HP blijft grenzen verleggen als het gaat om het aanbieden van verschillende opties op de Chromebook-markt. En jongens, ze hebben iets opwindends voor ons in petto met de HP Chromebook x360 13b! Deze stoere en o zo elegante jongen heeft het stijlvolle x360-ontwerp, waardoor het die handige omklapbaarheid krijgt die inmiddels kenmerkend is voor Chromebooks. Maar wat echt nieuw is, is dat hij wordt aangedreven door de nieuwste MediaTek Kompanio 1200-processor. Hiermee is deze HP Chromebook x360 13b de allereerste Kompanio-aangedreven Chromebook op de Nederlandse markt.

MediaTek laat hiermee zien dat het ze menens is in de wereld van Chromebooks. Dat zal Intel en AMD ongetwijfeld een bittere pil zijn om te slikken.
- MediaTek Kompanio 1200 chip
- NVMe SSD interne opslag, 256GB
- Aluminium cover
- Ingebouwde privacy shutter
- Wobbelige behuizing
- Vrij stugge scharnier
- Geen vingerdrukscanner
Prijs en beschikbaarheid
De HP Chromebook x360 13b verscheen in oktober 2022 voor het eerst op de website van HP. Wat deze Chromebook onderscheidt van vergelijkbaar geprijsde alternatieven, is het feit dat hij wordt aangedreven door MediaTek’s Kompanio 1200-chipset, of kortweg de K1200.
In de meeste Amerikaanse reviews en YouTube-video’s die je op het internet vindt over de HP Chromebook x360 13b, wordt er gesproken over verschillende configuraties. Echter, in de Nederlandse (web)winkels is vooral de versie met 8GB RAM en 256GB interne opslag beschikbaar. Naar mijn mening is dit een uitstekende keuze, samen met de K1200 die deze machine best krachtig maakt. Bovendien is deze versie die nu in de Nederlandse web/winkels verkrijgbaar is, standaard voorzien van een verlicht toetsenbord.
Al met al maakt dit de HP Chromebook x360 13b een tamelijk ‘premium’ middenklasser voor als jij op zoek bent naar een nieuwe Chromebook. Voor zo’n 500 euro kun je deze 1,34 kilo-knaller echt niet weglaten van jouw shortlist.
Hieronder heb ik een aantal webwinkels voor je geselecteerd waar de HP Chromebook x360 13b o.a. verkrijgbaar is.
De officiële versie, zoals HP die ook zelf op hun website aanbiedt, is de …ca0250nd. Bij Coolblue is het gebruikelijk dat ze bepaalde laptops of Chromebooks grootschalig inkopen met kleine, vaak verwaarloosbare wijzigingen in specificaties, wat resulteert in een iets ander artikelnummer aan het einde, in dit geval dus …ca0250nd.
Specs
De onderstaande afbeelding die HP zelf heeft staan op hun website, geeft een goede samenvatting van wat de HP Chromebook x360 13b allemaal te bieden heeft.

