Ondanks de beschikbaarheid van Google Docs en Drive, en zelfs de mogelijkheid om Word-documenten daarin te openen en bewerken, blijven veel gebruikers op zoek naar een manier om Microsoft Word rechtstreeks op hun Chromebook te gebruiken. Hoewel de term ‘installeren’ in de traditionele zin niet van toepassing is, is er goed nieuws: je kunt Word, Excel, PowerPoint en meer gratis gebruiken in de webversie, zelfs op je Chromebook. En het beste van alles is dat het je niets kost. In dit artikel laten we je zien hoe je Microsoft Office-apps kunt gebruiken op je Chromebook, zonder de noodzaak van een installatie.

We maakten onlangs ook een Podcast over dit onderwerp die je hieronder kunt beluisteren. Hierin gaan we ook dieper in over de zin en onzin van het werken met Microsoft Word bestanden, o.a. ook gewoon via Google Docs en Google Drive.

In de rest van dit artikel leggen we specifiek uit hoe je Microsoft 365, en dus ook Word op je Chromebook kunt gebruiken.

Microsoft Word op een Chromebook, gratis?

Microsoft Word op een Chromebook, het kan, maar er zijn beperkingen.

Voor diegenen die ondanks alle waarschuwingen in de webwinkels nog niet op de hoogte zijn, het spijt me, maar de ouderwetse, maar toch meest ‘volledige’ desktopversie van Microsoft Office is niet compatibel met een Chromebook. Deze software moet worden geïnstalleerd op een computer die draait op Windows of macOS om te kunnen werken, en kan dus alleen worden gebruikt op Windows-pc’s, laptops en Apple-computers.

Maar Microsoft heeft tegenwoordig ook twee ‘mobile’ versies van Office 365, en dus ook voor Microsoft Word. Die twee versies zijn respectievelijk in App-vorm (Android of iOS), of Online. Maar Microsoft kondigde op 23 augustus 2021 aan dat de Office-apps voor Android (Word, Excel, PowerPoint, OneNote en Outlook) niet langer beschikbaar zullen zijn in de Google Play Store op Chromebooks. In plaats daarvan stelt Microsoft dat Chromebook gebruikers kunnen werken via Microsoft 365 on the web. En dat laatste is dan ook waar we ons hierop focussen.

En het enige wat je nodig hebt, is een abonnement Microsoft account en een van Microsoft 365.

Microsoft 365 is feitelijk de online versie van het traditionele Office pakket. De kosten hiervan zijn 7,- euro/maand of 69,- euro voor een heel jaar. Je kunt ook het Familiepakket kiezen waarbij tot maximaal 6 familie/huisgenoten individueel kunnen werken met Microsoft 365 voor een bedrag van 10,- euro/maand of 99,- euro per jaar.

Bij deze abonnementen krijg je standaard 1 TB OneDrive-cloudopslag, en bij Family dus tot 6 TB.

Gratis Microsoft Word op een Chromebook?

Office Apps of extensions downloaden?

Tot nog niet zo lang geldend kon je ook de Androidapp versie downloaden op je Chromebook, maar daar heeft Microsoft vanaf 18 september 2021 een stokje voor gestoken.

Ook de zogenaamde Google Chrome extensions voor Microsoft Word werken niet meer.

Feitelijk is de weg via Microsoft 365 (office.com) nog e enige officiële manier om Microsoft Office toepassingen te gebruiken op een Chromebook, en die manier werkt wat mij betreft uitstekend. Het voordeel is dat alles er duidelijker op is geworden en via deze methode blijf je altijd up-to-date.

Werk Microsoft 365 ook offline op een Chromebook?

Ja, je kunt zowel online als offline werken met Microsoft 365 op een Chromebook.

Office Word installeren op een Chromebook in 5 stappen

Middels de volgende 5 hele simpele stappen installeer je Microsoft 365 op je Chromebook en werk je gemakkelijk in Word, PowerPoint en Excel:

  • Stap 1. Bestel Microsoft 365
  • Stap 2. Activeer Microsoft 365
  • Stap 3. Log in bij Office.com
  • Stap 4. Installeer Office PWA
  • Stap 5. Maak vast aan plank

Hieronder bespreek ik elke stap in iets meer details.

Stap 1.

Bekijk de Microsoft 365 abonnementen rechtstreeks via Microsoft, maar het kan ook bijvoorbeeld via Coolblue (feitelijk dezelfde kosten) Schaf het abonnement aan die het beste bij je past. En nogmaals, als je met minstens 2 gebruikers in eenzelfde familie of huishouden wil werken met Microsoft 365, dan is de Familiebundel echt een aanrader!

Je ontvangt nu een persoonlijke productcode die je bij de volgende stap nodig hebt.

Stap 2:

Zorg dat je jouw persoonlijke productcode bij de hand hebt. Ga dan op je Chromebook naar microsoft365.com/setup en activeer je abonnement door de daar gevraagde stappen te volgen. Er zijn 2 manieren:

  1. Heb je nog geen account? Maak een nieuwe aan. Volg alle stappen en activeer daarna je Microsoft 365 abonnement.
  2. Heb je al een account? Log in en activeer Microsoft 365 direct.

Stap 3:

Na het inloggen en activeren ga je op je Chromebook, middels de Chrome browser naar office.com. Klik rechtsboven op je account en log in. Daarna kom je in de algemene dashboard van Microsoft 365. Hier zie je alle Office programma’s waarvan je vanaf nu gebruik kunt maken.

Stap 4:

Rechtsboven in je scherm van je Chromebook verschijnt een venster om Office PWA te downloaden. Als je deze PWA downloadt, verschijnt het Office programma (icoontje) automatisch als snelkoppelingen bij je apps in de App Launcher.

Stap 5:

Als je via de App Launcher rechter muis klikt op het office programma-icoontje, dan kun je deze vastmaken aan de plank. Zo kun je de volgende keer direct via de plank Microsoft 365 Office opstarten en kom je direct in je Dashboard waarvan je verder kunt navigeren naar Word, Excel, Powerpoint, Outlook, OneDrive, OneNote, Agenda, Teams, etc.

Zo ga je voortaan lekker snel aan de slag met jouw vertrouwde Office programma’s. En dat alles gewoon vanaf jouw Chromebook, hoe cool is dat! 🙂

Conclusies

Is Microsoft 365 Office een verstandige keuze als je een Chromebook hebt?

Wel, die keuze is helemaal aan jou. Het werkt prima en eigenlijk gewoon zoals je gewend bent, maar je hebt wel een actief abonnement nodig. Vind je dit niet erg, dan is Office 365 op een Chromebook zeker de moeite waard.

Wil je voor een gratis alternatief gaan, dan is Google Docs absoluut een goed alternatief. Het is gratis, werkt online en offline en is nog beter afgestemd op een Chromebook natuurlijk. Overigens kun je vanuit Google Docs ook gewoon Microsoft Word of Excel bestanden openen, zoals bijvoorbeeld .doc .docx .xls .xlsx .csv en andere bestanden is gewoon mogelijk met Google Docs.

Lees ook de volgende blogs die ik eerder heb geschreven
Beste Chromebooks
Tweedehands Chromebook
Back-To-School Chromebook