28 oktober 2021 | (klik hier voor laatste update van dit bericht)

LumaFusion is een powerful multitrack video editor die voornamelijk al veel gebruikt wordt door mobile journalistsen youtubers, maar ook professionele video producers. Tot nu toe was het er alleen voor het iOS (iPhone en iPad) platform van Apple.

Hoewel er al een behoorlijk aantal solide videobewerkings-apps zijn voor Android, moet Chrome OS het doen met aanzienlijk minder veel opties. Daar gaat dus verandering in komen nu het team achter LumaFusion gisteren heeft bevestigd dat de ontwikkeling is begonnen aan speciaal voor Android- en ChromeOS-versies van de app.

Mocht je het niet weten, LumaFusion komt het dichtst in de buurt van Final Cut Pro die ook beschikbaar is op iOS-apparaten. Het is een fantastisch stand-alone videobewerkings-suite die zelfs Premiere Rush weet te overtreffen op het gebied van bedieningsgemak en functionaliteit.

In tegenstelling tot veel van de basisopties die al in de Play Store te vinden zijn, biedt LumaFusion bedieningselementen op desktopniveau en ondersteuning voor meerdere bestandsindelingen. De app heeft dit allemaal zonder maandelijkse abonnementskosten, gewoon eenmalig een bedrag van rond de 30 dollar (25 euro), installeren en hatsekidee je kunt je video’s bewerken. Dat alleen is al een enorm pluspunt ten opzicht van bijvoorbeeld WeVideo waar je al snel 15 dollar per maand betaalt om soortgelijke functionaliteiten te krijgen.

LumaFusion vs WeVideo?

Tja, de verschillen zijn echt wel heel groot. Het is een beetje appelen met peren vergelijken. WeVideo was tot nu toe Chromebooks beste optie voor videobewerking, vooral omdat het echte werk (videoprocessing) online gebeurt en de specs van jouw Chromebook niet van zulk groot belang zijn.

LumaFusion daarentegen doet alles lokaal op jouw apparaat. En ondanks het feit dat ze bij LumaTouch nu dus werken aan een Android/Chrome OS versie, moet je er wel rekening mee houden dat jouw Chromebook of Android phone/tablet voldoende paardenkrachten in huis heeft. Ik verwacht dan ook dat LumaTouch ongetwijfeld eisen gaat stellen aan de hardware van Chromebooks, denk aan minstens Intel i5 en ruim voldoende RAM geheugen, denk aan minsten 8 of 16GB aan RAM.

Ik verwacht wel dat dit de videobewerkingsmarkt gaat opschudden. Als LumaFusion hier met een daadwerkelijk goed alternatief komt voor Chrome OS (desktop) apparaten dan verwacht ik dat WeVideo dit absoluut gaat merken in het aantal opzeggingen van hun lopenede abonnementen. Dat wil zeggen, tenzij ze hier bij WeVideo een goed antwoord op hebben – we gaan het afwachten.

Bèta testers?

LumaTouch, het bedrijf achter LumaFusion geeft aan de komende maanden hard te werken aan de Android/Chrome OS app. Ook deed LumaTouch een beroep voor bètatesters voor zowel Android als Chrome OS in een speciale blogpost : (zie bron hieronder)

Foto: LumaFusion/Chrome-enzo