Tijdens CES 2023 heeft HP een nieuwe Chromebook onthuld, de HP Dragonfly Pro Chromebook. En ja, hoe moet ik het zeggen: deze Dragonfly Pro is dus eigenlijk de consumenten uitvoering van de HP Elite Dragonfly Chromebook die verleden jaar al op de markt kwam, maar die vooral voor Enterprise bedoeld was, Pro dus eigenlijk. Een beetje verwarrend allemaal, maar dan stop ik verder met klagen – want deze nieuwe HP Dragonfly Pro Chromebook is een fantastische Chromebook die we hopelijk ook in de Nederlandse online/winkelschappen gaan zien.

HP Dragonfly Pro Chromebook
HP dragonfly Pro Chromebook 2023

En ondanks dat dit dus geen Enterprise-Chromebook is, richt HP zich vooral op zakelijk freelancers en digitale content creators die inmiddels steeds vaker hun weg vinden naar het online ecosysteem van Google.

Als je opzoek bent naar een premium middenklasser, tegen een veel aantrekkelijkere prijs, lees dan ook even mijn review over de HP Chromebook x360 13b.

Specs…, zwart of wit!?

Het chassis, gemaakt is van gerecycled magnesium en aluminium en verkrijgbaar in wit of zwart. De HP Dragonfly Pro Chromebook krijgt een 12th Generation Intel Core i5-1235U processor met geïntegreerde grafische kaart. De 15-watt CPU wordt ondersteund door 16GB werkgeheugen en een 256GB NVMe solid-state drive.

Daarmee zijn we klaar met de specs, dit is wat HP nodig acht voor een Chromebook zoals deze, verder geen opties of keuze. Alleen dan even kiezen uit een zwarte of een witte uitvoering.

hp dragonfly pro series
HP Dragonfly Pro Chromebook in Ceramic White of Sparkling Black

Ceramic White of Sparkling Black, ook Google was net iets inventiever met z’n namen bij de Pixelbook Go (just black & not pink) maar vooruit maar weer! :)

Minimalist

Als het gaat om poorten, biedt de Chromebook slechts vier USB4 Type-C poorten met Thunderbolt 4 ondersteuning, twee aan elke kant van de laptop. Thats it!

HP Dragonfly Pro Chromebook 4x usb c
HP Dragonfly Pro 2×2 USB4 Type-C poorten

Dit zorgt voor ondersteuning voor accessoires en opladen, hoewel je afhankelijk van je (accessoires) setup je misschien een adapter nodig zult hebben.

De draadloze verbindingen zijn up-to-date met Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.2. Volgens HP beschikt de Dragonfly Pro Chromebook over een 8-megapixel webcam die zou moeten inblinken bij al je videomeetings.

Oh ja, voor ik het vergeet – deze HP Dragonfly Pro Chromebook is GEEN 2-in-1, dus gewoon een clamshell laptop. Wel touchscreen, en dat laatste vind ik persoonlijk belangrijker dan het 2-in-1 aspect. Want de laatste keer dat ik mijn 2-in-1 Chromebook heb dubbelgeklapt om als tablet te gebruiken kan ik me niet eens meer herinneren.

Wat dat betreft spreekt deze Dragonfly Pro, de minimalist in mij aan.

HP Dragonfly Pro Chromebook heeft het licht gezien!

Het bedrijf beweert ook dat het 14-inch IPS touchscreen van de laptop het helderste is dat we tot nu toe hebben gezien op een Chromebook, met een luminantie van maximaal 1.200 nits en het tonen van 100% van het sRGB kleurbereik.

HP Dragonfly Pro Chromebook 1200 nits
met 1200 nits heb je dit probleem niet meer! :)

Het scherm biedt een resolutie van 2.560 bij 1.600 pixels.

Eerste maintstream Chromebook met RGB toetsenbord

Het is de eerste mainstream (lees: niet Gaming) Chromebook met een RGB-verlicht toetsenbord, zoals we dat inmiddels ook kennen van de gaming laptops en cloud gaming Chromebooks.

HP dragonfly Pro Chromebook RGB
HP Dragonfly Pro Chromebook RGB keyboard

En er is iets aan het toetsenbord van de Dragonfly Pro waardoor we het scherm nog meer gaan waarderen: het RGB-verlichte toetsenbord is afgestemd op de primaire schermkleur. Recentelijk waren gaming Chromebooks van Acer, Asus en Lenovo de eersten met een RGB-toetsenbord, maar de HP is de eerste mainstream of gerichte op productiviteit Chromebook die er één heeft.

Beschikbaarheid

HP Benelux heeft aan ons bevestigd dat de HP Dragonfly Pro Chromebook voorlopig niet beschikbaar zal zijn in Nederland en België.

In een officiële reactie op 16 mei 2023 stelt HP Benelux: “De HP Pro Dragonfly Chromebook is enkel verkrijgbaar in de VS. We hebben momenteel geen plannen om deze toe te voegen aan ons Benelux-portfolio, dat al een breed scala aan Chromebooks biedt voor de consumentenmarkt, het onderwijs en de zakelijke sector. De HP Elite Dragonfly Chromebook, een premium model, is volop configureerbaar en vanaf 1100 euro beschikbaar. HP Benelux meent hiermee een portfolio te hebben dat inspeelt op de marktbehoefte.”

Ik ben zeker niet de eerste om te betwisten dat HP Benelux een divers aanbod aan Chromebooks heeft. Echter, het is teleurstellend dat de HP Dragonfly Pro Chromebook niet wordt gelanceerd in de Benelux.

Dit model, specifiek gericht op freelancers en digitale contentmakers, had een verfrissende toevoeging kunnen zijn aan het huidige, voornamelijk op onderwijs en bedrijfsleven gerichte aanbod. Naar mijn mening zou deze Chromebook samen met de HP Chromebase 22 een serieuze concurrent voor Apple’s iMac en MacBook kunnen vormen. Ik besef dat dit een gewaagde uitspraak is, maar als je openstaat voor het ChromeOS/Android-ecosysteem, zijn de mogelijkheden bijna eindeloos.

Ik hoop dat HP Benelux zich in de toekomst bedenkt en deze intrigerende machine alsnog op de markt brengt voor de tech-liefhebbers onder ons. Tot die tijd blijven we met interesse volgen wat HP te bieden heeft.