Het leven zonder een printer is als een kop koffie zonder melk. Ja, het werkt, maar het mist gewoon iets. Gelukkig is het instellen van een printer op een Chromebook net zo eenvoudig als het zetten van een kop koffie (oké, misschien een beetje overdreven, maar je snapt wat ik bedoel). Laten we eens kijken hoe je jouw Chromebook kunt verbinden met die trouwe printer van je, zodat je weer kunt genieten van de geur van vers geprint papier. Chromebook Printer Instellen? lees dan snel verder…

Van Google Cloud printen naar Wi-Fi

Hoewel Chromebooks tegenwoordig net als andere apparaten gebruikmaken van Wi-Fi-printen, was dit oorspronkelijk niet het geval. In de begindagen van Chromebooks maakten ze gebruik van een technologie genaamd Google Cloud Print. Deze cloudgebaseerde printservice maakte het mogelijk om te printen vanaf elk apparaat met een internetverbinding, zonder dat er printerstuurprogramma’s op de computer zelf geïnstalleerd hoefden te worden. Toch was de ervaring van een Chromebook Printer Instellen middels deze methode niet bij iedereen geliefd.

En zoals met veel technologieën, evolueerde de markt en veranderden de behoeften van gebruikers. In de loop der jaren ontstonden er steeds meer Wi-Fi-printers die rechtstreeks verbinding konden maken met computers en mobiele apparaten zonder dat er een tussenliggende cloudservice nodig was. Deze directe verbindingen boden meer snelheid, beveiliging en betrouwbaarheid in vergelijking met het gebruik van een externe service zoals Google Cloud Print.

Uiteindelijk heeft Google besloten om de stekker uit Google Cloud Print te trekken. Op 1 januari 2021 werd de service officieel stopgezet. Sindsdien is ChromeOS helemaal toegespitst op het Wi-Fi-printen. Dit heeft ervoor gezorgd dat Chromebooks naadloos kunnen samenwerken met de overgrote meerderheid van de draadloze printers op de markt, zonder dat er extra configuratie, software of drivers nodig zijn. Zo wordt je Chromebook Printer Instellen dus echt een fluitje van een cent!

Chromebook Printer Instellen: zo dus…

Het instellen van een printer op je Chromebook is relatief eenvoudig, vooral als je te maken hebt met een draadloze printer. Er zijn echter een paar stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je probleemloos kunt printen. Laten we eens kijken hoe dat moet.

Printer en Chromebook op hetzelfde Wi-Fi netwerk?

Voordat je begint met je Chromebook Printer Instellen, moet je ervoor zorgen dat zowel je Chromebook als je printer op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zijn aangesloten. Dit is essentieel voor een succesvolle verbinding. Volg de volgende stappen om je printer toe te voegen aan je Chromebook via Wi-Fi.

Chromebook Printer Instellen (wi-fi)
Hier zijn de stappen om een printer aan te sluiten op je Chromebook via een Wi-Fi verbinding:
Printer inschakelen
Klik op de klok in de rechterbenedenhoek van je Chromebook om het “Statusgebied” te openen.
Ga naar instellingen
Klik op het tandwielpictogram om de “Instellingen” te openen.
Geavanceerde instellingen
Scroll naar beneden en klik op “Geavanceerd” om meer instellingen te tonen.
Klik op Printers
Zoek het gedeelte “Printen” en klik op “Printers”.
Printer toevoegen
Klik op “Printer toevoegen” om een nieuwe printer toe te voegen. Je printer zou nu moeten verschijnen onder ‘Beschikbare apparaten’ met een USB-pictogram naast de naam. Klik op de printer en klik vervolgens op “Toevoegen”.
Eventueel handmatig toevoegen (optioneel)
Als je printer niet automatisch wordt gedetecteerd, klik dan op “Printer handmatig toevoegen” en voer de gevraagde informatie in, zoals de naam van de printer, het IP-adres en eventuele andere vereiste gegevens.

Gefeliciteerd, je printer is nu toegevoegd aan je Chromebook!

Chromebook aansluiten met een USB-kabel

Het is ook vaak mogelijk om een printer aan te sluiten op een Chromebook met behulp van een USB-kabel, hoewel dit minder gebruikelijk is dan Wi-Fi-printen.

