Op 21 oktober 2023 heeft Google een opvallende verandering doorgevoerd in Gmail, die de gebruikerservaring aanzienlijk zal verbeteren. Voorheen beperkte de ‘meer’ opties in het drie-puntjes menu op een e-mail in Gmail zich tot ‘Beantwoorden’ en ‘Doorsturen’. Maar nu heeft Google elk van deze acties voorzien van een eigen icoon, wat de toegankelijkheid en overzichtelijkheid van Gmail aanzienlijk vergroot. Of je nu berichten wilt filteren, een e-mail wilt vertalen naar een andere taal, een afzender wilt blokkeren, of gewoon wilt glimlachen om het grappig ontworpen “phishing” icoon terwijl je wat ongewenste e-mails uit je inbox verwijdert, het is nu allemaal gemakkelijker dan ooit tevoren.

Gmail beantwoorden van een e-mail menu icoontjes
Links de oude situatie, recht zoals vanaf oktober 2023

Waarom is dit zo belangrijk?

Deze icoontjes zijn veel meer dan alleen visuele versieringen; ze dienen als krachtige hulpmiddelen om gebruikers in staat te stellen informatie snel te begrijpen en acties te ondernemen zonder de noodzaak om lange teksten te lezen of diepgaand te analyseren.

Denk aan de tijd die je hebt bespaard bij het snel herkennen van het icoon voor het archiveren van e-mails of het blokkeren van een afzender in plaats van door uitgebreide menu’s te hoeven navigeren. Deze icoontjes maken Gmail “glanceable” doordat ze de informatie en acties op een visueel intuïtieve manier presenteren. Gebruikers kunnen nu met één blik zien welke actie ze willen ondernemen, zonder hun aandacht te verliezen.

“Glanceability” lijkt wel het nieuwe buzzword, en iedereen van Apple tot Google en meer voegt pictogrammen toe aan zowat alles. Deze pictogrammen versnellen het vermogen om menu’s te navigeren waarschijnlijk wel tien keer, echt waar! Wie wil er zoveel opties lezen als we visueel ingestelde wezens zijn?

De waarde van “glanceability” in onze digitale wereld kan niet worden overschat. Het stelt gebruikers in staat om gegevens snel te verwerken, beslissingen te nemen en acties te ondernemen zonder onderbroken te worden. In plaats van overweldigd te worden door eindeloze tekstmenu’s en meldingen, kunnen we nu met een enkele blik begrijpen wat er gaande is en wat we moeten doen. Dit principe gaat verder dan alleen Gmail. Het weerspiegelt een bredere trend waarbij technologiebedrijven, zoals Google en Apple, ernaar streven om gebruikerservaringen te verbeteren door informatie overzichtelijk te presenteren. Het draait om het vinden van de juiste balans tussen informatieverstrekking en gebruikersfocus.

Hoe dan ook, het is geruststellend om te zien dat Google prioriteit geeft aan toegankelijkheid en overzichtelijkheid in al zijn diensten. Het gaat niet alleen om Gmail; het draait om een grotere visie van een meer inclusieve digitale wereld. Het klinkt misschien cliché, maar het zijn juist de kleine dingen die ertoe doen!

Conclusie

De toevoeging van pictogrammen aan Gmail’s menu-opties is een belangrijke stap voorwaarts in het verbeteren van de toegankelijkheid en overzichtelijkheid van de populaire e-mailservice. Niet alleen maakt dit het navigeren op zowel de desktop als mobiele apparaten gemakkelijker, maar het toont ook het streven van Google naar een inclusievere digitale wereld. Met deze ‘iconische’ stap wordt Gmail voor iedereen toegankelijker en overzichtelijker, waardoor de gebruikerservaring aanzienlijk wordt verbeterd. Dus, de volgende keer dat je je Gmail-inbox opent, kun je genieten van de nieuwe iconen die het gebruik nog prettiger en intuïtiever maken.