Het voornaamste probleem met Google Cloud Print voor gebruikers was het tamelijk ingewikkelde installatieproces. Ook draagt Google Cloud Print na bijna tien jaar nog steeds het ‘Beta’-label. Maar goed, we kunnen hier lang of kort over praten, feit is dat Google vanaf 31 december 2020 een punt achter het nogal beruchte Google Cloud Print platform zet.

Lees ook de blog: Hoe maak je een printscreen op een Chromebook

Google Cloud print in een notedop

Het idee achter Google Cloud Print was simpel: koppel je printer – via internet – aan je Google account. Vervolgens kun je overal vanaf je thuis- of bedrijfsnetwerk printen vanaf vrijwel elk apparaat en computer. Zonder drivers te hoeven installeren dus. Perfect voor bijvoorbeeld medewerkers buiten de deur, of studenten die in hun computerruimte een printer hebben staan waar ze vanaf elk apparaat – zonder aan een specifiek netwerk te hoeven koppelen – kunnen printen.

Stekker eruit, goed of slecht idee?

Jaren lang lees ik louter geklaag over Google’s Cloud Printen in forums en blogs. Maar nu meent iedereen ineens dat Google een enorme fout begaat. Ik denk dat dit allemaal best wel mee valt.

Ok, voor ondernemingen en instellingen die GCP op grote schaal gebruiken is er wel even wat werk aan de winkel. Maar Google benadrukt dat er het afgelopen jaar een aantal nieuwe (veelal veel modernere en betere) print functies aan Chrome OS zijn toegevoegd en dat er nog meer volgen voor eind 2019. Op ed volgende support pagina van Google lees je o.a. hoe je kunt migreren van Cloud Printing naar native printing. En bedrijven of instellingen hebben zoals gezegd tot 31 December 2020, dus er is echt wel voldoende tijd om je printzaken goed te reorganiseren.

En voor de meeste onder ons – die thuis gewoon wat willen printen vanaf een Chromebook – is er sowieso geen nood aan de man. Je kunt tegenwordig gewoon rechtstreeks vanaf je Chromebook printen via Wifi of zelfs via USB.

Wifi printen

Met de meeste standaard Wifi printers kun je gewoon rechtstreeks printen vanaf je Chromebook. Dat was voorheen inderdaad niet mogelijk, maar tegenwoordig dus wel! Ik vind het persoonlijk ook veel makkelijker als via de weg met Google Cloud Printing. Kijk gewoon even op Google’s support pagina waar ze stap voor stap uitleggen hoe dit werkt. En het werkt super eenvoudig, gewoon een paar keer klik en klaar! Een kind kan de was doen.

Printen via USB

En je kunt dus tegenwoordig ook een USB-kabel gebruiken om je printer op een Chromebook aan te sluiten. Wanneer je de kabel aansluit, zie je een melding. Volg simpelweg de instructies op het scherm. Je printer hoeft dan uiteraard ook geen verbinding te maken met wifi.

Third-party printing-apps

En gelukkig zijn er ook steeds meer Printer fabrikanten met apps waar mee je zonder problemen eenvoudig kunt printen vanaf je Chromebook. Zo heeft HP een Chrome-plug-in ontwikkeld die het aansluiten op hun printers vrijwel probleemloos maakt. En je kunt zelfs rechtstreeks afdrukken via USB, wat tot voor kort vrijwel onmogelijk was op een Chromebook.

Indien je een nieuwe printer gaat kopen voor een Chromebook, bespaar jezelf dan een hoop ellende en koop gewoon een HP-printer. Een lijst met compatibele HP-printers vindt je hier op HP’s support pagina. Ik heb echt geen aandelen bij HP, maar ik denk dat het op dit moment de veiligste keuze is waarmee je niet nat kunt gaan.

Altertieven Google cloud print?

Er zijn naast Google Cloud Print en Apple AirPrint, inmiddels tal van online cloud print alternatieven te vinden. Veelal multi-platform maar het nadeel is dat ze vaak niet gratis zijn. Voorbeelden hiervan zijn o.a. Ezeep (van ThinPrint GmbH) Er is zelfs een Chrome-extension; “ThinPrint Cloud”. Het biedt een hele intuïtieve manier om af te drukken vanaf je Chromebook, vooral interesant voor midden- en kleine bedrijven.

Conclusies

Ok, Google zet vanaf 31 december 2020 een punt achter het nogal beruchte Google Cloud Print platform. No big deal wat mij betreft. Het platform heeft nooit stevig voet aan de grond gezet, en het werkte op z’n zachts gezegd nogal belabberd. Ja en dat komt van een Googel-fan.

Dus al de onrust die ik zie in berichten over dit onderwerp zijn wat mij betreft een storm in een glas water. Google biedt allerlei alternatieven die veel beter werken, en als je echt niet zonder Cloud Printing kan dan zijn ook daar gewoon alternatieven voor te vinden. voor ondernemingen en instellingen die GCP op grote schaal gebruiken is er wel even wat werk aan de winkel maar er is wat dat betreft voldoende tijd. Don’t worry – be happy.