over-mij

Over mij (interview)

 

Wat leuk dat je mijn blog hebt gevonden. Om iets meer over mijzelf te vertellen zie je hieronder een kort interview:

Mike (46) is een Chrome OS en Chromebook gebruiker van het eerste uur. Alles over Chrome (all things Chrome), en vooral veel over Chromebook schrijft hij over op; www.chromebookenzo.nl. Hij vertelt hier over zijn passie, want zo mag je zijn affiniteit met Chromebooks wel noemen. Hij vind het niet fijn als mensen hem scharen tot de zogenaamde Chromies. Een enigszins dubbelzinnige en twijfelachtige titel zo vind hij zelf.

Maar vertel… waar komt jouw passie voor Chrome OS vandaan?

Mijn passie voor Chrome OS is eigenlijk vooral ontstaan vanuit mijn frustratie met Windows computers. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik was op een bepaald moment echt helemaal klaar met al dat gedoe rondom Windows. Begrijp me niet verkeerd, ik ben echt niet anti-Windows of zo. Ik gebruik voor mijn fulltime job ook nog gewoon een Windows laptop, en dat zal ook echt nooit verdwijnen. Maar los daarvan zijn Chromebooks gewoon veel makkelijker in gebruik en je hebt er bijna geen omkijken naar.

Full Time job?

Ja, Chromebookenzo doe ik naast mijn vaste baan, in de avonduren dus. Ik ben in het dagelijks leven zoals dat officieel heet, business development manager bij een grote Engelse fabriek van peristaltische pompen.

Maar waar ik met mijn Windows-laptop dus constant afhankelijk ben van de IT afdeling, kan ik met mijn Chromebook gewoon alles zelf af. En even voor de duidelijkheid, ja ik ben blogger van een zogenaamde Techblog – maar ik ben dus absoluut geen computernerd. Mijn motto is vooral, technologie dient de mens, niet andersom.

Iets wat bedrijven zoals Apple en Google wat mij betreft beter snappen dan Microsoft. Deze slogan gaat dan ook meestal niet op bij Windows, en dat is dus waar Chromebooks om de hoek komen kijken. 🙂

Wanneer besloot je te gaan bloggen?

Ik ben zo ergens in 2016 begonnen met mijn eerste website. In eerste instantie was dat Chromebookinfo.nl, een website die ik via Wix had gemaakt. Al snel kwam ik erachter dat (zoals velen mij al hadden voorspeld) met een dienst als Wix je al snel tegen allerlei beperkingen aanloopt. Op goed advies van een vriend van mij ben ik dus een jaartje later overgestapt op WordPress. Op dat moment besloot ik ook om de domeinnaam te veranderen. Ik registreerde chromebookenzo.nl omdat chromebookinfo.nl mij toch een beetje oubollig overkwam.

Grappig detail (al dacht ik daar toen wel anders over) is dat ik bij het aanvragen van de domeinnaam een klein typefoutje maakte. In plaats van chromebookenzo.nl had ik aanvankelijk chromeboekenzo.nl geregistreerd. Pijnlijk, alhoewel je verbaast zult staan over hoeveel mensen er nog zoeken via google op ‘chromeboek’!

Maar goed, met de nieuwe domeinnaam ‘chromebookenzo.nl‘ in de pocket ben ik aan de slag gegaan met WordPress. Ik maakte gebruik van een ‘professioneel’ thema waarmee je een wat meer news/magazine-achtige website kon bouwen. Ik was hier heel trots op en na verloop van tijd begon de website ook daadwerkelijk wat serieuzere bezoekersaantallen te trekken.

Naast jouw passie voor Chrome OS en Chromebooks blog je de laatste tijd ook over andere onderwerpen. Is dit een bewuste keuze?

Leuk dat je dat opvalt! Chrome OS en Chromebook is eigenlijk best wel al een heel breed onderwerp en geeft voldoende stof tot schrijven. Maar ik ben meer artikelen per week gaan schrijven, namelijk van ongeveer 1x per maand naar zo’n twee artikelen per week. Dat lijkt misschien nog steeds niet veel, maar langzaam en gestaag groeit dat echt wel uit tot een behoorlijke bibliotheek aan artikelen.

