Tot voor kort werd het maken van muziekopnamen via een Chromebook voor onmogelijk gehouden. Maar met de toevoeging van Android en tevens ook de vergaande ontwikkelingen op het gebied van online web-apps zijn de mogelijkheden ongekend. In deze blog bekijken we de online muziek studio web-app Soundtrap. (https://www.soundtrap.com/)

Soundtrap “Een online muziek studio voor iedereen”

Soundtrap is letterlijk en figuurlijk een online studio. Binnen deze studio omgeving kan je geluiden opnemen en bewerken die je opneemt via een microfoon aan je computer. Het bijzondere van Soundtrap is dat alles online gebeurd. Oftewel, je kan op elk moment en vanaf elke computer werken aan je digitale composities.\

Macbook gebruikers zullen merken dat Soundtrap in veel aspecten lijkt op Garageband, maar Soundtrap biedt verder ook vooral de mogelijkheden om online samen te werken aan composities. Je kan dus vanaf verschillende computers met verschillende gebruikers tegelijk werken aan je muziekstuk, maar ook via bijv. je telefoon, tablet of uiteraard op een Chromebook.

Cursus via Pabo

Soundtrap is heel gebruiksvriendelijk en je zal merken dat je geen enorm uitgebreide kennis hoeft te hebben om toch al snel de mooiste resultaten te krijgen.

Onderdeel van Spotify

Het van oorsprong Zweedse Soundtrap is in 2017 door Spotify overgenomen. De aankoop heeft de potentie om de muziekwinkel uit te bouwen tot een platform waar consumenten en nu ook producenten terecht kunnen.

Spotify krijgt met de overname iets nieuws in handen: een afdeling die is georiënteerd op het produceren van muziek versus het consumeren waar het mee groot is geworden. Over de plannen met Soundtrap is zover niet veel bekend. Wel zegt Spotify dat de muziekstudio ongewijzigd in zijn huidige vorm actief blijft.

Werkt het op alle Chromebooks?

In principe werkt Soundtrap vanaf iedere Chromebook, je hebt bijvoorbeeld geen Android ondersteuning nodig omdat het ook een Web-App is die je gewoon vanuit je Web Browser kunt gebruiken. Wel is het aan te raden een beetje paardekracht te hebben in je Chromebook, minimaal 4GB werkgeheugen en een Intel Pentium of Intel Core i3 zijn wel aan te raden. Alhoewel ik het ook al heb getest op een Intel Celeron, en dit was geen probleem zo lang je eisen niet al te groot zijn op het gebied van aantal audiosporen of hele lange muziek tracks.

Beschikbaarheid

Soundtrap is online beschikbaar maar ook als web-app via de Chrome Web Store of als Android app. De webdienst biedt een gratis trial.

Prijzen (op jaarbasis) zijn als volgt;

Soundtrap prijzen
Prijsplan Soundtrap

Fotocredits:
Blog afbeelding: Chromebookenzo/Canva
Video: LeviNihaMusic