Geschiedenis van het Internet

1969

1957

4 oktober 1957 om 19:28:34 uur

Deze datum wordt vaak gezien als de start van het ruimtevaarttijdperk.

PS-1, in het Westen bekend als Spoetnik (“Спутник”, Russisch voor reisgenoot), van de Sovjet-Unie was de eerste onbemande satelliet of kunstmaan. Hij cirkelde drie maanden om de aarde.

Het ruimtevaartuig werd gelanceerd vanaf het Kazachse lanceercomplex bij Tjoeratam (later kosmodroom Bajkonoer genoemd) en werd aangedreven door de R7-stuwraket (alias Semjorka), die oorspronkelijk bedoeld was om kernkoppen te lanceren.

De ingebouwde zender zond regelmatig een pieptoon uit totdat na 21 dagen de batterijen waren uitgeput. Deze door elke radioamateur te ontvangen piepjes met radiofrequenties van 20,005 en 40,002 MHz waren, buiten de abstracte dreiging die er voor elke westerling van uitging, geenszins betekenisloos.

Ivanovski verklaarde daaromtrent: “In de lengte van de piepjes waren gegevens over temperatuur, druk en spanning in de satelliet gecodeerd”.

Het nieuws van de lancering sloeg in als een bom, vooral in de Verenigde Staten, waar men in de veronderstelling leefde voorop te lopen op het gebied van de ruimtevaart. Dit veroorzaakte de Spoetnikcrisis en lokte kritiek uit op president Eisenhower. Een en ander zette de Amerikaanse regering aan tot een aantal acties om de Amerikaanse overmacht in de ruimtevaart en rakettechnologie te herstellen.

1958

oprichting NASA

Na de lancering van de Spoetnik 1, richtte de aandacht van de Verenigde Staten zich op hun eigen beginnende ruimtevaartinspanningen. Het Amerikaanse congres, gealarmeerd door de vermeende bedreiging van de nationale veiligheid en technologisch leiderschap (bekend als de “Spoetnik-crisis”, drong aan op onmiddellijke en snelle actie; President Dwight D. Eisenhower adviseerde meer doelbewuste maatregelen.

Op 29 juli 1958 ondertekende Eisenhower de National Aeronautics and Space Act , waarmee NASA werd opgericht.

Op 11 oktober 1958 was de Pioneer 1, de eerste Amerikaanse onbemande ruimtevlucht uit 1958 die werd gelanceerd onder supervisie van NASA. De luchtmacht had een adviserende rol. Missiedoel was onderzoek van de directe omgeving rond de Aarde en de Maan.

Latere mijlpalen ware o.a.;

  • John Glenn werd de eerste Amerikaan die op 20 februari 1962 aan boord van Friendship 7 in een baan om de aarde werd gelanceerd.
  • De Apollo 11-missie, gelanceerd op 16 juli 1969, landen op 20 juli 1969, om 20:17 UTC de eerste mensen op de maan. Armstrongs eerste stap op het maanoppervlak werd live uitgezonden op tv voor een wereldwijd publiek, waar hij de onsterfelijke worden sprak: “one small step for man, one giant leap for mankind

oprichting (D)ARPA

Terwijl de NASA alle niet-militaire ruimtevaartactiviteiten zou uitvoeren, werd in februari 1958 ook het (Defence) Advanced Research Projects Agency ((D)ARPA) opgericht om de grenzen van technologie en wetenschap te verleggen, maar ook om veel verder te reiken dan de onmiddellijke militaire vereisten.

1962

J.C.R. Licklider

Het “Intergalactic Computer Network “was een computernetwerkconcept vergelijkbaar met het internet van vandaag.

J.C.R. Licklider (rechts) bij het IPTO/DARPA

J.C.R. Licklider, de eerste directeur van het zogenaamde “Information Processing Techniques Office” (IPTO) bij de ARPA van het Pentagon, gebruikte die term in het begin van de jaren zestig om te verwijzen naar een netwerksysteem dat hij “zich voorstelde als een elektronische commons die openstond voor iedereen”, het belangrijkste en essentiële medium van informatieve interactie voor regeringen, instellingen, bedrijven en individuen. Een kantoormemorandum dat hij in 1963 naar zijn collega’s stuurde, was gericht aan “Leden en aangeslotenen van het Intergalactic Computer Network. Als hoofd van IPTO van 1962 tot 1964 initieerde Licklider drie van de belangrijkste ontwikkelingen in de informatietechnologie: de oprichting van computerwetenschappelijke afdelingen aan verschillende grote universiteiten, timesharing en netwerken.”

1969

ARPANET

Nodes tussen 1969-1977

Xxx

1981

Nederland centrale knooppunt EUnet

dss

| Populaire blogs

Populaire resourses|

Laptop vormfactor