Google Stadia, de gamestreamdienst van Google komt op 19 november uit. Met Google Stadia kun je voortaan grote hitgames zoals Red Dead Redemption en Destiny 2 spelen op je Chromebook.
Wat weten we inmiddels!?
Google Stadia werd in maart al aangekondigd en gaf aan dat de dienst in november van start zou gaan.
Inmiddels is de releasedatum bekend; Stadia gaat op 19 november om 17.00 uur Nederlandse tijd live.
Met Google Stadia kun je overal de nieuwste games te spelen. Dus ook op kantoor, in de trein en op het vliegveld.
De spellen worden als het ware gestreamd vanaf een datacentrum van Google. Dat datacentrum heeft meer kracht per gebruiker dan bijvoorbeeld een gemiddele Windows gamings laptop, PS4 Pro of een Xbox One.
De tijd dat je zware (dure) gaming laptops nodig had met NVIDIA GeForce GTX video kaarten en Terabytes aan HDD geheugen zijn voorbij. In plaats daarvan kan je dus voortaan gewoon alles hitgames spelen op je Chromebook met Google Stadia.
Wat nou, op een Chromebook kan je niet gamen?
Bij de lancering van de dienst moet het mogelijk zijn om games in 4K-resolutie met 60 beelden per seconde te spelen. Wel heb je hiervoor een snelle internetverbinding nodig en een Pro abonement. Maar je kunt ook gewoon normaal HD spelen, zonder abonement.
Bij de release van Stadia op 19 November kunnen de eerste gebruikers onder andere Red Dead Redemption 2, Destiny 2 en Mortal Kombat 11 spelen. Ook games als Doom, Assassin’s Creed Odyssey, Borderlands 3 en Metro Exodus zullen op Stadia uitkomen.
In 2020 komen er meer grote titels naar het platform, waaronder Doom Eternal, Watch Dogs Legion en Cyberpunk 2077.
Kun je Google Stadia spelen op een Chromebook?
Ja, Google Stadia werkt op een Chromebook, zelfs op de low-end / budget modellen. Google wil simpelweg dat Stadia bereikbaar is voor iedereen.
Is dan er echt geen adderte onder het gras?
Nee, niet volgens Google. Stadia moet kunnen werken met ieder model Chromebook. Zelfs als jij een oud model hebt of een recent model van 200 euro, het moet gewoon kunnen werken.
Game where you want, when you want
Heb ik speciale software nodig?
Nee, gewoon een Chromebook met Chrome OS en de Stadia streamservice. Het lijkt echt op dat je verder niets hoeft te downloaden om je favoriete games te kunnen spelen.
Waar is streaming kwalitiet dan van afhankelijk?
In plaats dat jouw hardware (processor, videokaart, etc.) de kwalitieit van de speelrevaring bepaalt, vertrouwt Stadia vooral op je internetverbinding en Google’s servers die al het zware werk doen. Zo lang je een snelle en stabiele internetverbinding hebt, kun je gewoon de aller zwaarste hitgames spelen op iedere willekeurige chromebook.
Wat is de beste Chromebook voor Google Stadia?
Het is aan de andere kant ook niet zo dat het helemaal niets uitmaakt op wat voor Chromebook je gaat gamen . Google’s recent gelanceerde Pixelbook GO zet wat dat betreft de standaard voor waar een Chromebook aan moet voldoen om met de beste beleving, high-end games te spelen via Stadia.
Pixelbook GO, blueprint voor online gaming!
Google’s Pixelbook is verkrijgbaar in verschillende varianten, maar de meest uitgebreide versie heeft een 13,3″ – 4K Ultra HD Molecular Display en een Intel Core i7 processor met 16GB RAM. Dat is knap aan de ruime kant voor een Chromebook. Maar dat geeft je dan ook wel de ultieme gaming Chromebook in combinatie met Google Stadia Pro.
Het 16:9 beeld ratio-aspect en de headphone jack (niet zo vanzelfsprekend meer tegenwoordig) dragen ook bij aan het concept voor ‘on the GO’-gaming!
Het lijkt dat de lancering van Google’s Pixelbook GO en het LIVE gaan van Google Stadia, marketing-technisch wellicht niet helemaal los staan van elkaar. Voor de oplettende lezer, GO kan ook nog eens staan voor Gaming Online. Toeval?, Hmm… 🙂
Hoe snel moet je internet zijn voor Google Stadia?
Volgens Google werkt Stadia al met een downloadsnelheid van 10 Mbps en een uploadsnelheid van 1 Mbps. Daarmee kun je in full hd streamen. Voor een goed 4K-beleving adviseert Google een downloadsnelheid van minstens 35 Mbps aan.
Even ter vergelijking: zelfs bij de goedkoopste internetabonnementen van KPN of Ziggo krijg je vaak al een bundel van 50/5 Mbps. Heb je thuis glasvezel, dan kan de snelheid oplopen tot zelfs 500 Mbps beide kanten op. In Nederland kan je Stadia dus zonder problemen gebruiken.
Gratis games of niet?
Aanvankelijk dachten veel mensen dat je met een Google’s Stadia Pro-abonement – net zoiets als bij Netflix – een ongelimeteerd aanbod kreeg van games. Maar dat… is dus niet helemaal het geval.
Zelfs als je een betaald abonnement hebt op Stadia Pro is slechts een selectie van alle games is gratis speelbaar. Dus voor de meeste games zul je los moeten betalen. Maar als je je Pro abonnement opzegt, blijven de games die je los gekocht hebt wel altijd van jou. Je kunt ze dan (ook zonder abonement) op een lagere, maar nog steeds ‘full hd-resolutie’ blijven spelen.
Je ziet zo hier en daar nog wel wat ophef over deze feite, maar eerlijk gezegd snap ik dat zelf niet zo goed. Xbox Game Pass van Microsoft werkt nagenoeg hetzelfde. Voor 10 euro per maand krijg je toegang tot de oudere games, maar voor de nieuwe spellen betaal je ook gewoon los.
Hoe dan ook, ik kijk zelf uit naar 19 November, we gaan het allemaal wel zien en beleven.
Happy Chromebook Gaming met Google Stadia! 🙂