- Beeldscherm: 13,3 inch / 1920 x 1080 (FHD)
- Beeldscherm ratio 16:9
- Beeldschermhelderheid: 250 nits
- Processor: MediaTek Kompanio 1200
- Geheugen: 8GB RAM
- Interne opslagruimte: 256GB NVMe SSD
- Connectiviteit: Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6
- MicroSD-card: Ja
- HP Wide Vision 720p HD-camera (privacy switch)
- Poorten: 2x USB-C, 1x USB-A, 1x 3.5mm audio combo-aansluiting
- Extra functies: Dubbele luidsprekers Bang & Olufsen (met HP Audio Boost), verlicht toetsenbord, 360-graden ontwerp, USI-stylus ondersteuning (niet inbegrepen)
- Batterij: 2-cellige, 47Wh, tot 16 uur batterijduur, 50% opladen in 45 minuten
- Afmetingen: 308,1 x 208,8 x 16,7 mm (31 x 21 x 1,7 cm)
- Gewicht: 1,34 kg
Ontwerp en specificaties
In tegenstelling tot de eerde uitgebrachte HP Elite Dragonfly Chromebook is er niet echt veel bijzonders aan het algehele ontwerp van de HP Chromebook x360 13b. De behuizing is gemaakt van een combinatie van aluminium, oceaanplastic en gerecycled plastic. De enigszins zijdezachte (gezandstraalde) afwerking van de aluminium deksel ziet er mooi uit en voelt comfortabel aan, maar je zult dus wel binnen de kortste keren vingerafdrukken op de behuizing zien.
De onderkant van het chassis is helemaal van plastic, dus daar is praktisch geen metalen ondersteuning aanwezig. Het is daardoor buigbaar, te veel flexibiliteit en dat vind ik niet prettig. De bovenkant heeft een aluminium klep, dus dat voelt stevig aan en als het dicht is, en in tabletmodus voelt het ook solide aan. Maar in de traditionele (geopende) laptop stand, wil je deze Chromebook op kunnen pakken aan de zijkant en ermee rondlopen. Ik zou dan ook echt graag zien dat, als fabrikanten geen aluminium aan de onderkant willen gebruiken, ze het tenminste versterken zodat het niet zoveel flex heeft. Ik bedoel, als ik deze Chromebook met een hand oppak, dan kun je de trackpad horen klikken, zelfs bij het minste geringste beetje beweging. Hier is zeker ruimte voor verbetering.
Display en webcam
Bij het openen van de HP Chromebook x360 13b valt op dat HP gebruik maakt van een vrij standaard 13,3-inch display, met een beeldverhouding van 16:9.
Een maximale schermhelderheid van 250 nits lijkt tegenwoordig zo’n beetje synoniem te zijn voor HP consumenten Chromebooks. Ik zal je mijn klaagzang besparen, maar ik hoop toch echt dat HP snel overgaat op minimaal 300 nits displays, zeker bij touchscreen Chromebooks. Het scherm heeft wel een glanzende afwerking, wat er in ieder geval beter uitziet dan de meeste Chromebooks met 250-net en een mat scherm.
Boven in de schermrand bevindt zich een 720p webcam, omringd door een fysieke privacy-sluiter (Webcam Kill Switch), een prettige future die we steeds vaker zien bij nieuwere laptops en Chromebooks.

En last but not least, als je midden in een video-call zit, kun je met een druk op een speciaal toegewezen toetst onmiddellijk je microfoon uitschakelen/muten.
Poorten/aansluitingen
Bij de selectie van poorten is er alles wat je zou verwachten, met USB-C-poorten aan beide zijden. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe fijn dat is, pluspunten dus! Maar verder is er ook een USB-A-poort, en YES! ook een HDMI. En iets wat tegenwoordig ook niet altijd meer vanzelfsprekend is, een 3.5mm audio jack, handig als als je even lekker relax op de bank wil genieten, maar je huisgenoten niet mee willen genieten.
En last but not least, als de interne 256GB van deze HP Chromebook x360 13b niet voldoende is voor jouw, kun je gewoon een microSD-kaart plaatsen. Maar geloof mij nou maar, de meeste mensen zijn met een Chromebook voorzien van 256GB wel even klaar voor de komende jaren.
Krachtpatser of niet?
De Kompanio 1200 processor waar de HP Chromebook x360 13b mee is uitgerust is niet het vlaggenschip is van MediaTek. Die titel is gereserveerd voor de Kompanio 1380, die o.a. te vinden is in Acer’s Chromebook Spin 513 (USA uitvoering) die in Nederland is uitgevoerd met een Qualcomm Snapdragon 7c processor. In Nederland lijkt dit dus vooralsnog de enige Chromebook en dus uitgerust met de zwaarste Kompanio chip.
Maar goed, laten we dus eens kijken naar de benchmarks van de HP Chromebook x360 13b. Ik heb een simpele Octane 2.0 test gedraaid en kwam een Octane score van 38145. Om je een idee te geven, dit ligt in dezelfde lijn van performance van een Intel Core i3, 10e generatie of een 8e generatie i5. Best een aardige krachtpatser, zeker voor een Chromebook en in een mooi jasje en een relatief zacht prijsje.
Oh ja, op de Nederlandse markt hebben we praktisch gezien één model om uit te kiezen. Maar hé, dat ene model heeft wel een verlicht toetsenbord, 8GB RAM en een vette 256GB NVMe SSD interne opslag. Samen met de Kompanio 1200 maakt dat deze Chromebook toch wel degelijk semi-premium. Vooral die NVMe SSD, is van het snellere en betere type opslag, in tegenstelling tot die eMMC-(flash)opslag waar de meeste budget- en middenklasse Chromebooks mee zijn uitgerust.
Dus maak je geen zorgen omdat deze Chromebook een MediaTek-processor heeft. Die dagen waarop MediaTek bleef steken met een miezerige Octane Score van rond de 1000 (M8173C), zijn allang voorbij.
Linux, Steam & Gaming?
Doordat deze HP Chromebook x360 13b wordt aangedreven door een ARM-processor, is Linux niet echt een optie en Steam-games dus helaas ook niet. Op de HP-website zag ik dat ze deze Chromebook specifiek adverteerden met 1 maand gratis GeForce. Hoewel dat zeker een optie is (net als Xbox Game Pass), wil ik je er wel op wijzen dat dit geen specifieke Gaming Chromebook is.

