Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor dit probleem: de zogenaamde ‘guest mode’ ofwel de Gastmodus op je Chromebook. Of je nu bang bent voor nieuwsgierige blikken of gewoon wilt voorkomen dat anderen jouw browsegeschiedenis zien, de Gastmodus is de perfecte oplossing voor iedereen die zijn of haar Chromebook veilig wil delen met anderen.

In deze blog leer je alles over de Gastmodus en hoe je deze kunt gebruiken om jouw gegevens te beschermen als je jouw net aangeschafte Chromebook even wil uitlenen aan iemand..

Wat is de Gastmodus

Stel je voor dat een vriend naar je toe komt en vraagt of hij of zij de browser op jouw computer een paar minuten mag gebruiken. En je wilt natuurlijk geen browserprofiel aanmaken voor slechts een paar minuten gebruik.

Het is makkelijker voor je vriend om de Gastmodus te gebruiken voor zijn of haar behoeften. Wanneer de Gastmodus wordt afgesloten, wordt de browsegeschiedenis en gerelateerde gegevens namelijk automatisch verwijderd. Ook wel zo fijn voor je vriend of collega.

De Gastmodus in Chrome OS werkt feitelijk op dezelfde manier als de Gastmodus in Google Chrome op een ‘gewone’ computer of laptop. Het stelt gebruikers in staat om hun Chromebook te delen met andere mensen zonder dat hun persoonlijke gegevens worden gedeeld. Wanneer de Gastmodus wordt afgesloten, worden alle gegevens die tijdens die sessie zijn gegenereerd, automatisch gewist.

Gastgebruikers hebben echter beperkte toegang tot de functies van de Chromebook en kunnen geen apps installeren of wijzigingen aanbrengen in de instellingen van de computer. Dit maakt de Gastmodus ideaal voor het delen van de Chromebook met vrienden, familie of collega’s, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je persoonlijke gegevens worden aangetast.

Maar wacht, kun je hiervoor niet de Incognitomodus gebruiken?

Nou, niet echt nee! Sta me toe om het uit te leggen.

Gastmodus versus Incognitomodus

Hoewel zowel de ChromeOS Gastmodus als de Incognitomodus van de Chrome-browser gebruikers in staat stellen om te surfen zonder dat er gegevens worden opgeslagen, zijn er een aantal duidelijke verschillen tussen beide.

Ten eerste is de ChromeOS Gastmodus bedoeld om een Chromebook te delen met andere mensen zonder dat hun persoonlijke gegevens worden gedeeld. Wanneer de Gastmodus wordt afgesloten, worden alle gegevens die tijdens die sessie zijn gegenereerd, automatisch gewist. In de Incognitomodus van de Chrome-browser daarentegen, worden gegevens niet opgeslagen op de computer, maar blijven ze wel opgeslagen bij de websites die worden bezocht.

Een ander verschil is dat de ChromeOS Gastmodus gebruikers beperkte toegang geeft tot de functies van de Chromebook. Ze kunnen geen apps installeren of wijzigingen aanbrengen in de instellingen van de computer. In de Incognitomodus van de Chrome-browser hebben gebruikers echter volledige toegang tot alle functies van de browser en kunnen ze alles doen wat ze ook in de reguliere modus zouden kunnen doen.

Kortom, terwijl beide modi gebruikers in staat stellen om te surfen zonder gegevens op te slaan, is de ChromeOS Gastmodus bedoeld om het delen van een Chromebook te vergemakkelijken zonder persoonlijke gegevens te delen, terwijl de Incognitomodus van de Chrome-browser meer gericht is op individuele privacy bij het surfen op het web.

Probeer het maar eens. Open een incognitotabblad en begin met typen. Zie je websites die je hebt bezocht en je zoekgeschiedenis?

Ja, de incognitomodus slaat je browsegeschiedenis niet op, maar het toont informatie vanuit je reguliere browseprofiel. Je vriend zal, wanneer hij of zij begint te typen in de adresbalk, dezelfde informatie zien.

Maar goed, ik heb je nog niet laten zien hoe je de Gastmodus gebruikt, toch?

Chromebook gastmodus inloggen

Wel, hier is hoe je te werk gaat.

Hoe kom je in de guestmode op een Chromebook

Op een Chromebook kun je alleen in de Gastmodus komen door uit te loggen van je Google-account en dan op “Browse as Guest” te klikken.

Google-Chromebook-Gastmodus-inloggen

Het is niet mogelijk om rechtstreeks vanuit de browser naar de Gastmodus te gaan, zoals dat wel mogelijk is op Windows-laptops met de Chrome-browser.

En als je wilt uitloggen vanuit de gastmodus, dat gaat zo:

Google-Chromebook-gastmodus-uitloggen

Ik hoop dat je deze handleiding nuttig vond.

Bronnen:
Google support