Google-One

Google One, de nieuwe Google Drive?

Sinds Januarie 2018 is Google’s nieuwe betaalde opslagdienst eindelijk ook in Nederland beschikbaar. De betaalde versie van Google Drive verdwijnt hiermee en maakt plaats voor Google One. Online je bestanden en foto’s opslaan bij Google is hiermee nog interesanter geworden.

Wat is Google One nou eigenlijk precies?

Toegegeven, het was allemaal een beetje rommelig geworden. Google Drive, Google Drive for Works, Google Drive for Education, Google Apps, Google Docs, Google Apps for Work.

Lang verhaal kort, het merendeel van deze diensten (grotendeels aanwezig vanaf medio 2012) hebben plaats gemaakt (of gaan binnenkort plaats maken) voor Google Suite en Google One. Dit zijn de nieuwe, meer profesionele (betaalde) kantoor- en  ruimteopslag diensten van Google.

Met Google One betaal je een vast maandelijks bedrag om de opslagruimte van al je Google-diensten te upgraden. Of je nou veel mails ontvangt of video’s in hoge resolutie wil opslaan, beide kun je straks kwijt bij deze nieuwe ruimteopslagdienst van google met abbonement van 100GB to 30TB.

Verder heeft Google One overigens ook nog een aantal extra’s die je niet krijgt bij de Gratis Google Drive versie. Een daar van is de zogendaamde Google-Experts, een soort klantenservice die je 24/7 kunt bereiken voor vragen over Google producten.

En als extra bonus ontvang je nog wat extra voordelen zoals Google Play-tegoed, speciale hotelprijzen en andere nuttige zaken. Dat is Google’s manier om je te bedanken voor het gebruiken van hun diensten.

Wat is Google-experts?

Zie dit als een soort klantenservice, met experts die je 24/7 kunt bereiken voor vragen over Google producten. Met één click krijg je rechtstreeks toegang tot mensen die vloeiend ‘Googles’ spreken.

Welke soorten vragen kunnen Google-experts beantwoorden?

Google-experts zijn mensen die door Google zijn opgeleid om vragen over Google-producten en -diensten te beantwoorden. Of je nu een per ongeluk verwijderd bestand wilt herstellen of wilt weten hoe je Gmail moet gebruiken als je offline bent, de experts van Google staan graag voor je klaar. Met slechts één click kom je in contact met een Google-expert, rechtstreeks via de website of middels een van de apps.

Opslagruimte delen met famile

Je kunt Google One zonder extra kosten met vijf gezinsleden delen (dus zes in totaal met jou erbij). Wanneer je een nieuwe gezinsgroep maakt, kun je andere gezinsleden toevoegen of verwijderen.

google one familie delen

Als je al lid bent van een gezinsgroep op Google, kun je je Google One-abonnement delen met de andere leden van deze groep. Meer informatie over je Google One-lidmaatschap delen.

De gezinsleden maken gezamenlijk gebruik van de opslagruimte die bij je Google One-abonnement hoort. Maar je gezinsgroep kan niet zien wat je opslaat, tenzij je het specifiek met hen deelt vanuit Google Drive, Gmail of Google Foto’s.

Alle gezinsleden kunnen ook ondersteuning van Google-experts krijgen en gebruikmaken van de ledenvoordelen. In sommige gevallen gaan voordelen naar het eerste gezinslid dat ze claimt. Google-experts is overigens niet beschikbaar voor accounts die worden beheerd door ouders.

[btn url=”https://chromebookenzo.nl/gezinsvriendelijke-zoekresultaten-in-google-zoeken/” text_color=”#ffffff” bg_color=”#ff4100″ icon=”fa-link” icon_position=”start” size=”14″ id=”” target=””]lees ook: Hoe laat je jonge kinderen veilig internetten[/btn]

Je kunt niet zelf bepalen hoeveel gigabytes opslagruimte elk lid van de gezinsgroep krijgt. Maar vergeet niet dat leden van de gezinsgroep ieder al 15 GB gratis opslagruimte in hun Google-account hebben. De gedeelde opslagruimte van Google One wordt pas gebruikt als deze 15 GB vol is.

Verdwijnt Google Drive dan niet?

Als jij gebruik blijft maken van een van de Gratis Google Drive versies, dan verdwijnt Google Drive dus niet! Alles blijft dan gewoon bij het oude.

Maar feitelijk is Google One, niet meer dan gewoon de betaalde versie van Google Drive! Als je nu naar Google Drive gaat, en je hebt meer dan 15 GB nodig – dan ga je vanzelf naar de Upgrade voor Google One.

