Interview

Wat leuk dat je mijn blog hebt gevonden. Om iets meer over chrome(book)enzo.nl en mijzelf te vertellen zie je hieronder een interview:

Mike (46) is een Chrome OS en Chromebook gebruiker van het eerste uur. Alles over Chrome (all things Chrome), en vooral veel over Chromebooks schrijft hij over op; www.chromebookenzo.nl. Hij vertelt hier over zijn passie, want zo mag je zijn affiniteit met Chromebooks wel noemen. 

Maar vertel… waar komt jouw passie voor Chrome OS vandaan?

Mijn passie voor Chrome OS is eigenlijk vooral ontstaan vanuit mijn frustratie met Windows computers. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik was op een bepaald moment echt helemaal klaar met al dat gedoe rondom Windows. Begrijp me niet verkeerd, ik ben echt niet anti-Windows of zo. Ik gebruik voor mijn fulltime job ook nog gewoon een Windows laptop, en dat zal ook nooit echt verdwijnen denk ik. Maar los daarvan zijn Chromebooks gewoon veel makkelijker in het gebruik en je hebt er bijna geen omkijken naar.

Ik heb al vanaf zo 2013 een Chromebook, in eerste instantie was dat een Samsung Chromebook Series-3 (zie foto’s hieronder).

Samsung Chromebook Series-3

Dit was een van de eerdere Chromebooks, plastiek behuizing, Exynos 5200 processor, 2GB RAM en 16 GB interne opslag. Dat waren nog eens tijden! 🙂

Full Time job?

Ja, Chromebookenzo doe ik naast mijn vaste baan, in de avonduren dus. Ik ben in het dagelijks leven zoals dat heet; business development manager bij een grote Engelse fabriek van peristaltische pompen.

Maar waar ik met mijn Windows-laptop dus constant afhankelijk ben van de corporate IT afdeling, kan ik met mijn Chromebook gewoon alles zelf af. En even voor de duidelijkheid, ja ik ben blogger van een zogenaamde Techblog – maar ik ben dus absoluut geen computernerd. Mijn motto is vooral, technologie dient de mens, niet andersom.

Iets wat bedrijven zoals Apple en Google wat mij betreft beter snappen dan Microsoft. Deze slogan gaat dan ook meestal niet op bij Windows, en dat is dus waar Chromebooks om de hoek komen kijken.

Wanneer besloot je te gaan bloggen?

Ik ben zo ergens in 2016 begonnen met mijn eerste website. In eerste instantie was dat Chromebookinfo.nl, een website die ik via Wix had gemaakt. Al snel kwam ik erachter dat (zoals velen mij al hadden voorspeld) met een dienst als Wix je al snel tegen allerlei beperkingen aanloopt. Op goed advies van een vriend van mij ben ik dus een jaartje later overgestapt op WordPress. Op dat moment besloot ik ook om de domeinnaam te veranderen. Ik registreerde chromebookenzo.nl omdat chromebookinfo.nl mij toch een beetje oubollig overkwam.

Grappig detail (al dacht ik daar toen wel anders over) is dat ik bij het aanvragen van de domeinnaam een klein typefoutje maakte. In plaats van chromebookenzo.nl had ik aanvankelijk chromeboekenzo.nl geregistreerd. Pijnlijk, alhoewel je verbaast zult staan over hoeveel mensen er nog zoeken via google op ‘chromeboek’!

Maar goed, met de nieuwe domeinnaam ‘chromebookenzo.nl‘ in de pocket ben ik aan de slag gegaan met WordPress. Ik maakte gebruik van een ‘professioneel’ thema waarmee je een wat meer news/magazine-achtige website kon bouwen. Ik was hier heel trots op en na verloop van tijd begon de website ook daadwerkelijk wat serieuzere bezoekersaantallen te trekken.

Naast jouw passie voor Chrome OS en Chromebooks blog je de laatste tijd ook over andere onderwerpen. Is dit een bewuste keuze?

Leuk dat je dat opvalt! Chrome OS en Chromebook is eigenlijk best wel al een heel breed onderwerp en geeft voldoende stof tot schrijven. Maar ik ben meer artikelen per week gaan schrijven, namelijk van ongeveer 1x per maand naar zo’n twee artikelen per week. Dat lijkt misschien nog steeds niet veel, maar langzaam en gestaag groeit dat echt wel uit tot een behoorlijke bibliotheek aan artikelen.

En dat betekent dat de rode draad van mijn blog nog steeds Chromebooks is, maar dat er nu ook meer artikelen verschijnen van gerelateerde onderwerpen die veelal wel een link hebben met Chromenbooks, Chrome OS en/of Google. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan artikelen over Chrome (de browser), Chrome extensies, Android Apps, Google home speakers, wifi-mesh routers, etc… (ofwel enzo…). En dan is het dus gelijk ook duidelijk waarom ik de naam Chromebook-enzo heb gekozen.

Hoe weet je je te onderscheiden tussen alle techblogs?

Ik denk dat de niche, Chromebook, een zeer belangrijke rol speelt in het onderscheiden van andere techblogs. Er zijn maar weinig techbloggers die over Chromebooks schrijven en ik denk dat dus daar nou juist mijn kracht ligt.

