Spoiler Allert: Ja je kunt Minecraft installeren op een Chromebook!

Minecraft is een van de populairste videogames ter wereld. Sinds de release heeft Minecraft een apart gamegenre gecreëerd, sandbox-games genaamd. In dit genre kunnen spelers hun eigen omgeving creëren, aanpassen of vernietigen.

De game is ontwikkeld voor meerdere platforms, waaronder Window, macOS, Linux, iOS en Android. Omdat Chrome OS ook ondersteuning biedt voor zowel Android als Linux, is het mogelijk om Minecraft op een Chromebook of andere Chrome-devices te spelen. Al zitten er wel een paar addertjes onder het gras.

minecraft-linux-chromebook

Dus als jij wilt leren hoe je Minecraft kunt installeren en spelen op je gloed nieuwe (of niet zo nieuwe) Chromebook!?

Het kan, en het mooiste is, het is helemaal niet moeilijk! 🙂

Er zijn feitelijk drie manieren waarop je te werk kunt gaan;

Pocket Edition (Android)
Education Edition (Android)
Java Edition (Linux)

Methode 1. Minecraft Pocket Edition op een Chromebook

Pocket Edition: was tot voor kort eigenlijk de enige methode om Mincraft te spelen op een Chromebook. Maar deze Android versie wordt niet officieel ondersteund op Chromebooks en dus kon, en kan je deze versie nog steeds, alleen via een omweg installeren. Die omweg omhelst dat je een APK file moet downloaden (buiten de Play Store om). Vervolgens zul je deze alleen kunnen installeren als jouw Chromebook in Developer hebt staan. We raden deze methode af, liever kies je voor methode 2 of 3 van dit artikel.

Methode 2. Minecraft Education Edition op een Chromebook

Education Edition: is super easy en lukt op praktische iedere Chromebook, zolang deze Android ondersteuning heeft. Maar dat laatste is praktisch het geval met iedere Chromebook die in of na 2017 op de markt is gekomen. Je moet wel weten dat deze methode gericht is op scholieren en een enigszins beperkte (mobiele) versie. Toch is het spel prima te spelen, ook of eigenlijk vooral online met je vrienden.

https://education.minecraft.net/nl-nl/get-started/download

Methode 3. Minecraft Java Edition op een Chromebook

Java Edition: is eigenlijk de enige echte variant van het spel. Dit betreft een daadwerkelijke volledige installatie van het spel, lokaal op jouw Chromebook. Je Chromebook moet dan wel voldoen aan de volgende eisen;

  • Chromebook uit 2017 of later
  • RAM minimaal 4GB (liever 8GB of meer)
  • Intel processor, Pentium of Celeron, maar een m3, i3. (i5 of i7 zijn natuurlijk nog beter)*
  • Grafische kaart, Intel® UHD Graphics 600, 620 is ok, maar Intel Iris Xe is ideaal

* Minecraft adviseert op hun website tenminste Intel Core i3 of i5, maar wij hebben het spel succesvol op de meeste Chromebooks na 2017 met Intel m3, Pentium of zelfs Celeron geïnstalleerd en gespeeld. Houdt er wel rekening mee dat de prestaties minder kunnen zijn (vooral grafisch; stuttering, freezing, glitches en/of overmatig aansprongen van de fan) en je de nodige aanpassingen moet maken in de instellingen van het spel. Bij Chromebooks met ARM of MediaTek processors hebben we het doorgaans niet succesvol kunnen installeren/spelen.

Overigens stelt officiële website van de developer (Mojang Studios) zelf duidelijk dat je het spel niet kunt spelen op een Chromebook. “To play Minecraft on a Chromebook, you would have to “root” your device to access the Linux kernel.”

En dat laatste klopt, maar dat is minder spannend als dat het misschien lijkt. Don’t worry – we’ve got you covered.

Maar als je Minecraft gaat installeren op jouw Chromebook, dan verwijs ik je graag naar een youtube instructie video van Steve Howson.

In deze eerste video “How to Install Minecraft on a Chromebook” legt Steve stap voor stap uit hoe je het spel kunt installeren op een Chromebook.

“How to Install Minecraft on a Chromebook” is een van Steve’s meest bekeken video’s, maar veel mensen hadden vragen over hoe ze de prestaties konden verbeteren. Na wat onderzoek en testen heeft Steve nog wat extra tips voor het optimaliseren, verbeteren en verhogen van de FPS. Bekijk deze in de volgende video “Improve Minecraft on Chromebook

Ik hoop dat je hier iets aan hebt, en hopelijk dus veel speelplezier!

Interessante Links:
Fortnite op een Chromebook
Bezoek onze Chromebook Adviesgids pagina
Officiële Nederlandse website van Minecraft

Foto en video credits: Mojang Studios