Het is niet echt nieuws meer, althans niet vers van de pers. Want het werd al eind oktober 2020 aangekondig. Parallels maakte afgelopen zomer bekend samen te werken met Google aan integratie van Parallels Desktop voor Chromebook / Chrome OS. Ik heb er toen ook niet gelijk aandacht aan besteed omdat Chromebookenzo zich vooral richt op de niet-zakelijke gebruikers. Maar nu het nieuws een klein beetje is ingezonken, wil ik er toch wel een blog aan besteden omdat er toch zo links en rechts wel wat onduidelijkheid over is. En Chromebookenzo draagt natuurlijk graag haar steentje bij als het gaat om het verschaffen van meer duidelijkheid. šŸ™‚

Wie is Parallels?

Parallels is een softwarebedrijf in Bellevue, Washington; het richt zich voornamelijk op het ontwikkelen van zogendaamde virtualization software voor macOS. Het bedrijf heeft kantoren in 15 landen, o.a. in USA, Verenigd Koningkrijk, Duitsland, Frankrijk, Japan, China, Spanje, Rusland, Australie en Ukraine, en het heeft meer dan 800 werknemers.

Parallels is vooral bekend om zijn software om Windows te draaien op een Macbook, namelijk: Parallels Desktop for Mac maar nu is er dus ook Parallels Desktop for Chromebook.

Samenwerking tussen Google en Parallels

In October 20, 2020 it was announced that Google have partnered to bring full-featured Windows applications to enterprises and cloud workers using Chrome Enterprise. Chrome OS is increasingly being chosen by modern enterprises, either for remote work, hybrid, or in the office,ā€ said John Solomon, Vice President of Chrome OS at Google, ā€œWe are thrilled to partner with Parallels to bring legacy and full-featured Windows applications support, through Parallels Desktop for Chromebook Enterprise, to help businesses easily transition to cloud-first devices and workflows.ā€

Wat kun je doen met Parallels voor Chromebook?

Parallels Desktop software maakt het mogelijk om Windows op Chrome Enterprise te draaien, zodat dus vooral zakelijke gebruikers Windows-programma’s op Chromebooks kunnen toepassen.

Parallels Desktop voor Chromebook Enterprise is geĆÆntegreerd in Chrome OS en de Google Beheerdersconsole voor het besturingssysteem. IT-beheerders hoeven dan ook geen virtual desktop infrastructure in te richten en Windows draait ook offline op Chromebooks.

Gebruikers kunnen items op het klembord over en weer plakken bij de twee besturingssystemen. Ook zijn Windows-mappen als de Desktop, Documenten en Downloads door Chrome OS te benaderen en kunnen gebruikers mappen binnen Chrome OS delen met Windows. Verder kunnen gebruikers de resolutie van Windows-vensters afzonderlijk instellen en Windows in volledigeschermmodus draaien. Windows gebruikt de netwerkverbinding van Chrome OS, ook bij gebruik van een vpn, meldt Parallels verder. Gebruikers kunnen instellen dat alleen in Windows een vpn wordt gebruikt.

Op welke Chromebooks werkt Parallels?

Om Parallels te kunnen gebruiken is een Chromebook (of ander chrome-device) met Chrome OS 85 of latere versie vereist. Parallels raadt minimaal een Intel Core i5 of Core i7 aan, in combinatie met 16GB ram en een 128GB-ssd.

Verder moet je ook wel Chrome OS Enterprice draaien, dus de niet-zakelijke gebruikers zullen nog even moeten afwachten of Parallels dit in de nabije toekomst misschien ook mogelijk gaat maken voor de consumentenmarkt.

Parallels heeft ook een lijst van Chromebooks opgesteld die de software gegarandeerd soepel zouden draaien. Dat gaat om tien Chromebooks, van zes fabrikanten.

  • HP HP Elite c1030 Chromebook Enterprise (recommended)
  • HP Pro c640 Chromebook Enterprise
  • Google Google Pixelbook
  • Google Pixelbook Go
  • Acer Acer Chromebook Spin 713 (CP713-2W)
  • Acer Chromebook Spin 13 (CP713-1WN)
  • Dell Dell Latitude 5300 2-in-1 Chromebook Enterprise
  • Dell Latitude 5400 Chromebook Enterprise
  • Lenovo Lenovo Yoga C630 Chromebook
  • Asus ASUS Chromebook Flip C436FA

Wat kost Parallels Desktop voor Chromebook?

De kosten voor Paralells Desktop for Chromebook Enterprise bedragen 69,99 dollar per jaar per gebruiker.

Gepubliceerd op 3 februari 2021
Fotocredits: Parallels.com