Microsoft Word is een bekende tekstverwerkingssoftware die vaak vooraf is geïnstalleerd op computers met het Windows-besturingssysteem.

Het wordt vaak gebruikt om tekstdocumenten te verwerken of te maken. Voor veel mensen is het hebben van Microsoft Word een vereiste bij het aanschaffen van een nieuwe laptop. Het is dan een vaak gestelde vraag of Microsoft Word ook op een Chromebook geïnstalleerd kan worden, evenals andere Microsoft Office-programma’s zoals Excel en Powerpoint.

In dit artikel bespreken we hoe je deze software op je Chromebook kunt gebruiken.

Kun je Word gebruiken op een Chromebook?

Ja dus, en het enige wat je nodig hebt is een actuele versie (abonnement) van Microsoft 365.

Microsoft 365 is feitelijk de online versie van het traditionele Office pakket. De kosten hiervan zijn 7,- euro/maand of 69,- euro voor een heel jaar. Je kunt ook het Familiepakket kiezen waarbij tot maximaal 6 familie/huisgenoten individueel kunnen werken met Microsoft 365 voor een bedrag van 10,- euro/maand of 99,- euro per jaar.

Bij deze abonnementen krijg je standaard 1 TB OneDrive-cloudopslag, en bij Family dus tot 6 TB.

Office Apps of extensions downloaden?

Tot nog niet zo lang geldend kon je ook de Android app versie downloaden op je Chromebook, maar daar heeft Microsoft vanaf 18 september 2021 een stokje voor gestoken.

Ook de zogenaamde Google Chrome extensions voor Microsoft Word werken niet meer.

Feitelijk is de weg via Microsoft 365 (office.com) nog e enige officiële manier om Microsoft Office toepassingen te gebruiken op een Chromebook, en die manier werkt wat mij betreft uitstekend. Het voordeel is dat alles er duidelijker op is geworden en via deze methode blijf je altijd up-to-date.

Werk Microsoft 365 ook Offline op een Chromebook?

Ja, je kunt zowel online en offline werken met Microsoft 365 op een Chromebook.

Office Word installeren op een Chromebook in 5 stappen

Middels de volgende 5 hele simpele stappen installeer je Microsoft 365 op je Chromebook en werk je gemakkelijk in Word, PowerPoint en Excel:

  • Stap 1. Bestel Microsoft 365
  • Stap 2. Activeer Microsoft 365
  • Stap 3. Log in bij Office.com
  • Stap 4. Installeer Office PWA
  • Stap 5. Maak vast aan plank

Hieronder bespreek ik elke stap in iets meer details.

Stap 1.

Bekijk de Microsoft 365 abonnementen rechtstreeks via Microsoft, maar het kan ook bijvoorbeeld via Coolblue (feitelijk dezelfde kosten) Schaf het abonnement aan die het beste bij je past. En nogmaals, als je met minstens 2 gebruikers in eenzelfde familie of huishouden wil werken met Microsoft 365, dan is de Familiebundel echt een aanrader!

Je ontvangt nu een persoonlijke productcode die je bij de volgende stap nodig hebt.

Stap 2:

Zorg dat je jouw persoonlijke productcode bij de hand hebt. Ga dan op je Chromebook naar microsoft365.com/setup en activeer je abonnement door de daar gevraagde stappen te volgen. Er zijn 2 manieren:

  1. Heb je nog geen account? Maak een nieuwe aan. Volg alle stappen en activeer daarna je Microsoft 365 abonnement.
  2. Heb je al een account? Log in en activeer Microsoft 365 direct.

Stap 3:

Na het inloggen en activeren ga je op je Chromebook, middels de Chrome browser naar office.com. Klik rechtsboven op je account en log in. Daarna kom je in de algemene dashboard van Microsoft 365. Hier zie je alle Office programma’s waarvan je vanaf nu gebruik kunt maken.

Stap 4:

Rechtsboven in je scherm van je Chromebook verschijnt een venster om Office PWA te downloaden. Als je deze PWA downloadt, verschijnt het Office programma (icoontje) automatisch als snelkoppelingen bij je apps in de App Launcher.

Stap 5:

Als je via de App Launcher rechter muis klikt op het office programma-icoontje, dan kun je deze vastmaken aan de plank. Zo kun je de volgende keer direct via de plank Microsoft 365 Office opstarten en kom je direct in je Dashboard waarvan je verder kunt navigeren naar Word, Excel, Powerpoint, Outlook, OneDrive, OneNote, Agenda, Teams, etc.

Zo ga je voortaan lekker snel aan de slag met jouw vertrouwde Office programma’s. En dat alles gewoon vanaf jouw Chromebook, hoe cool is dat! 🙂

Conclusies

Is Microsoft 365 Office een verstandige keuze als je een Chromebook hebt?

Wel, die keuze is helemaal aan jou. Het werkt prima en eigenlijk gewoon zoals je gewend bent, maar je hebt wel een actief abonnement nodig. Vind je dit niet erg, dan is Office 365 op een Chromebook zeker de moeite waard.

Wil je voor een gratis alternatief gaan, dan is Google Docs absoluut een goed alternatief. Het is gratis, werkt online en offline en is nog beter afgestemd op een Chromebook natuurlijk. Overigens kun je vanuit Google Docs ook gewoon Microsoft Word of Excel bestanden openen, zoals bijvoorbeeld .doc .docx .xls .xlsx .csv en andere bestanden is gewoon mogelijk met Google Docs.

Lees ook de volgende blogs die ik eerder heb geschreven:
Beste Chromebooks
Tweedehands Chromebook
Back-To-School Chromebook