Chromebook Printer Instellen (USB)
Hier zijn de stappen om een printer aan te sluiten op je Chromebook via een USB-kabel:
Printer inschakelen
Schakel je printer in en sluit deze aan op je Chromebook met behulp van een compatibele USB-kabel
Ga naar instellingen
Klik op de klok in de rechterbenedenhoek van je Chromebook om het “Statusgebied” te openen. Klik op het tandwielpictogram om de “Instellingen” te openen.
Geavanceerde instellingen
Scroll naar beneden en klik op “Geavanceerd” om meer instellingen te tonen.
Klik op Printers
Zoek het gedeelte “Printen” en klik op “Printers”.
Printer toevoegen
Klik op “Printer toevoegen” om een nieuwe printer toe te voegen. Je printer zou nu moeten verschijnen onder ‘Beschikbare apparaten’ met een USB-pictogram naast de naam. Klik op de printer en klik vervolgens op “Toevoegen”.

Nu is je USB-printer verbonden met je Chromebook en klaar om te printen. Houd er echter rekening mee dat niet alle printers compatibel zijn met Chromebooks via USB, en sommige printers werken mogelijk beter met Wi-Fi-printen. Controleer de documentatie van je printer voor informatie over compatibiliteit en installatie.

Printen vanaf je Chromebook

Chromebook Printer Instellen voltooid? Nu je printer is toegevoegd, hetzij via Wi-Fi of via een USB-kabel, dan is het nu tijd om te gaan printen!

Hier is een snel overzicht van hoe je een document of webpagina vanaf je Chromebook kunt printen:

  1. Open het document of de webpagina die je wilt printen.
  2. Druk op Ctrl + P op je toetsenbord of klik op het menu met de drie verticale stippen in de rechterbovenhoek van je browser en kies “Afdrukken”.
  3. Kies je printer uit het dropdown-menu. Als je meerdere printers hebt geïnstalleerd, zorg er dan voor dat je de juiste kiest.
  4. Pas de afdrukinstellingen aan, zoals het aantal kopieën, kleur of zwart-wit, en dubbelzijdig printen.
  5. Klik op “Afdrukken” om je document te printen.
chromebook printer instellen

Problemen Oplossen met Chromebook Printers

Een Chromebook printer instellen gaat niet altijd over rozen. Hoewel het meestal soepel verloopt, kun je af en toe problemen tegenkomen. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en oplossingen om je te helpen:

Printer wordt niet gevonden

Als je printer niet wordt weergegeven in de lijst met beschikbare printers, controleer dan of deze is ingeschakeld en verbonden met hetzelfde Wi-Fi-netwerk als je Chromebook. Het kan ook nuttig zijn om de printer uit te schakelen en weer in te schakelen om eventuele verbindingsproblemen op te lossen.

Kan niet afdrukken, zelfs als de printer is toegevoegd

Als je printer correct is toegevoegd aan je Chromebook, maar je kunt nog steeds niet printen, controleer dan of je printer is ingesteld als de standaardprinter. Ga naar “Instellingen” > “Geavanceerd” > “Printen” > “Printers” en zorg ervoor dat je printer is geselecteerd als de standaardprinter.

Slechte afdrukkwaliteit

Als de afdrukkwaliteit niet aan je verwachtingen voldoet, controleer dan of de inkt- of tonercartridges van de printer niet leeg of verouderd zijn. Het kan ook helpen om de printkoppen te reinigen of de printerinstellingen aan te passen voor een betere afdrukkwaliteit.

Conclusies

Chromebook Printer Instellen hoeft geen stressvolle ervaring te zijn. Volg gewoon de stappen in deze gids om je printer met succes te verbinden en te genieten van de geur van vers geprint papier. Onthoud dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat zowel je printer als je Chromebook op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zijn aangesloten, en aarzel niet om deze gids te raadplegen als je problemen tegenkomt. Veel printplezier!

Zo kun je jouw Chromebook printer instellen dus!

Thumbnail afbeelding: Canva
Bronnen: Google support set up your printer