Google One is een cloudopslag- en abonnementsservice van Google, die werd gelanceerd in mei 2018. De service is nauw verwand aan Google Drive. Het biedt gebruikers voornamelijk toegang tot extra opslagruimte op de cloud via Google Drive.

Google Drive vs Google One?

Voordat we dieper ingaan op Google One, is het goed om eerst even stil te staan bij Google Drive. Het is een cloudopslagservice van Google waarmee gebruikers bestanden kunnen opslaan, delen en bewerken.

Bij elk Google Account krijgen gebruikers standaard 15 GB gratis opslagruimte. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen met een Google/Drive-account:

Bestanden opslaan: je kunt bestanden, zoals documenten, afbeeldingen, audio- en videobestanden, opslaan op Drive. Je kunt deze bestanden later bekijken, downloaden of delen met anderen.
Bestanden delen: je kunt bestanden op Drive delen met andere gebruikers door een deellink te maken. Hiermee kunnen anderen de bestanden bekijken, afhankelijk van de rechten die je hebt toegekend.
Samenwerken aan bestanden: je kunt samenwerken aan bestanden op Drive met andere gebruikers. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een document met meerdere mensen wilt bewerken.
Back-up maken van bestanden: je kunt je bestanden op Drive gebruiken als back-up om ervoor te zorgen dat je ze niet kwijtraakt als er iets misgaat met je computer of andere apparaat.
Bestanden bekijken op verschillende apparaten: je kunt je bestanden op Drive bekijken op verschillende apparaten, zoals een computer, laptop, tablet of smartphone, zolang je verbinding hebt met het internet.

Het biedt ook toegang tot verschillende Google-producten en -services, zoals Google Docs, Sheets en Slides. In deze inleiding gaan we eerst in op Google Drive, om daarna dieper in te gaan op Google One en wat het te bieden heeft.

Achtergrondinformatie: Google Drive is oorspronkelijk ontstaan uit de lancering van Google Docs in 2006. Google Docs was een online tekstverwerker, spreadsheet en presentatieprogramma waarmee gebruikers bestanden konden maken, bewerken en delen via het internet. In 2012 werd Google Docs hernoemd tot Google Drive en werd het uitgebreid met de mogelijkheid om ook andere bestandstypen op te slaan, zoals afbeeldingen, video’s en PDF-bestanden. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de populairste cloudopslagdiensten ter wereld, met miljarden gebruikers over de hele wereld. Het blijft constant evolueren en wordt steeds krachtiger en veelzijdiger, met nog steeds integraties met verschillende andere apps en diensten.

Wat is Google One?

Nu we wat meer weten over Google Drive, is het tijd om dieper in te gaan op Google One.

Met een Google One-abonnement kun je extra opslagruimte kopen voor je Google (drive) Account, wat handig kan zijn als je bijvoorbeeld veel foto’s, video’s of andere bestanden hebt die je wilt opslaan.

Wat kost Google One?

Google One biedt verschillende abonnementen aan met verschillende hoeveelheden opslagruimte.

Er is een gratis optie met 15 GB opslagruimte, evenals betaalde abonnementen met 100 GB, 200 GB, 2 TB opslagruimte. En eventueel tot zelfs 10 TB, 20 TB en 30 TB opslagruimte.

De prijzen voor de betaalde abonnementen variëren afhankelijk van de gekozen hoeveelheid opslagruimte en de frequentie van betaling (maandelijks of jaarlijks).

Je hebt al een abonnement vanaf 1,99 per maand. Daarvoor krijg je een maand lang 100GB opslagruimte. Even ter vergelijk, dat is minder als een Caffè Latte bij de Starbucks.

Dat is dus nog eens 2 maanden gratis!

Google One 100 GB
Google One 100 GB
Google One 200 GB
Google One 200 GB
Google One 2 TB
Google One 2 TB

Bovengenoemde prijzen zijn op maandbasis. Bij een jaarabbobnement, wat natuurlijk veel logischer is – betaal je zelfs maar 20 euro/jaar, min 1 cent! :) Nauwelijks 1,65 euro per maand dus.

Extra’s Google One?

Laten we eens verder kijken naar welke extra Google-producten en -services erbij komen met Google One, los van de extra opslagruimte.

Opslagruimte delen

Naast het bieden van extra opslagruimte en toegang tot extra producten en services, biedt Google One ook enkele andere nuttige functies. Zo kunnen gebruikers van Google One bijvoorbeeld hun opslagruimte delen met maximaal vijf andere mensen, wat handig kan zijn voor gezinnen of kleine groepen die samenwerken.

Gebruikers kunnen ook gemakkelijk overstappen van hun huidige Google Drive-abonnement naar Google One, zodat ze kunnen profiteren van de extra opslagruimte en andere voordelen zonder hun bestaande bestanden te verliezen.

google one familie delen
Opslagruimte Google One

Je kunt Google One zonder extra kosten met vijf gezinsleden delen (dus zes in totaal met jou erbij). Wanneer je een nieuwe gezinsgroep maakt, kun je andere gezinsleden toevoegen of verwijderen.

Google-Experts?

