Hoewel Chromebooks vaak worden geassocieerd met productiviteit en het simpele beheer van online taken, zijn ze ook steeds vaker een optie voor gamers. In deze blog zullen we verkennen waarom Chromebooks een belangrijke rol gaan spelen in 2023, bij de toekomst van cloud gaming.

Googles visie op Cloudgaming

Google’s lange termijn visie op cloudgaming is om een platform te bieden dat mensen in staat stelt om games te spelen op elk apparaat met een internetverbinding, zonder dat zij zich zorgen hoeven te maken over de specificaties van hun apparaat of het feit of ze de game lokaal hebben geïnstalleerd.

gaming 6264067 1280 1
vlad gorshkov G1jbCAqp5sk unsplash scaled

Dit zou mensen in staat stellen om games te spelen op een groot aantal verschillende apparaten, waaronder Chromebooks, smartphones en tablets, en zou ook de drempel verlagen om games te spelen omdat mensen geen duur gaming-apparaat hoeven aan te schaffen.

Maar Google is toch gestopt met Stadia?

Stadia was een cloud gaming-dienst van Google. De dienst werd aanvakelijk bekend onder de naam Project Stream en debuteerde tijdens een gesloten beta in oktober 2018.

Google_Stadia_WiFi-connected_controller

Stadia werd openbaar gelanceerd in november 2019 en was bedoeld om te concurreren met de cloud streaming van Sony’s PlayStation Plus, Nvidia’s GeForce Now, Amazon’s Luna en Microsoft’s Xbox Cloud Gaming.

Google Stadia was ontworpen om de drempel voor het spelen van games te verlagen door mensen in staat te stellen om games te spelen op elk apparaat met een internetverbinding, zonder dat zij zich zorgen hoeven te maken over de specificaties van hun apparaat.

Bij de lancering ontving Stadia gemengde reacties van reviewers, met de meeste kritiek gericht op het beperkte aanbod van games. Veel mensen hadden de indruk dat Stadia zou functioneren als een soort Netflix voor games, waarbij gebruikers toegang zouden hebben tot een ruim aanbod van games tegen een maandelijkse vergoeding.

In werkelijkheid was het aanbod van games echter beperkt en was het nodig om de meeste games apart aan te schaffen. Dit leidde tot verwarring onder gebruikers en teleurstelling omdat het niet duidelijk was hoe het platform precies werkte.

Hoewel Stadia’s technologie veelbelovend was, had het platform moeite om aan de verwachtingen van gebruikers te voldoen en was het niet in staat om een groot publiek aan te trekken. Dit leidde uiteindelijk tot de beslissing om het platform te beëindigen.

In september 2022 kondigde Google aan dat Stadia uiteindelijk op 18 januari 2023 zal worden stopgezet.

De toekomst van Cloud gaming?

Google Stadia, de cloud gaming-dienst van Google, zal in januari 2023 verdwijnen van het wereldtoneel. Maar dat betekent niet dat de dienst helemaal is verdwenen; de technologie achter Stadia zal worden gebruikt door andere bedrijven en zal ook invloed blijven hebben op de toekomst van cloud gaming.

Denk daarbij aan YouTube, AR, Google Play en meer. Google zal ook blijven investeren in nieuwe tools, technologieën en platforms die de successen van ontwikkelaars, partners, cloudklanten en creators ondersteunen.

Daarnaast heeft Google zeker nog niet opgegeven als het gaat om cloudgaming. Ze zetten hoog in op bijvoorbeeld Chromebooks en steeds meer fabrikanten brengen niet alleen steeds meer premium Chromebooks uit, maar ook worden er steeds meer Chromebooks gemaakt die speciaal gericht zijn op cloudgaming.

Chromebooks Cloud gaming

En uiteindelijk maakt het Google niet uit of jij en ik cloud gamen via Stadiam, GeForce of Amazon Luna. Als we maar cloud gamen, want dat is waar het Google om gaat. Google wil niets liever dat we meer tijd doorbrengen op het internet.

In 2023 zullen we de ontwikkelingen van Nvidia GeForce Now, Microsoft Xbox Cloud Gaming, Amazon Luna en Sony PlayStation Now nauwlettend volgen.

Fotocredits:
Thumbnail: Afbeelding via Canva / Siwasan van Getty Images
Afbeelding van Wolfsrib via Pixabay
Afbeelding van Vlad Gorshkov on Unsplash
Goolgle; Acer, ASUS and Lenovo Chromebooks