 • Ieder bestaand of nieuw Google-account heeft/krijgt 15 GB gratis opslagruimte
 • En bij aanschaf van de meeste Chromebooks kun je 100GB gratis opslagruimte opeisen, hetzij voor 1 of 2 jaar;
  • Ontvang 2 jaar lang Google Drive met 100 GB opslagruimte bij aankoop van een nieuwe Chromebook;
  • Of ontvang 1 jaar lang Google One met 100 GB opslagruimte en andere exclusieve voordelen

Maar sec alleen de betaalde Drive-abonnementen worden automatisch omgezet naar Google One.

Hoe stap je over op Google One?

Als je gebruik wil maken van Google One, dan kan je alsvolgt upgraden;

 • Als je reeds betaalt voor een Drive-abonnement, dan wordt je automatisch gratis geüpgraded naar Google One
 • Anders kun je via je huidige google account, je gratis opslagruimte omzetten (upgraden) naar een van de Google One abbonementen
 • Als je nog geen google account heb, ga dan naar lid worden van Google One.

Wat kost het?

Je hebt al een abonnement vanaf 1,99 per maand. Daarvoor krijg je 100GB opslagruimte. Even ter vergelijk, dat is minder als een Caffè Latte bij de Starbucks. Bij een jaarabbobnement, wat natuurlijk veel logischer is – betaal je zelfs 20 euro/jaar. Dat is dus nog eens 2 maanden gratis!

google one prijzen

Zie hieronder een volledig overzicht inclusief wat anders is tov het oude Google Drive prijsplan.

 • 15 GB: Gratis!
 • 100 GB: € 2/mnd
 • 200 GB: € 3/mnd (Nieuw! voorheen geen optie)
 • 2 TB: € 10/mnd (voorheen kreeg je slechts 1 TB voor 9,99)
 • 10 TB: € 100/mnd
 • 20 TB: € 200/mnd
 • 30 TB: € 300/mnd

Je hebt dus meer opties en je krijgt nu 2 ipv 1TB voor dezelfde prijs.

Vanaf 100 GB behouden alle Google-accounts ook de 15 GB gratis opslagruimte.

En nog een keer voor de duidelijkheid, als je gebruik blijft maken van een van de gratis opslagruimtes, dan blijf je werken via Google Drive.

Hoeveel gebruikers heeft Google One?

Google One (voorheen Google Drive dus) heeft in 2018 ca. 1 Miljard actieve gebruikers per maand. In 2014 was dat nog zo’n 240 miljoen gebruikers. Andere Google-producten met meer dan een miljard gebruikers zijn de zoekservice van het bedrijf, Gmail, Google Maps, YouTube, Chrome, de Google Play Store en Android. Google Drive is oorspronkelijk in 2012 geïntroduceerd, wat betekent dat het in iets meer dan zes jaar een miljard gebruikers heeft vergaard – helelmaal niet slecht!

Conclusies

Maar goed…, is Google One nu dus de nieuwe Google Drive, nou… ja en nee.

Ja het is de nieuwe Google Drive voor de betaalde versies.  Als je al betaalt voor een Google Drive-abonnement, dan wordt je automatisch gratis geüpgraded naar de nieuwe versie. Of anders kun je via je huidige google account, je gratis opslagruimte omzetten (upgraden) naar een van de betaalde abbonementen, varierend tussen de 2 euro per maand voor 100 gigbytes tot 300 euro per maand voor 30 Tigabytes.

Nee het is niet de nieuwe Google Drive voor de Gratis versies. Als jij gebruik blijft maken van een van de gratis versies, dan blijf je werken via je oude vertrouwde Google Drive. Ik werk zelf met via Google account met de gratis opslag waarvan 5GB gebruikt van de 15GB in naar ik schat de afgelopen 10 jaar. Ik ben dan ook niet bepaald het Tigabyte-type, ik werk met gecomprimeerde foto’s via Google photo’s en dat werkt prima voor mij.

Maar als jij wel, net als heel veel mensen trouwens, grote bestanden en heel veel hoge resolutie foto’s en video’s wil bewaren, dan is Google One op dit moment echt een van de beste opties. Zeker als je op een Chromebook of Chromebox werkt.

Even kort samengevat, met Google One kun je:

 • meer opslagruimte gebruiken in Google Drive, Gmail en Google Foto’s,
 • bellen of chatten met experts die vragen over Google-producten en -services kunnen beantwoorden,
 • extra voordelen zoals zoals Google Play-tegoed, speciale hotelprijzen en andere goodies,
 • je lidmaatschap delen met vijf gezinsleden. (dus 6 personen in totaal)

PS: als je veel grote bestanden in een keer wil versturen, zeker indien dat naar iemand is die zelf niet in Google Docs werkt, dan is WeTransfer een handige tool om dit te doen. Lees er hier alles over.

Foto credits:
Blog thumbnail: foto van kewl via Pixabay
Foto Google-Experts: one.google.com
Foto Opslagruimte van gezin: one.google.com
Foto Prijsplan: one.google.com

Vergelijkbare berichten