Google One biedt ook toegang tot extra producten en services van Google, zoals de Google Expert, een persoonlijk assistent die gebruikers kan helpen met technische problemen en vragen. Gebruikers kunnen contact opnemen met deze experts als ze technische problemen of vragen hebben over hun Google-account of -producten, en ze krijgen professioneel advies en hulp om hun problemen op te lossen. Dit kan een waardevolle service zijn voor mensen die niet vertrouwd zijn met technologie of die problemen hebben waar ze zelf niet uitkomen.

google one experts
Google One Expert
Welke soorten vragen kunnen Google-experts beantwoorden?

Google-experts zijn mensen die door Google zijn opgeleid om vragen over Google-producten en -diensten te beantwoorden. Of je nu een per ongeluk verwijderd bestand wilt herstellen of wilt weten hoe je Gmail moet gebruiken als je offline bent, de experts van Google staan graag voor je klaar. Met slechts één click kom je in contact met een Google-expert, rechtstreeks via de website of middels een van de apps.

Verband en overeenkomsten tussen verschillende Google diensten

Er is nog wel eens wat verwarring rondom de begrippen Google Account, Gmail Account, Google Drive, Google Docs, Google Workspace en Google One. Dit komt omdat deze diensten op verschillende manieren gebruikt kunnen worden en gericht zijn op verschillende doelgroepen.

Er zijn enkele overeenkomsten tussen de volgende diensten:

Google Account: dit is een account waarmee je toegang kunt krijgen tot verschillende Google-diensten, zoals Google Drive, Google Docs en Google Workspace. Als je een Google Account hebt, kun je bijvoorbeeld bestanden opslaan op Drive, samenwerken aan documenten met Google Docs en toegang krijgen tot de productiviteits- en samenwerkingsdiensten van Google Workspace.

Gmail Account: dit is een account waarmee je toegang kunt krijgen tot Gmail, het e-mailprogramma van Google. Als je een Gmail Account hebt, kun je e-mails versturen en ontvangen en gebruikmaken van andere Gmail-functies, zoals het organiseren van e-mails in mappen en het blokkeren van ongewenste afzenders. Een Gmail Account is automatisch ook een Google Account.

Google Docs: dit is een online tekstverwerker van Google waarmee gebruikers documenten kunnen maken, bewerken en delen. Google Docs is onderdeel van Google Workspace en is toegankelijk via een webbrowser of via een app op een computer, laptop, tablet of smartphone. Als je een Google Account hebt, kun je gebruikmaken van Google Docs.

Google Drive: dit is een online opslagdienst van Google waarmee gebruikers bestanden, zoals documenten, afbeeldingen en video’s, kunnen opslaan en delen. Drive is toegankelijk via een webbrowser of via een app op een computer, laptop, tablet of smartphone. Als je een Google Account hebt, kun je gebruikmaken van Drive.

Google One: dit is een abonnementsdienst waarmee gebruikers extra opslagruimte kunnen krijgen op Google Drive, alsmede toegang tot extra diensten zoals telefonische ondersteuning van Google en korting op andere Google-producten. Als je een Google Account hebt, kun je gebruikmaken van Google One als je hiervoor een abonnement hebt.

Google Workspace: dit is een pakket van zakelijke productiviteits- en samenwerkingsdiensten van Google, waaronder Gmail, Google Calendar, Google Meet en Google Drive for Business. Het is gericht op bedrijven en organisaties en biedt functies voor samenwerken, communiceren en beheren. Als je een Google Account hebt, kun je gebruikmaken van Google Workspace als je hiervoor een abonnement hebt.

Google Workspace vs Google One
Google Workspace prijsplan

Ondanks dat Workspace vooral een zakelijk abonnementsservice is, zul je zien dat tegenwoordig ook de onbetaalde Google drive/gmail accounts, de Google Workspace branding dragen.

Dat zie je o.a. als je Gmail opstart, zie screenshot hieronder;

Gmail-Google-Workspace
Schermafdruk opstarten Gmail, Google Workspace

Conclusies

In samenvatting is Google One een cloudopslag- en abonnementsservice van Google die gebruikers extra opslagruimte en toegang tot extra producten en services biedt. Het is bedoeld als een upgrade van Google Drive en staat in verhouding met Google Workspace, dat gericht is op professionele gebruikers. Google One biedt verschillende abonnementen aan met verschillende hoeveelheden opslagruimte tegen verschillende prijzen.

Het biedt een scala aan handige functies en voordelen die de moeite waard zijn voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en betaalbare cloudopslag- en abonnementsservice.

Even kort samengevat, met Google One kun je:

  • Meer opslagruimte gebruiken in Google Drive, Gmail en Google Foto’s,
  • Bellen of chatten met experts die vragen over Google-producten en -services kunnen beantwoorden,
  • je lidmaatschap delen met vijf gezinsleden. (dus 6 personen in totaal)

Google One-abonnees krijgen ook kortingen op andere Google-producten, zoals hotelboekingen via Google Travel en premium access tot YouTube Music.

Pro tip: als je veel grote bestanden tegelijk wilt versturen, vooral als de ontvanger niet werkt met Google Docs, is WeTransfer een handige oplossing. Eerder heb ik een blog geschreven over de gratis versie van WeTransfer en de betaalde versie, WeTransfer Plus.

Bronnen:
https://one.google.com/about?hl=nl
https://one.google.com/about/plans?hl=nl
https://one.google.com/faq/plans-pricing?hl=nl

Foto credits:
Blog thumbnail: chromebookenzo.nl
Foto Google-Experts: one.google.com
Foto Opslagruimte van gezin: one.google.com
Foto Prijsplan: one.google.com