Hoeveel uren heb jij al gestaard naar het scherm van jouw Chromebook? Van online lessen tot het kijken van je favoriete serie, het scherm heeft het allemaal gezien. Maar wist je dat jouw Chromebook meer nodig heeft dan alleen jouw schone ogen? Als je niet van plan bent om je Chromebook te laten meegenieten van jouw verkoudheid of de laatste virusuitbraak, dan is het tijd om een kijkje te nemen in deze gids over het schoonmaken en desinfecteren van jouw trouwe laptop.

Het is tijd om jouw Chromebook beeldscherm een spa-behandeling te geven en te zorgen dat hij weer blinkt als nieuw!

Even voor de duidelijkheid, de blog miniatuurafbeelding van dit artikel is niet perse de manier waarop je het scherm van Chromebook schoonmaakt. De miniatuurafbeelding heb zelf gemaakt in Canva, en ik heb het (grote schoonmaak) proces expres iets meer aangedikt.

Maar lees dus snel verder om te leren hoe je een Chromebook beeldscherm weer kunt laten blinken in het stralende zonlicht.

Chromebook beeldscherm zonlicht
Chromebook beeldscherm zonlicht (bron: gemaakt in Canva)

In de rest van dit artikel leg ik je uit hoe je een Chromebook-scherm schoonmaakt. Het schoonmaken van je Chromebook maakt deel uit van het reguliere onderhoud dat nodig is om je apparaat in topconditie te houden.

Here we go…

Benodigheden

Vooral als het touchscreen vlekkerig en vuil is door herhaaldelijk tikken of om een andere reden, neem dan de juiste voorzorgsmaatregelen bij het schoonmaken ervan. Het verkeerde type doek kan schade veroorzaken. Verzamel dan ook voordat je je Chromebook schoonmaakt een paar schoonmaakbenodigdheden:

  • Microvezeldoek: als deze niet beschikbaar is, werkt een zachte, pluisvrije doek ook. Als je een bril draagt, werkt het kleine vierkantje dat je gebruikt om je bril schoon te maken ook perfect voor de Chromebook.
  • Water: je moet de doek nat maken, maar gebruik alleen water. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen of oplosmiddelen, want deze breken de beschermende coating op de Chromebook af.

Als je het allemaal nog iets grondiger wil aanpakken, dan kun je in plaats van water ook een meer desinfecterende oplossing kiezen. Je kunt hiervoor kiezen tussen:

  • Bleekvrije desinfecterende doekjes
  • Of een oplossing van 40% wrijfalcohol en 60% gedestilleerd water.
microvezel reinigingsdoeksjes
microvezel reinigingsdoekjes voor Chromebook beeldscherm (bron:Bol.com)

Het is echter echt belangrijk om geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken op elektronica, zoals o.a. bleekmiddel, omdat dit de schermen en andere onderdelen kan beschadigen.

Zo ga je te werk

Om het scherm van je Chromebook er weer als nieuw uit te laten zien, doorloop je de volgende schoonmaak stappen:

Koppel de Chromebook los als deze wordt opgeladen of is aangesloten op een computer.
Maak de doek licht vochtig met water. Als de doek te nat is, knijp dan het water eruit.
Maak zachte, zijwaartse bewegingen om het hele scherm schoon te maken en vermijd vocht in eventuele openingen.
Let op: Gebruik geen reinigingsmiddelen of oplosmiddelen bij het schoonmaken en zorg ervoor dat de doek pluisvrij is.
Veeg het scherm schoon met de doek. Begin bovenaan en gebruik zachte, zijwaartse bewegingen om het hele scherm schoon te maken. Vermijd vocht in eventuele openingen, zoals de camera of de koptelefoonaansluiting.
Laat de Chromebook drogen

Zo, nu je Chromebook weer blinkt, plaats hem netjes in zijn beschermhoes zodat hij schoon blijft voor de eerst volgende keer dat je hem weer nodg hebt.

Verdere zorg voor je Chromebook

Omdat Chromebooks vaak touch-based zijn, moet het scherm regelmatig worden schoongemaakt. Houd er echter rekening mee dat sommige Chromebooks een oleofobe coating op het scherm hebben die oliën van vingers afstoot. Na verloop van tijd slijt deze coating door normaal gebruik. Het gebruik van een schurende doek of oplosmiddelen versnelt dit proces.

Maak een gehard glazen schermbeschermer op dezelfde manier schoon, maar zorg ervoor dat er geen vocht onder het glazen scherm komt.

Conclusie

Wie had gedacht dat het schoonmaken van je Chromebook zo’n avontuur zou zijn? Maar met de tips en trucs die je hebt geleerd, ben je nu een professionele Chromebook-schoonmaker!

Chromebook schoonmaken
bron: gemaakt in Canva

Nu is het tijd om die vingers aan het werk te zetten en jouw Chromebook weer te laten schitteren als nieuw. Zeg maar dag tegen vuil en bacteriën en hallo tegen een fris en schoon scherm. En vergeet niet, een schone Chromebook is een gelukkige Chromebook!