22 oktober 2020 | Acer heeft op het Next@Acer-evenement een groot aantal nieuwe producten geïntroduceerd, waaronder een nieuwe Chromebook die is voorzien van Qualcomms nieuwe Snapdragon 7c-soc. (een arm-processor). Het nieuwe product komt in twee varianten met de namen Chromebook Spin 513 en Chromebook Enterprise Spin 513.

meer info over de Snapdragon 7c – sos

De Acer Chromebook Spin 513 maakt gebruik van de Snapdragon 7c – Sos (silicon on sapphire) processors met acht Kryo 468-cpu-cores op 8 nanometer. In de praktijk betekent dat dat hij twee van Arm’s Cortex-A76-cores en zes Cortex-A55-kernen gebruikt. Een kloksnelheid wordt vooralsnog niet vermeld voor deze Chromebook, maar Qualcomm verklaarde bij de onthulling van deze processor eind 2019 dat de 7c tot een kloksnelheid van 2,4 GHz moet kunnen.

Dit zal vermoedelijk voor interessante prestaties op Chrome OS zorgen, omdat Chrome OS native gebruik moet kunnen maken van de arm-architectuur.

Daarnaast komt er een optie voor 4G via het Snadragon X15-modem van Qualcomm, iets wat we doorgaans uitsluitend bij high-end Windows-laptops zien. Zo kun je deze Chromebook dus praktisch overal gebruiken op de manier zoals bedoeld, en dus praktisch altijd verbonden met het internet.

De Spin 513 is voorzien van een ips-display van 13,3-inch met een full hd-resolutie. Met een Corning Gorilla Glass is hij beter beschermd tegen krassen. Het scherm is bovendien volledig om te klappen, zodat hij ook in tabletstand te gebruiken is.

Naast de optionele 4G-ondersteuning heeft hij een wifi 5-chip met 2×2 mimo-ondersteuning en met Bluetooth 5.0. Deze Chromebooks krijgen maximaal 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslag.

De laptop is maar 15,55 millimeter dik. Hij weegt 1,2 kilogram.

Wat fysieke aansluitingen betreft zouden er vier poorten zijn geïntegreerd, waaronder twee usb-c-poorten met usb 3.2 Gen 1 (5 Gb/s), een displayport alternate mode en opladen via deze aansluiting. Een derde usb 3.2 type-a-poort zal vermoedelijk ook 5 Gb/s aan doorvoersnelheden hebben.

De Enterprise Spin 513 biedt extra veiligheidsopties met de zakelijke versie van Chrome OS. Via ‘Zero Touch Enrollment’ kunnen bedrijven de Chromebook laten afleveren bij de eindgebruiker, en als deze verbinding maakt met het internet wordt de laptop direct ingeschreven als actief apparaat op de ict-afdeling van het betreffende bedrijf.

De consumentenversie zal vanaf januari 2021 te koop zijn in de Benelux voor zo’n 500 euro, de Enterprise-versie zal vanaf februari te koop zijn. Wat deze zal kosten is helaas nog niet bekend.