is de laatste tijd vooral ook een groeiende belangstelling vanuit het bedrijfsleven. Vooral in de financiële- en retailsector. Bedrijven kiezen steeds vaker voor goedkopere alternatieven met minder beheer en rompslomp.

Waarom een Chromebook ipv Windows laptop?

Dus naast scholen, studenten en het bedrijdfsleven zie je ook dat consumenten  steeds vaker kiezen voor een Chromebook ipv de traditionele Windows laptop. Meer en meer mensen zullen dan ook de komende jaren een Chromebook kopen, simpelweg omdat;

  • We gewend raken aan werken in de cloud (zelfs Windows kan niet achter blijven)
  • Wifi tegenwoordig op veel plaatsen kosteloos toegankelijk is
  • De 4G dekking/beschikbaarheid in Nederland optimaal is
  • Er steeds meer keuze is (budget tot premium Chromebooks)
  • Chromebooks steeds beter offline te gebruiken zijn
  • Windows Office op Chromebooks mogelijk is
  • Je kunt tegenwoordig ook gewoon MS-office files openen en editten met Google Docs!

De aanvankelijke scepsis tegen Chromebooks is daarmee dan ook zo langzamerhand aan het verdwijnen. Zelfs de meest fanatieke Windows-fans beginnen de voordelen van Chrome OS in te zien en prijzen (vaak ten koste van Windows laptops) Chromebooks om hun eenvoud.

Zelfs Google’s nieuwe campagne ‘Switch to Chromebook’ is een indicatie dat ze nu echt klaar zijn voor de aanval.  Het is tijd om over te stappen op Chromebook, dat is de boodschap! Google’s primairy landingspagina is volledig veranderd, zowel visueel maar bevat ook veel nieuwe tools en video’s.

Bye bye Windows 7

Windows 7 wordt vanaf 14 januari 2020 niet meer ondersteund/geupdated door Microsoft. En volgens ‘Statcounter Globalstats’ zit nog ruim 31% van alle Windows gebruikers op dit besturingssysteem en zal voor het einde van 2019 moeten overstappen naar Windows 10 of … (misschien toch maar een Chromebook kopen?)

Foto credits:
Blog thumbnail foto: by Brooke Cagle on Unsplash