Veilig internetten? Met name voor kinderen is het gevaarlijk omdat deze doorgaans niet weten waarop ze klikken. Als ouder wil je je jonge kroost daarvoor behoeden. Dat kan door te controleren wat ze bekijken of in te perken wat ze kunnen zien. Verder zijn er diverse manieren die beperkingen opleggen aan het internetgebruik.
Spam
Een van de risico’s zijn virussen en ongewenste reclames en mailtjes (malware of spyware). Chromebooks zijn automatisch beveiligd tegen virrusen, maar maak vooral ook afspraken met je kind. Eénmaal je e-mailadres noemen in een chatbox is al genoeg. Er zijn speciale programma’s die internet scannen op alles met een @ erin, en zo miljoenen mailadressen verzamelen om reclamemailtjes aan te versturen.
Grove taal
Net als in de echte wereld is op internet niet iedereen even vriendelijk. Vooral in openbare discussies op forums en chatkanalen wordt heel wat afgescholden. Zo’n scheldbericht noem je een ‘flame’. Kinderen moeten leren dat flames een vervelend maar normaal onderdeel van de communicatie op het net vormen, dat je ze niet letterlijk moet nemen en er niet op moet reageren.
Digitaal pesten
Je zult ervan schikken als je ziet wat kinderen via het internet onder elkaar kunnen aanrichten. Op internet een klasgenoot uitschelden, cyberpesten, tijdens het chatten vrienden tegen elkaar opzetten, anderen bedreigen in een sms’je of elkaars computers infecteren met een virus zijn heel ‘gewone’ praktijken. De roddels en ruzies die vroeger op het schoolplein speelden, zijn nu vaak verplaatst naar het internet. Online is het veel makkelijker pesten, schelden en roddelen. Er is niemand die direct verhaal kan komen halen en er zijn geen volwassenen die kunnen ingrijpen. Maak je kinderen duidelijk wat wel en niet kan en kijk mee bij wat ze doen op internet.
Beeldschermtijd en slapen
wist je dat vandaag de dag de meeste slaapproblemen van kinderen worden veroorzaakt door tablets en telefoons die voor het slapengaan ‘nog even’ gebruikt worden?
Het vakblad Pediatrics publiceerde resultaten van tientallen onderzoeken naar de relatie tussen beeldschermtijd en het slaapgedrag van kinderen tussen 5 en 17 jaar. Bij maar liefst 90 procent van de gevallen waar sprake is van een slaapprobleem, is te veel beeldschermtijd de boosdoener.
Licht is de belangrijkste indicator voor onze hersenen om te weten of het tijd is om te slapen of om wakker te zijn. In het bijzonder het blauwe licht dat telefoons, tablets rn Chromebooks afgeven is extra schadelijk: in de praktijk leidt dat blauwe licht ertoe dat het melatonine-niveau van kinderen tijdens en na schermtijd in de avond soms maar liefst twee keer zo laag is.’ Ofwel: buiten is het donker, het is (allang) tijd om te gaan slapen, maar het brein van je kind is allesbehalve moe.
Het advies is om kinderen minimaal een uur voordat ze moeten gaan slapen niet meer in aanraking te laten komen met beeldschermen. Daarnaast kun je bij veel beeldschermen een zogenaamd blauwfilter instellen, bij Chromebooks kun je dat gewoon activeren door de nachtverlichting aan te zetten in de instellingen.
Tijdslimiet
Het is sowieso belangrijk om in de gaten te houden hoelang je kind achter de computer zit. Buiten het praktische probleem van lichamelijke klachten, zoals een muisarm, kan internet ook zo verslavend werken dat vriendjes en school nauwelijks nog aandacht krijgen. Een tijdslimiet afspreken is de meest eenvoudige oplossing. En géén computer in de kinderkamer.
Vind je kind het lastig om op de te stoppen als de afgesproken schermtijd is afgelopen? Dan kun je een tijdslot downloaden, zoals Screen Time voor Android.
Nepnieuws
Nepnieuws, fake berichten en hoaxes bestaan al heel lang, maar de verspreiding ervan gaat razendsnel sinds de opkomst van sociale media. Iedereen kan tegenwoordig content plaatsen op internet. Daardoor lijken de grenzen tussen nieuws, nepnieuws en advertenties te vervagen. Het wordt steeds moeilijker om ze van elkaar te onderscheiden en een gefundeerde mening te vormen.
Dus ook voor kinderen geldt, niet alle informatie op internet is betrouwbaar. Het is helaas soms moeilijk te beoordelen of de informatie klopt, want iedereen kan op het internet publiceren. Leer je kinderen dat ze niet blind kunnen vertrouwen op de juistheid van informatie op internet.
Alexander Klöpping liet in een uitzending van De Wereld Draait Door zien hoe ver nepnieuws technisch gezien kan gaan op het gebied van audio en video. Zo kan men via manipulatie iemand iets laten zeggen wat hij of zij nooit gezegd heeft. Misbruik van zulke technologieën maken het steeds lastiger om nepnieuws te herkennen.
Geen onverwachte aankopen
Geen zin in onverwachte aankopen in de PlayStore? Je kunt verificatie vereisen voor alle om ongeautoriseerde aankopen te voorkomen. En je kunt indien nodig zelfs het wachtwoord voor je Google-account wijzigen of resetten.
Veilig internetten met Google Family Link
Kinderen en tieners kunnen inloggen bij hun Google-account op een Chromebook. Ouders hebben dan toegang tot bepaalde functies en kunnen bijvoorbeeld de Chromebook- en accountinstellingen van hun kind beheren en websitebeperkingen instellen.
De Family Link-app biedt allerlei nuttige opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen welke websites je kind mag bekijken in Chrome, of de mogelijkheid van je kind beperken om rechten aan websites te verlenen.
Meer informatie:
Family Link (of Google voor families)
Je kind inloggen op een Chromebook
Foto credits:
Blog afbeelding: Auteursrecht via goodluz/nl.123rf.com