Lenovo legt de lat weer iets hoger voor alle budget Chromebooks met deze nieuwste IdeaPad Flex 3i Chromebook.

En dat is heel goed, want de laatste tijd is er relatief veel aandacht voor premium Chromebooks, zoals de Pro- en Gaming-edition modellen. En dat heeft ervoor gezorgd dat budget Chromebooks wat naar de achtergrond zijn verdwenen.

En dat is dan weer jammer, want ik hoor mensen dan ook steeds vaker zeggen dat ze geen Chromebooks meer zien voor een prijsniveau van 300 tot 400 euro, terwijl ze wel graag willen dat deze budgetmodellen aan allerlei nieuwe, premium eisen voldoen. Mensen willen dus eigenlijk voor weinig geld het beste van het beste.

Wel, de Lenovo IdeaPad Flex 3i Chromebook zou hier weleens verandering in kunnen brengen. Dit is de nieuwste budgetvriendelijke Chromebook-telg van Lenovo die in mei 2023 op de markt zal komen. Ik denk dat dit model de standaard voor budget Chromebooks zal verhogen en daarmee de markt ten goede zal veranderen.

Lenovo IdeaPad Flex 3i Chromebook, belangrijkste specs

Een van de belangrijkste verbeteringen van de Flex 3i ten opzichte van zijn voorganger is het scherm. Het scherm is van 11 inch naar 12 inch geupgraded, wat al een grote verbetering is.

Maar het scherm heeft nu ook een resolutie van 1920 x 1200, wat veel beter is dan de 1366 x 768 resolutie van de vorige Flex. En ook een beelscherm-ratio van 16:10 i.p.v. 16:9 bij het oudere model, dat levert niet iets meer effectief beeldscherm-oppervlakte. Het scherm heeft ook een hogere helderheid van 300 nits, en dat is best goed. Dit betekent dat het beter leesbaar is in verschillende lichtomstandigheden.

Het verschil mag er zijn, getuige de voor en na foto’s hier beneden. Oordeel zelf.

Lenovo IdeaPad Flex 3i Chromebook 2023
Lenovo IdeaPad Flex 3i Chromebook (2023)
Lenovo IdeaPad Flex 3i Chromebook oude model
Lenovo IdeaPad Flex 3i (oude model)

Een andere opmerkelijke functie van de Flex 3i is het toetsenbord met achtergrondverlichting. Hoewel dit een optionele functie is, is het wel opmerkelijk dat deze op een laptop in deze prijsklasse te vinden is. Zelfs sommige premium laptops hebben geen achtergrondverlichting, dus het is fijn om te zien dat de Flex 3i dit wel heeft. Het toetsenbord zelf zou vergelijkbaar zijn met het toetsenbord van de vorige Flex, wat al bekend stond om zijn comfort en gebruiksvriendelijkheid.

4GB/8GB RAM
64GB/128GB storage
Intel N100/N200 processor
12.2-inch 1920×1200 IPS 16:10 display (300 nits)
1.25 kg
11.18″ x 8.27″ x 0.72″
12 uur batterijduur
1080p camera
microSD card
1X USB 3.2 Type C
2X USB 3.2 Type A
Headphone/mic jack
HDMI 1.4 port
Wi-Fi 6E
Bluetooth 5.2
Backlit keyboard (optioneel)

Daarnaast heeft de Flex 3i een aantal videoconferentie-functies die normaal gesproken alleen op duurdere Lenovo-apparaten te vinden zijn. Zo heeft de webcam een fysieke privacyklep en is er een aparte mute-knop. Deze functies zullen worden aangevuld door goede speakers, die volgens geruchten hetzelfde zullen zijn als die van de vorige Flex.

Conclusie

Het lijkt dat deze Lenovo IdeaPad Flex 3i Chromebook een uitstekende waarde biedt voor zijn prijsniveau. Het apparaat heeft een aantal functies die normaal gesproken alleen op duurdere laptops te vinden zijn, zoals een groter scherm met hogere resolutie, achtergrondverlichting en een aantal videoconferentie-functies dus!

We kijken uit naar het testen van een productie-unit om te zien hoe het systeem in de praktijk presteert.

Data voor beschikbaarheid in Nederland tot dusver onbekend.

Fotocredits: Lenovo