27 augustus 2023: LaCrOS is een project waar Google al ruim twee jaar aan werkt. De naam staat voor “Linux and ChromeOS”, waarbij “CrOS” de term is die het interne Chrome-team bij Google gebruikt om naar ChromeOS te verwijzen.

Het hoofddoel van LaCrOS is om de Chrome-browser te ontkoppelen van ChromeOS. Dit is een behoorlijke uitdaging, omdat ChromeOS en de Chrome-browser nauw met elkaar verbonden zijn. Toen Google ChromeOS lanceerde, was het in feite niets meer dan een webbrowser. In de loop der jaren is het systeem echter veelzijdiger geworden, met een desktop-omgeving, web-apps, Android-apps en Linux-apps.

chrome-os_2009_app-launcher
ChromeOS 1 = Chrome-browser (2009)
chrome-os_aura-app-launcher
ChromeOS 19 (Aura-update) in2012

Wat in de loop der jaren wel constant is gebleven, is de nauwe relatie tussen Chrome (de browser) en ChromeOS (het besturingssysteem).

ChromeOS 72 2019
ChromeOS 72 in 2019
ChromeOS 116 2023
ChromeOS 116 (LaCrOS-update) 2023

Veel functionaliteiten van ChromeOS zijn sterk afhankelijk van specifieke versies van de Chrome-browser. En dat leidt tot een probleem. Terwijl Chrome op Windows, Linux en macOS wekelijkse updates krijgt, is het updaten van Chrome op een Chromebook gecompliceerd vanwege deze sterke verwevenheid. Google werkt nu aan het losmaken van deze twee elementen, zodat Chrome op Chromebooks net zo makkelijk kan worden geüpdatet als op andere platforms.

Google heeft in de afgelopen jaren hard gewerkt aan het losmaken van deze twee elementen, zodat Chrome op Chromebooks net zo makkelijk kan worden geüpdatet als op andere platforms. Met de release van ChromeOS versie 116 is Google nu klaar om LaCrOS breder uit te rollen. Deze update is minstens zo belangrijk als de Aura-update uit 2012, die ChromeOS een nieuw uiterlijk en nieuwe functies gaf.

Voor veel mensen zal deze update onopgemerkt voorbijgaan. Maar voor wie de ontwikkelingen rondom ChromeOS en Chromebooks heeft gevolgd, is het een historische gebeurtenis.

📃 Kanttekening:
Soms krijg ik de vraag waarom ik “LaCrOS” met specifieke hoofd- en kleine letters schrijf. Wel, dat heeft alles te maken met het aantrekkelijke uiterlijk ervan. Dus ja, het is een marketingkeuze! Maar laten we heel duidelijk zijn, “LaCrOS” is, zoals eerder vermeld, slechts een tijdelijke naam en zal uiteindelijk gewoon de Chrome-webbrowser blijven. Als je online verschillende blogs leest, merk je misschien dat de naam op verschillende manieren wordt geschreven, zoals “LACROS,” “LaCrOS,” “LaCROS,” of “LaCros.” De enige officiële informatie die je van Google zelf kunt vinden, staat op chromium.googlesource.com en daar schrijven ze gewoon “Lacros.” Ze verklaren: “De naam komt voort uit Linux And ChRome OS,” en dit zou inderdaad leiden tot de afkorting in slechts hoofdletters, namelijk “LACROS.

René, onze raadgevende ambassadeur van de kennisbank op deze website, heeft een uitgebreider artikel geschreven “Lacros, wat is het en hoe werkt het?“. René houdt van die academische precisie, dus hij hanteert consequent de term ‘Lacros’. Zo zie je gelijk wie de serieuze, academische benadering heeft, en wie gewoon graag speelt met letters en marketingtrucjes! 😉

Fotocredits: Thumbnail gemaakt in Canva + screenshots