En dat betekent dat de rode draad van mijn blog nog steeds Chromebooks is, maar dat er nu ook meer artikelen verschijnen van gerelateerde onderwerpen die veelal wel een link hebben met Chromenbooks, Chrome OS en/of Google. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan artikelen over Chrome (de browser), Chrome extensies, Android Apps, Google home speakers, wifi-mesh routers, etc… (ofwel enzo…). En dan is het dus gelijk ook duidelijk waarom ik de naam Chromebook-enzo heb gekozen.

Hoe weet je je te onderscheiden tussen alle techblogs?

Ik denk dat mijn niche, Chromebook, een zeer belangrijke rol speelt in het onderscheiden van andere techblogs. Er zijn maar weinig techbloggers die over Chromebooks schrijven en ik denk dat daar mijn kracht ligt.

Hoeveel bezoekers mag je maandelijks verwelkomen en waar komen ze vandaan?

Ik heb inmiddels maandelijks tot zo rond de 6.000 unieke bezoekers. Het grootste deel komt via Google zoekopdrachten binnen, technisch gezien noemen we dat dan SEO. Dat staat voor ‘search engine optimization’, ofwel: ik schrijf mijn artikelen met zoektermen die best wel vaak worden gezocht via de Google zoekmachine.

Ik maak verder vooralsnog weinig tot geen gebruik van social media of reclame. Wel merk ik dat er toch ook langzaam aan steeds meer mensen (tot nu toe zo’n 10%) direct naar chromebookenzo zoeken, en dat betekent dus dat mensen terugkomen en zegt weer iets over de populariteit van de website. Best leuk toch.

Waar haal je je ideeën voor berichten vandaan?

Ik test veel zelf maar ik lees ook veel over chromebooks op andere voornamelijk buitenlandse websites. Mijn ideeën komen eigenlijk altijd op de meest rare momenten (midden in de nacht om 3 uur of gewoon als ik met vrienden in de bioscoop zit). Daarnaast haal ik ook weleens ideeën uit persberichten en geef daar mijn eigen draai aan.

Zijn er ook dingen die je niet leuk vind aan bloggen?

Natuurlijk! Alles heeft een keerzijde en zo ook het bloggen. Waar ik me wel eens aan kan ergeren is het feit dat heel veel blogs (maar ook nieuws websites) berichten 1op1 van elkaar overnemen. Heel veel website zetten ook hoog in op nieuws, ik heb daar zelf niet zo veel mee. Die race om de eerste te zijn, die verlies je meestal toch wel.

Het gaat er mij juist veel meer om hoe je jouw ervaringen kunt vertalen zodat je een lezer kunt enthousiasmeren voor een bepaalde app of type chromebook.

Geld verdienen met bloggen: er is de laatste tijd veel om te doen. Verdien jij met bloggen?

Natuurlijk is het leuk om geld te verdienen met iets dat je leuk vindt om te doen. En ja, ook ik verdien geld met bloggen. Men vergeet soms dat een beetje semi -professioneel’ bloggen niet gratis is.

Ja WordPress is een gratis platform maar je hebt nog altijd kosten voor je domeinnaam, een website provider en verschillende plugins. Zelfs de strikt noodzakelijk dingen zoals een cookie-bar zijn zaken waar je vaak betaalde plugins voor nodig hebt, en die alleen al kunnen oplopen tot zo’n 100 euro per jaar.

Om uit die kosten te komen is geld verdienen met je blog eigenlijk een must. En er zij gelukkig steeds meer bedrijven di zich realiseren wat een schat aan waarde bloggers eigenlijk hebben: een trouw lezerspubliek, artikelen met een persoonlijke twist en het enthousiasme van iemand die een eigen bedrijf runt. Dus dat daar geld tegenover staat, lijkt mij niet meer dan logisch.

Je bent ambitieus genoeg om te willen blijven groeien. Wat wil je de komende jaren nog bereiken met Chromebookenzo?

Ik doe inderdaad niets half. Mijn doel is om een super duidelijke en complete website te hebben vol met verhalen en informatie over Chromebooks en aanverwante zaken. Ik wil zoveel mogelijk mensen bereiken en enthousiast maken om óók over te stappen op een Chromebook.

Mijn missie is absoluut niet om mensen te overtuigen dat Windows slecht is, maar ik denk vooral wel dat Chromebooks in heel veel gevallen gewoon een beter alternatief zijn.

Foto credits:
Photo by Headway on Unsplash

Van de ZX Spectrum Home Computer naar de Online ‘cloud computing’ wereld van Chromebooks. Volg hier alles over dit nog relatief nieuwe platform.

interview