Tijdens de Chrome OS-sessie op het Google I/O 2019 event werden enkele interessante feiten over de toenemende populariteit van Chromebooks bekend gemaakt op zowel het gebied van de hardware- en ook ontwikkelingen op het giebied van apps. De presentatie was vooral gericht aan app-developers, want aan hen is het nu de beurt om Android Apps ook te optimaliseren voor Chromebooks.

Mega groei verkoopcijfers Chromebooks in 4e kwartaal van 2018

De eerste presentator – Shihui (Sweet) Song – benadrukte om te beginnen de groei van Chrome OS als een hardware- en softwareplatform. Ik was zelf behoorlijk onder de indruk van de groei van Chromebooks in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Hieronder zie je de belangrijkste slide uit deze presentatie op het Google I/O 2019 event.

Chromebook verkopen in US 21

In het vierde kwartaal van 2018 vormden Chromebooks dus 21% van alle notebooks die in de VS werden verkocht. Dit was met 17% in het vierde kwartaal van 2017 dus een groei van maar liefst 23%.

Dit bevestigdt in ieder geval een ding: De populariteit van Chromebooks zit goed in de lift, en er zijn dus steeds meer mensen die een Chromebook kopen.

Lees meer over de groeiende populariteit van Chromebooks in: “Chromebook kopen?, dit is de ultieme adviesgids en koopwijzer”

Meer en meer toepassing van Android Apps op Chromebooks

Daarnaast werd tijdens het Google I/O 2019 duidelijk dat het gebruik van apps op Chromebooks ook sterk groeit.

Op de eerste plaats is het totale Android-gebruik op Chromebooks het afgelopen jaar gestegen. In vergelijking met het jaar ervoor is het Android-app-gebruik in de afgelopen 12 maanden met 400% toegenomen. Dat is nogal een openbaring.

Google heeft ook enkele interessante statistieken gedeeld van een paar specifieke apps zoals Asphalt 8 en Concepts.

Toename dagelijks gerbruik van Asphalt 8 en Concepts Apps

Voor Asphalt 8 werkte Google samen met het developmentteam van Gameloft om vooral de toetsenbordinvoer en tabletmodus te optimaliseren. Dit resulteerde in een toename van 6x de dagelijkse activiteit!

Voor Concepts – een tekenapp – rapporteert Google een 12x-boost voor de in de app doorgebrachte tijd en een 2X boost in betaalde conversies voor Chromebook-gebruikers.  (respectievelijk 20x en 4x voor gebruikers op Pixelbook en Pixel Slate)

Nogmaals, dat zijn “BIG NUMBERS” en enorme toename voor ontwikkelaars om hen te helpen bij hun overweging of ze hun apps echt willen optimaliseren voor Chromebook-gebruikers. Je kunt de hele sessie eventueel bekijken in de onderstaande video.

Hoe dan ook, ik denk dat we wel mogen stellen dat de groei van Chromebooks substantieel zijn, oftewel dit is geen eendagsvlinder meer.

Linux out of the Box

Google heeft tijdens het Google I/O 2019 event tevens nog aangekondigd dat alle Chromebooks die dit jaar zullen lanceren ook Linux out of the box zullen ondersteunen. Dat zal waarschijnlijk niet zoveel betekenen voor bijzonder enthousiaste Linux-gebruikers, die het besturingssysteem vrijwel elk apparaat dat ze willen kunnen laten draaien, maar het biedt consumenten een gemakkelijkere manier om te experimenteren met iets anders naast Chrome OS.

Omdat Chrome OS al is gebaseerd op Linux, zou je dus kunnen zeggen dat Google vandaag weinig nieuws aankondigde. Maar het punt is simpelweg dat Chromebooks nu feilloos een Debian Linux-ervaring aanbieden naast de bestaande Chrome OS-ervaring (Debian is een ander besturingssysteem dat bovenop Linux is gebouwd).

Foto credits:
Thumnail afbeelding: slide van presentatie tijdens Google I/O 2019