Na de introductie van hun geavanceerde Chromebook, de Chromebook Plus, heeft Google zojuist een Progressieve Web App (PWA) gelanceerd voor de Google Pixel Buds. De Pixel Buds Web Companion App is voor het eerst beschikbaar op Chromebooks en biedt gebruikers meer controle over de aanpassing van hun Google Pixel Buds. Ook het uitrollen van nieuwe en exclusieve functies zoals voor de Google Pixel 8, waaronder Conversation Detection, Hearing Wellness en hoe je deze kunt gebruiken, lees je allemaal hier!

Op dit ogenblik is de Web App uitsluitend compatibel met ChromeOS, en de Pixel Buds Web Companion App is momenteel enkel te gebruiken voor de Pro-gebruikers en (nog) niet voor de A-series van de Google Pixel Buds.

Even ter context voor dit bericht, aanvankelijk kwam Google in 2020 met de Google Buds op de markt. De originele Pixel Buds zijn niet meer te koop in Nederland. Ze werden in 2022 uit de handel genomen, nadat de Pixel Buds A-serie werd uitgebracht. De Pixel Buds Pro en Pixel Buds A-serie zijn nog wel te koop in Nederland. De Pixel Buds Pro zijn de duurdere variant, met actieve ruisonderdrukking en een langere batterijduur. De Pixel Buds A-serie zijn de budgetvriendelijke variant, zonder actieve ruisonderdrukking.

De Pixel Buds Web Companion App

Google noemt het de “Pixel Buds Web Companion App” en deze is beschikbaar voor de Google Pixel Buds Pro. Om toegang te krijgen tot de app, ga je naar mypixel buds op ChromeOS 117 of hoger, en kies je “Selecteer je Pixel Buds” uit het dialoogvenster dat in de linkerbovenhoek verschijnt. Je kunt het nu installeren als een Progressieve Web App (PWA).

Pixel Buds Web Companion App instellingen

Na het installeren van de app, kun je de batterijduur van elk component bekijken, met mogelijkheden voor:

  • Actieve Ruisonderdrukking: aan/uit, Ruisonderdrukking, Transparantie
  • Conversation Detection
  • Multipoint
  • Touch-bedieningselementen
Pixel Buds Pro Web Companion App Chromebook 1
Pixel Buds Pro Web Companion App Chromebook 2

Daarnaast is er de Equalizer met schuifregelaars voor upper treble, treble, mid, bass en low Bass. Het vervolgkeuzemenu stelt je in staat om naast laatst opgeslagen en opslaan te kiezen uit standaard, zware bas, lichte bas, gebalanceerd, vocal boost en helderheid.

In “Meer instellingen” in de rechterbovenhoek kun je mono audio, volume EQ, volume balance en In-Ear Detection in- of uitschakelen. Google vermeldt hier ovberigens ook Firmware en Serienummers van het gekoppelde apparaat.

Conclusie

Met de Pixel Buds-webapplicatie hebben gebruikers van de Google Pixel Buds Pro nu een exclusieve en naadloze manier om diepgaande aanpassingen en updates te beheren, zelfs zonder de noodzaak van een Androidapparaat. Deze exclusiviteit wordt benadrukt doordat de app momenteel uitsluitend beschikbaar is op ChromeOS, wat past binnen de bredere strategie van Google na de introductie van hun geavanceerde Chromebook, de Chromebook Plus.

Terwijl Google, Chromebooks blijft promoten, biedt de Pixel Buds-webapplicatie een extra motivatie voor gebruikers om te kiezen voor Chromebooks als hun favoriete platform. Het stelt hen in staat om de Google Pixel Buds moeiteloos te beheren via ChromeOS, naast de mogelijkheid om dit te doen via de Google Pixel 8 of andere Androidtelefoons. Hoewel op dit moment de exclusiviteit alleen geldt voor gebruikers van Chromebooks, ligt het in de lijn van de verwachting om in de toekomst deze toegankelijkheid verder uit te breiden naar andere besturingssystemen.

Het is interessant om op te merken dat Google Chromebooks een hogere prioriteit geeft in termen van functionaliteit in vergelijking met andere besturingssystemen. Deze strategische benadering onderstreept de groeiende waardering van Google voor Chromebooks en hun inzet om deze apparaten te positioneren als krachtige en veelzijdige tools voor gebruikers.