Google lijkt aan een nieuw design te werken van de Chrome OS app-launcher op Chromebooks. Dinsan van Chrome Story kwam eerder deze week met dat nieuws nadat hij dit had ontdekt via de experimentele chrome://flags binnen het Canary (experimentele) kanaal van Chrome OS.

MacOS vs WindowsOS launcher

Even simpel gezegd, lijkt het erop dat Google over wil stappen van de macOS-stijl naar de meer Windows 10-stijl (zie afbeeldingen hieronder).

macbook macos high sierra launchpad hero
MacOS App-launcher
windows
Windows 10 App-launcher

Oude vs nieuw Chrome OS launcher

Chrome OS heeft momenteel een launcher-ontwerp dat vergelijkbaar is met dat van macOS. Het nieuwe ontwerp lijkt vreemdgenoeg op de oudere/oorspronkelijlke versie de Chrome OS app-launcher. (zie afbeeldingen hieronder)

ChromeOS launcher 1
Chrome OS App-launcher (huidige versie)
new-chromebook-launcher-design
Chrome OS App-launcher (nieuw/test)

De nieuwe launcher lijkt sterk op de app-launcher van Windows 10. Je klikt op de startknop of de Windows-knop om een ​​relaitef klein schermpje te openen waarin je enkele apps ziet en kunt zoeken door de debetreffende app naam in te typen.

Het nieuwe ontwerp van Chrome OS lijkt overigens vreemdgenoeg ook verdacht veel op de oudere/oorspronkelijlke versie van de Chrome OS app-launcher. (zie screenshot daarvan hieronder)

oude chrome os app launcher

productiviteitsexperiment

Opmerkelijk genoeg noemt Google deze nieuwe launcher een productiviteitsexperiment. En dit is overduidelijk een vroege versie van wat uiteindelijk de nieuwe laucher moet gaan worden, maar Google is ongetwijffeld meer plan hiermee. We verwachten dan ook vrijwel zeker een aantal coole nieuwe functies die jouw productiviteit op je Chromebook nog verder kunnen verhogen.

Conclusies

Ik kan zelf eigenlijk weinig voor- en/of nadelen bedenken, alleen dat op grotere schermen (15 of 17″) het kleinere schermpje (ala Windows 10) misschien wel de voorkeur verdient.

Hoe dan ook, het is nu nog te vroeg om te zeggen of dit nieuwe ontwerp een goed idee is of niet. Maar we gaan de verdere ontwikkelingen nauwlettend volgen.

Wat is Chrome Canary?

Chrome’s development proces bestaat uit 4 verschillende “release channels”: Stable, Beta, Dev, en Canary. Maar Canary is het enige Chrome-kanaal dat afzonderlijk wordt geïnstalleerd. Het is ook een betere omgeving voor developers dan andere Chrome-kanalen, omdat het functie heeft zoals: Flags en API’s en bevat alles wat nog niet getest is.