26 oktober 2021 |

LG heeft de smartphonebusiness ingeruild voor een nieuw focus op laptops die op Chrome draaien. Chromebooks dus! Dat kan erg interessant worden, want momenteel zijn Acer, Asus, Samsung, HP en Lenovo hierin de regerende partijen. De Windows-loze laptops hebben de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Alleen de coronacrises al zorgde dat de verkopen omhoog schoten: er werden twee keer zoveel Chromebooks verkocht.

Maar nu de tijd van lockdowns voorbij lijkt te zijn lijkt de vraag naar Chromebooks af te nemen. Maar in Amerika is het zogenaamde Emergency Connectivity Fund in het leven geroepen, hiermee komt zo’n 7,17 miljard dollar vrij om onder andere te besteden aan netwerkapparatuur, tablets en laptops. Dit fonds zou wel eens heel voordelig kunnen uitpakken voor Chromebook-leveranciers, en dus nu ook voor LG. Geruchten gaan namelijk de ronde dat het om modelnummer 11TC50Q zou gaan, een Chromebook met Bluetooth 5 maar verder weten we op dit moment nog eigenlijk weinig.

LG maakt verder al televisies, keukenapparatuur, audio-gadgets en meer. Maar ook laptops en PC’s, al zijn die wel wat luxer. Je herkent ze aan de naam Gram. Het wordt dan ook zeker interessant om te zien of deze Chromebook tevens LG’s Gram-branding krijgt? Momenteel zijn alle Gram-laptops van LG dun en licht met Intel-chips (EVO gecertificeerd). Maar het merk maakt ook een paar AMD Ryzen-aangedreven clamshells met LG Ultra PC-branding. De Zuid-Koreaanse fabrikant maakt al sinds 2015 lichtgewicht laptops maar ze zijn in Nederland pas vanaf begin 2021 verkrijgbaar, vooral de luxe ‘Gram’-lijn (Intel/EVO gecertificeerd) versies, met de goedkoopste LG Gram (Windows) laptop vanaf zo’n 1.099 euro.

Een LG Chromebook zou het Chrome OS besturingssysteem van Google dicht bij het punt brengen waar het alom vertegenwoordigd is onder het merendeel van de grotere Amerikaanse pc-merken. Alleen merken zoals Razer, MSI en Microsoft zouden dan nog achterblijven met het brengen van Chrome OS laptops.

De verwachtingen zijn dat LG deze Chromebook gaat onthullen op de CES in Las Vegas van 5 tot 8 januari 2022.