Houd er o.a. rekening mee dat deze 13b weliswaar een backlit keyboard heeft (maar geen RGB), geen anti ghosting toetsenbord, en “beperkt” tot een 60Hz-scherm, dus je gameplay zal waarschijnlijk niet zo soepel zijn als op bijvoorbeeld een van de nieuwe gaming-Chromebooks.
Speakers
Ik ben persoonlijk erg enthousiast over de geluidskwaliteit van de luidsprekers van de HP Chromebook x360 13b, hoewel niet iedereen het met me eens is. Maar zolang je de 13b op een hard en vlak oppervlak plaatst, functioneren zowel gesproken woord als muziek luid en duidelijk. Dit komt door het gebruik van zogenaamde “downward firing” speakers van Bang & Olufsen en HP’s Audio Boost. Hoewel andere Chromebooks, zoals HP’s Elite Dragonfly, een nog beter geluid hebben, vind ik dat de ‘downward firing’ klankkanonnen van de 13b voldoen. Zelfs in tent-modus, bijvoorbeeld wanneer je een film wilt kijken, bieden de speakers een uitstekende geluidsweergave.

Dat gezegd hebbende, als je een laptop met ‘downward firing’ speakers op een zachte ondergrond plaatst, zoals je schoot op de bank, wordt het geluid dof en dat is niet echt prettig.
Batterijduur
Wat betreft de batterijduur is dit een van de belangrijkste redenen waarom Chromebooks die worden aangedreven door mobiele processors zo populair zijn. De HP Chromebook x360 13b heeft wat dat betreft voldoende kracht en daardoor zal je niet al na een paar uur naar een oplader hoeven te grijpen.
Volgens HP gaat de batterij van deze Chromebook tot wel 16 uur mee op één lading. En ik kan je melden dat ik behoorlijk dicht bij deze claim ben gekomen. Hoewel het mij nog niet gelukt is om de volledige 16 uur te halen, gaat de 13b gemakkelijk een paar dagen mee bij gemiddeld gebruik.
En wat ik echt een verademing vind bij dit soort mobiele processors, is het feit dat als je je Chromebook ‘even’ uit of zelfs op standby zet, je na een paar dagen gewoon nog steeds dezelfde batterijcapaciteit als toen je hem achterliet.
Bovendien heeft HP snelladen geïmplementeerd in de HP Chromebook x360 13b, waardoor je in slechts 45 minuten een oplading van 50% kunt krijgen. Het bedrijf levert zelfs een 45W USB-C-lader en kabel mee in de doos, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het vinden ervan.
Conclusies
In plaats van me zorgen te maken over het installeren van Linux-apps of proberen Steam-games aan de praat te krijgen, is de HP Chromebook x360 13b gewoon een apparaat om dingen gedaan te krijgen. Het dient een specifiek doel en heeft meer dan genoeg kracht (Dankzij MediaTek’s Kompanio 1200, 8GB RAM en 256GB NVMe-SSD interne opslag) om een hoop Chrome-tabbladen en (Android) apps aan te kunnen.
Hoewel het misschien niet het beste of helderste scherm heeft, is het voldoende voor de meeste situaties. Het helpt ook dat ik geen problemen ben tegengekomen bij het gebruik van een USI-stylus om mijn boodschappenlijstje te schrijven of notities te maken tijdens een vergadering. En oh ja, ik heb het eigenlijk nog niet eens gehad over de connectiviteit, maar dat zit met z’n Bluetooth 5.2 en Wi-Fi 6 ook wel snor.
Mijn aller grootse bezwaar was eigenlijk dat ik hem nogal wobbelig vond vanwege de plastic onder-behuizing, ondanks de aluminium cover. Andere kleine tegenvallers, zoals geen vingerafdrukscanner, zie ik door de vingers 🙂 Dit is een Chromebook waarvan de AUE-datum pas in 2030 verloopt, dus ik schat in dat deze Chromebook nog veel mensen gelukkig gaat maken in de komende jaren.
Hoe dan ook, hier is mijn eindoordeel: De afgelopen weken was deze HP Chromebook x360 13b mijn trouwe metgezel die ik elke keer enthousiast mee nam zodra ik het huis uitging. Hij is bliksemsnel, verbluffend licht en ziet er gewoonweg chic uit!
Hier is een YouTube short die ik van deze HP Chromebook x360 13b heb gemaakt.
Foto credits: HP