Daarbij komt ook het aspect van de timing nog om de hoek kijken. Want, ken je dat gevoel: je bent helemaal verkikkert van een steengoede maar niet zo’n hele bekende band. Maar dan opeens breekt die band door en wordt mega populair bij het grotere publiek. Nou dat gevoel heb ik dus ook een beetje met Chromebooks, en daar profiteer ik wellicht ook van met deze website. 

Hoeveel bezoekers mag je maandelijks verwelkomen en waar komen ze vandaan?

Maandelijks bekijken bezoekers tot zo’n 10.000 pagina’s op chromebookenzo.nl. Het grootste deel komt via Google zoekopdrachten binnen, technisch gezien dus SEO. Dat staat voor ‘Search Engine Optimization’, ofwel: ik schrijf mijn artikelen met zoektermen die best wel vaak worden gezocht via de Google zoekmachine.

Ik maak verder vooralsnog weinig tot geen gebruik van social media of reclame. Wel merk ik dat er zo langzaam aan steeds meer mensen (tot nu toe zo’n 10%) direct naar chromebookenzo komen. Dat betekent dus dat mensen terugkomen en dat zegt weer iets over de populariteit van de website. Best leuk toch

Waar haal je je ideeën voor berichten vandaan?

Ik test veel zelf maar ik lees ook veel over chromebooks op andere voornamelijk buitenlandse websites. Mijn ideeën komen eigenlijk altijd op de meest rare momenten (midden in de nacht om 3 uur of gewoon als ik met vrienden in de bioscoop zit). Daarnaast haal ik ook weleens ideeën uit persberichten en geef daar mijn eigen draai aan.

Wat Chromebookenzo.nl verder uniek maakt is dat alle informatie is toegespits op de Nederlandse markt. Als je een beetje lukraak gaat Googelen op “chromebooks” dan is er heel veel informartie,  maar de over het algemeen veel engels/amerikaans georienteerde websites houden geen rekening met het feit dat in Nederland (maar ook Belgie) vaak niet alle chromebook modellen leverbaar zijn. 

Zijn er ook dingen die je niet leuk vind aan bloggen?

Natuurlijk! Alles heeft een keerzijde en zo ook het bloggen. Waar ik me wel eens aan kan ergeren is het feit dat heel veel blogs (maar ook nieuws websites) berichten gewoon 1-op-1 van elkaar overnemen. Heel veel website zetten ook hoog in op nieuws, ik heb daar zelf niet zo veel mee. Die race om de eerste te zijn, die verlies je meestal toch wel.

Waar ik me ook aan kan ergeren is dat veel websites of blogs schrijven over chromebooks met informatie van zo’n 10 jaar geleden. Wat je dan krijgt is dat iemand die praktisch nog nooit een chromebook heeft gezien, laat staand echt op heeft gewerkt, gaat schrijven wat er allemaal mis aan is t.o.v. natuurlijk een windows laptop. Tja, dat levert nou niet echt heel erg zinvolle informatie op.

Het gaat er mij juist veel meer om hoe je jouw ervaringen kunt vertalen zodat je een lezer kunt enthousiasmeren voor een bepaalde app of type chromebook. Gebaseerd op de laatste stand van de techniek en zonder vooroordelen.

Geld verdienen met bloggen: er is de laatste tijd veel om te doen. Verdien jij met bloggen?

Natuurlijk is het stoer om geld te verdienen met iets dat je leuk vindt om te doen. En ja, ook ik verdien iets met bloggen. Maar men vergeet soms dat een beetje semi-‘professioneel’ bloggen niet gratis is.

Ja WordPress is een gratis platform maar je hebt nog altijd kosten voor je domeinnaam, een website provider en verschillende plugins. Zelfs de strikt noodzakelijk dingen zoals een cookie-bar zijn zaken waar je vaak betaalde plugins voor nodig hebt, en die alleen al kunnen oplopen tot zo’n paar honderd euro per jaar.

Om uit die kosten te komen is geld verdienen met je blog eigenlijk een must. En er zijn gelukkig steeds meer bedrijven die zich realiseren wat een toegevoegde waarde bloggers eigenlijk hebben: een trouw lezerspubliek, artikelen met een persoonlijke twist en het enthousiasme van iemand die een eigen bedrijf runt. Dus dat daar iets tegenover staat, lijkt mij niet meer dan logisch.

Je bent ambitieus genoeg om te willen blijven groeien. Wat wil je de komende jaren nog bereiken met Chromebookenzo?

Mijn doel is om een super duidelijke en complete website te hebben vol met verhalen en informatie over Chromebooks en aanverwante zaken. Ik wil zoveel mogelijk mensen bereiken en enthousiast maken om óók over te stappen op een Chromebook.

Mijn doel: Ik wil 8 miljoen huishoudens in Nederland aan een Chromebook helpen 🙂

En er zijn steeds meer websites die bloggen over Chromebooks, maar het is mij allemaal een beetje te artificieel. Ik zie ook heel veel van hetzelfde, copy/paste content dus. Daar willen we wat aan gaan doen. Het moet wat ons betreft veel menselijker. Er zijn hiervoor al de nodige plannen maar die staan allemaal nog in de steigers. Binnenkort vertellen we zeker meer hierover.

| Populaire blogs

Populaire resourses|

Laptop vormfactor