11 september 2021 |

Toen Lenovo zo’n jaar geleden – ofwel aan het begin van de Coronacrisis – de Ideapad Duet Chromebook lanceerde was dat het juiste product op de juiste tijd. Thuiswerken werd de norm en Chromebooks gingen als warme broodjes over de spreekwoordelijke ‘online’ toonbank. De Duet werd dan ook het succes wat Google voor ogen had met de Pixel Slate. Maar ten tijde dat de Slate werd geïntroduceerd, werkte Chrome OS nog slecht in tabletmodus. Ook de prijs van de Slate viel niet in goede aarde, maar met de komst van Lenovo’s IdeaPad Duet Chromebook werden beide tekortkoming opgelost.

Grotere broer van de Duet

Maar nu introduceert Lenovo dus hun tweede Duet, de IdeaPad Duet 5 Chromebook, uiteraard weer een 2-in-1 met afneembaar toetsenbord en een stylus. Maar dit apparaat draait op de Snapdragon 7c Gen 2 van Qualcomm en krijgt een 13,3″-oledscherm met een full-hd-resolutie. Lenovo zegt dat het oledscherm in de Chrome OS-tablet heeft een maximale helderheid van 400cd/m² en kan 100 procent van de DCI-P3-kleurruimte weergeven.

Upgrade onder de Duet moterkap

De IdeaPad Duet 5 Chromebook draait op de Snapdragon 7c Gen 2. Dat is een iets snellere versie van de Snapdragon die Qualcomm in 2019 introduceerde. Het is een ARM processor met twee krachtige Cortex A76-cores en zes zuinige A55-cores. De Duet 5 komt met maximaal 8GB RAM-geheugen en tot 256GB flashopslag.

Compact en lange accuduur

Het apparaat is 7,24mm dik en het gewicht bedraagt 700g. Er zijn vier luidsprekers aanwezig en in de behuizing zit een 42Wh-accu die goed zou zijn voor tot vijftien uur gebruik. Aan weerszijden van de tablet zitten USB-C-poorten en zowel aan de voor- als achterkant zit een camera.

Wat zijn de verschillen?

Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen de oorspronkelijke Duet en de Duet 5.

  • Formaat: 10,1″ vs 13,3″
  • Beeldscherm: IPS (LCD) vs OLED beiden Full HD (1080p)
  • Processor: Mediatek P60 vs Snapdragon 7c Gen 2
  • Prijs: vanaf 250 vs 500? euro

Voorlopig heeft Lenovo nog niet bekend gemaakt wanneer de IdeaPad Duet 5 Chromebook verschijnt in Nederland en België. De 2-in-1 komt in ieder geval wel in oktober in de Verenigde Staten op de markt voor een prijs vanaf 430 dollar. Ik verwacht dat als hij in de Benelux uitkomt, de prijs van het instapmodel in ieder geval niet ver boven de 500 euro zal uitkomen, en hopelijk eronder! 🙂

Foto: Chrome-enzo